TÚRABÁZIS.hu

Tolna

Tolna település adatok:

neve (2014.):
Tolna
rang:
város
területe (2014):
7107 ha (hektár)
lakások száma (2014):
4504 db
lakosság szám (2014):
11172 fő
lakosság szám (1910. évben):
8851 fő

Tolna település címere:

Tolna település címere Tolna címere álló, a pajzstalpban kékkel és zölddel vágott pajzs. Kék mezejében a pajzsfő cölöphelyén ezüst máltai kereszt lebeg, alatta jobbról és balról egy-egy ezüst, kváderkövekből emelt kapubástya nyitott kapuja felett ablakkal és hármas tagolású védőpárkányzattal fog közre egy ezüst egyszintes, egyablakú, félköríves kupulájú építményt, mely felett (a bástyák ablakainak magasságában) ezüst, nyolcágú betlehemi csillag ragyog. A zöld mező közepén habos ezüstpólya fut. A város XVIII. századi pecsétjén ez a kép található.

A város címere felidézi ezer esztendős múltját. A vártorony vagy bástya jelképezi, hogy a XI. században már említik Tolnavar néven, várát (castrum) pedig a XVII. század végéig (mígnem az elvonuló török fel nem égette), gyakran említik a források.

Birtoklása megoszlott: volt királyi, királynéi része, országos méltóságok (Marcaliak) és az egyház részére (tihanyi apát, fehérvári prépost) juttatott része.

A másik bástya emléket állít a település hőseinek, akik a tatárok pusztításai, a török idők végvári harcai közepette elestek. Utal a szabadságküzdelmekben való részvételre: a Rákóczi-szabadságharc idején magyar lakossága csaknem teljesen elpusztult vagy elmenekült, a két világháborúban pedig talán az ezret is eléri a hősök és áldozatok száma.

A középső, kupolás építmény magát a várost jelképezheti, amely kezdeti villa, illetve possessio volta után 1424-ben már bizonyosan mezővárosi jogállású (oppidum), amelyben megyegyűlések sorát tartották a XIV. században (1347, 1350 stb.), a XV. században pedig országgyűlések színhelye is (1463, 1466, 1501). Itt tartotta utolsó gyülekezési állomását 1526-ban a II. Lajos királlyal a török ellen felvonuló magyar sereg.

A betlehemi csillag idézi Tolna hitéletét. A XI. századtól már főesperesi székhely és bizonyosan templomos hely, plébánosa a XIV. században jelentős summát fizet pápai tizedként. A máltai kereszt azt jelzi, hogy a város történetének közel kétszáz évéről (1270-1469) a székesfehérvári keresztes konventnek a török időket is átvészelő levéltára őrizte meg a legtöbb dokumentumot, amelyekből a hajdani lakosság hétköznapjai, élete gyakran személyekre lebontva is rekonstruálható.

A zöld mező a jelentős megélhetési forrást nyújtó mezőgazdasági termelésre hívja fel a figyelmet. A habos ezüstpólya a Dunát szimbolizálja, amelyen itt már a római időkben átkelőhely volt. A Duna évezredeken át volt éltető eleme a településnek mint fontos szállítóút, amely mellett fontos hadiút és védelmi vonal húzódott. Kenyeret adott hajósoknak, halászoknak, hajóácsoknak, vízimolnároknak és sok szegény embernek, mígnem a múlt század közepén a tolnai nagy kanyarulatot át nem vágták, s 1894-ben pedig véglegesen holtággá nem változtatták a vízszabályozók az itt folyó vizet.

Tolna település területi besorolások:

Megye (2014):Tolna megye
Járás (2014):Tolnai (1751)
irányítószám(ok):7130 , 7131 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Tolnai-Sárköz
kistájcsoport:Csepel-Mohácsi-síkság
középtáj:Dunamenti-síkság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Tolna vármegye
Járás/pozíció (1914):Központi járás

Tolna település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.4236 E18.7903 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Tolna település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Tolna
Hivatalos weboldal: www.tolna.hu/

Tolna település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
738Tolna, r. k. nagytemplom

látnivalók Tolna településen: (lista)

látnivalókategóriacím
KálváriakápolnakápolnaTolna, Deák Ferenc utca külső végénél
Mözsi római katolikus templomtemplomTolna-Mözs, Szent István utca
római katolikus templomtemplomTolna, Kossuth Lajos utca 30.
Széchenyi udvarházépület, építmény, épület együttes
szentháromság-oszlopemlékműkopjafa, jeloszlopszobor, alkotásTolna, Bajcsy-Zsilinszky utca és Kaszárnya utca elágazásánál


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tolna tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep