TÚRABÁZIS.hu

Mórichida

Mórichida település adatok:

neve (2014.):
Mórichida
rang:
község
területe (2014):
3230 ha (hektár)
lakások száma (2014):
355 db
lakosság szám (2014):
818 fő

Mórichida település címere:

Mórichida település címere A címer haránt negyedelt, álló, gótikus pajzs pajzsfővel. Első - zöld - mezejében három hullámos ezüstpólya fölött háromnyílású boltozatos ezüst kőhíd. Második - vörös - mezejében lebegő, lóhere végződésű arany latin kereszt. Harmadik - vörös - mezejében lebegő, ezüst Luther-rózsa zöld szirom levelekkel, a vörös szívben ezüst latin kereszt. Negyedik - ezüst - mezejében lebegő, zöld szőlőlevélen arany szőlőfürt. A fekete pajzsfőben két nyolcágú aranycsillag között "1242" évszám arany betűkkel. A pajzs élén vörös-fehér-zöld-fehér-vörös sisaktekercsen egy háromlombos, nyitott ékköves arany sisakkorona nyugszik, csúcsán egy gerezdelt nyolcágú csillaggal. A pajzs alatt "MÓRICHIDA" felirat aranybetűkkel, zöld keretezéssel. A pajzs két oldalán stilizált olajágak.

A három hullámzó folyó: a Bakony-ér, a Csangota patak és a Marcal folyó. A fölötte lévő kőhíd a Móróic gróf által épített hídnak állít emléket, amelyről a települések, illetve a mai település is vette a nevét. A kereszt és a Luther-rózsa a katolikus és az evangélikus valláshoz való tartozást szimbolizálják, a szőlőfürt pedig a környék fejlett szőlőtermelő tevékenységére utal. A pajzsfőben található évszám IV. Béla magyar király 1242. október 6-án történt látogatását jelzi. A pajzsforma gótikus, a középkori eredetre utal, a pajzson látható korona a csillaggal pedig Kis-Mórichida egykori pecsétképe, amelyet még 1818-ban is használtak. A domináns vörös, fehér, zöld színek a magyar címer és zászló színeivel azonosak, és a település hazafias szemléletét és érzületét tükrözik.

Mórichida település területi besorolások:

Megye (2014):Győr-Moson-Sopron megye
Járás (2014):Téti (0920)
irányítószám(ok):9131 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Csornai-sík
kistájcsoport:Rábaköz
középtáj:Győri-medence
nagytáj:Kisalföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Mórichida település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.5167 E17.4167 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Mórichida település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Mórichida


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary mórichida tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep