TÚRABÁZIS.hu

Ászár

Ászár település adatok:

neve (2014.):
Ászár
rang:
község
rangot kapta:
2002. évben
területe (2014):
1868 ha (hektár)
lakások száma (2014):
675 db
lakosság szám (2014):
1713 fő
lakosság szám (1910. évben):
1536 fő

Ászár település címere:

Ászár település címere A címerkép befogadására egy négyelt háromszögű gótikus pajzs (SCUTUM TRIANGULARE) szolgál, melyet aranykeret szegélyez.

A címerpajzs jobb felső kazettájában barna lovon ezüstpáncélos lovas dárdával döfi le az előtte lévő zöld színű sárkányt (mint ezt több település címerében is láthatjuk). A sárkány piros nyelvének fekvése már az állat agóniáját mutatja.

A bal felső és a jobb alsó kazetta együtt hétszer egyenlő szélességűre vágott váltakozva piros, fehér mező, mely felülről piros osztottal indul.

A bal alsó kazettában felül lebegő aranyszínű szőlőfürt két zöld szőlőlevéllel két oldalt alatta egykori ekevas és csoroszlya sziluettje látható.

A címerképben látható sárkányt ölő lovag Szent Györgyre, a község védőszentjére utal, kifejezve a bátorságot és a másokon való segítés szándékát. Az agonizáló sárkány képe azt a reményt fejezi ki, hogy az ártó szándék és gonoszság kimúlik a világból. A kép utalás a község római katolikus templomában látható freskóra, valamint arra, hogy a községben messze földön híres lótenyésztés folyt, illetve folyik.

A ló barna színe a hűséget jelképezi.

A bal felső és a jobb alsó kazettában együttesen hétszer vágott mező színei, valamint a pajzs formája a község Árpád-kori alapítására, a váltott kazetták történelmének viharaira, egyúttal hűségére, a magyarság vállalására utalnak.

A bal alsó kazetta a község Mária Teréziától kapott 1774-es címerének elemeit tartalmazza azzal, hogy az akkori búzakéve helyébe szőlőfürt került, s ezek együttesen kifejezésre juttatják a hagyománytiszteletet és a hagyomány továbbfejlesztésének képességét, mivel címerképbe emeli a magasabb mezőgazdasági kultúrát jelző szőlőtermelést, illetve borkészítést utalva az ászári bor országos hírére.

Településnév történet:

Első írásos emlék:1268. évben (győri káptalan birtokmegosztó oklevelében)
Település régebbi nevei:
2002 évben levált Kisbér településről.

Ászár település területi besorolások:

Megye (2014):Komárom-Esztergom megye
Járás (2014):Kisbéri (1110)
irányítószám(ok):2881 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Súri-Bakonyalja
kistájcsoport:Bakonyalja
középtáj:Bakonyvidék
nagytáj:Dunántúli-Középhegység
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Komárom vármegye
Járás/pozíció (1914):Gesztesi járás

Ászár település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.5095 E18.0031 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Ászár település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.aszar.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Ászár

látnivalók Ászár településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Ászári római katolikus templomtemplomÁszár, Kossuth Lajos utca


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary Ászár tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep