TÚRABÁZIS.hu

Sióagárd

Sióagárd település adatok:

neve (2014.):
Sióagárd
rang:
község
területe (2014):
2440 ha (hektár)
lakások száma (2014):
528 db
lakosság szám (2014):
1236 fő
lakosság szám (1910. évben):
2112 fő

Sióagárd település címere:

Sióagárd település címere Címere kékkel-ezüsttel-zölddel-ezüsttel-zölddel hullámosan négyszer vágott háromszögű pajzs. A felső, kék mezőben, a cölöp helyén patkós ívű kapuval - melyben az arany zuhanórács félig van felhúzva -, két ablakkal és hatos védőoromzatú ostrompárkánnyal épült arany kapubástya lebeg. Tőle jobbra és balra hasonló, de kisebb (egyablakos és zuhanórács nélküli) arany kapubástya helyezkedik el szintén lebegve. A két hullámvonal közé fogott ezüstmezőt (a heraldikai szabályok szabadabb kezelésével) habos ezüstszalagoknak foghatjuk fel. Az alsó, zöld mezőben jobbra és balra lehajló arany szőlőlevelek között óriási vörös szőlőfürt lebeg.

A pajzsra ötágú, nyitott, arany leveleskoronát helyeztek, melyet zafír és rubin drágakövek ékítenek. A korona három leveles ága között egy-egy ág latin keresztet mintáz.

A pajzsmező kékje a kedvező éghajlati adottságokat, a vizek bőségét szimbolizálja, az ezüstszalagok a Sió és a Sárvíz folyókra utalnak, az általuk közrefogott zöld mező az élet teljességét és folyamatosságát fémjelzi a neolitikumtól a bronz -, kelta - és avar korszakon át a mai napig, s egyben jelöli a magyar, német, szlovák és délszláv eredetű lakosság együvé tartozását, összefonottságát is.

A szőlő az agrárgazdaságok eredményességének kifejezője. Aranylevelei mutatják, hogy ez nem mai keletű. A három vár jelképezi, hogy a település hajdan fontos utak kereszteződésében található. A korona kifejezi a község nagy múltú autonómiáját, önkormányzatiságát, köztestületének helyes működését, az ékkövek az intézmények (óvoda, iskola, múzeum, könyvtár, kultúrház, helyi televízió és sportegylet) fenntartásának készségét. A két latin kereszt arra emlékeztet, hogy a kereszténységet kétszer kellett e területen elterjeszteni: egyszer az államalapítás, másodszor a török idők után. Ugyanakkor szimbolizálja, hogy a településen jelen volt a (szekszárdi bencés) szerzetesi és a világi egyház is, utal két templomára, az 1732-ben épült és az 1886-ban felszentelt egyházakra is.

Sióagárd település területi besorolások:

Megye (2014):Tolna megye
Járás (2014):Szekszárdi (1730)
irányítószám(ok):7171 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Sárvíz-völgy
kistájcsoport:Duna-Sárvíz köze
középtáj:Mezőföld
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Tolna vármegye
Járás/pozíció (1914):Központi járás

Sióagárd település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.3893 E18.6498 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Sióagárd település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Sióagárd
Hivatalos weboldal: www.sioagard.hu/

látnivalók Sióagárd településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Janyai vár maradványavárkülterület


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary sióagárd tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep