TÚRABÁZIS.hu

Kiszombor

Kiszombor település adatok:

neve (2014.):
Kiszombor
rang:
nagyközség
területe (2014):
6581 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1621 db
lakosság szám (2014):
3894 fő
lakosság szám (1910. évben):
4107 fő

Kiszombor település címere:

Kiszombor település címere Kiszombor címere álló, háromszög pajzs, amelyet hasítás és a talpból kinyúló alsó ék oszt három mezőre. A jobb oldali felső kék mező zöld udvarán fekete abroncsú aranyos szüreti kád áll, benne zöld szőlőfürtök, mögötte aranyos zsámolyon, aranyos szegélyű és kötélövű vörös ruhás, vörös sarut viselő, fekete köpenyét bal karján átvető, baljában ezüstpergament, jobbjában ezüst írótollat tartó, fehér szakállú és hajú, vörös glóriával övezett szent ül, tőle jobbra és balra egy-egy aranyos karóra zöld levelű és fürtű szőlő fut fel.

A bal oldali felső mezőben fekete hasú, arannyal fegyverzett zöld színű sárkány fekszik a hátán, felette diadalmas, fegyverzett aranyoroszlán áll jobbra fordulva, bal mancsát előrenyújtja, a jobbjában markolt ezüst kettőskereszt szárával a száján át szegezi földhöz a sárkányt. Lent, az arany ékben ezüstszarvú bölényfej néz szembe.

A pajzsra természetes színű, enyhén jobbra forduló csöbörsisak került, rajta ötágú, nyitott arany leveleskoronából vörössel fegyverzett, jobbra forduló aranyoroszlán növekszik, jobb mancsában ezüst kettőskereszttel.

A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Kiszombor címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) csoportjába tartozik. Jobb felső mezejében Szent Gellértet, kora kiváló teológusát és az első csanádi püspököt látjuk (alakja emlékeztet a község Árpád-kori hatkaréjú templomának egyik freskójára is), aki először említi az e tájon folyó szőlőművelést, amikor azt írja, hogy az ártalmas gyomokat nehéz a szőlő közül kiirtani, "ahogyan ezt tapasztalatból tudjuk (ut ex usu cognoscimus)". A sárkány felett győzedelmeskedő oroszlán Csanád vezér Ajtony fölötti diadalát idézi, akinek álmában oroszlán képében jelent meg sárkányölő Szent György, s buzdította a támadásra. A kettőskereszt azt jelzi, hogy a kezdeti időben erre a görög és római katolikus térítés együtt folyt. A település neve magyar névadási szokást követve személynévi eredetű, a szláv szó magyar jelentése: "bölény". Itt, a Maros-vidéken, a Gyula nemzetség volt az ősfoglaló, Anonymus pedig ismeri e nemzetség egyik, Szent István korában élt tagját is. Nem lehetetlen tehát, hogy ő lehetett a névadó ős. Az ő emlékét láttatja az aranymezőbe helyezett bölényfő. A pajzs fölé helyezett sisak a vérzivataros századok áldozatainak, a község hősi halottainak állít emléket, az aranykorona pedig az önkormányzati autonómiát fejezi ki.

Kiszombor település területi besorolások:

Megye (2014):Csongrád megye
Járás (2014):Makói (0730)
irányítószám(ok):6775 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Marosszög
kistájcsoport:-
középtáj:Alsó-Tiszavidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Torontál vármegye
Járás/pozíció (1914):Nagyszentmiklósi járás

Kiszombor település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.183 E20.433 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kiszombor település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kiszombor
Hivatalos weboldal: www.kiszombor.hu/

Kiszombor település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1855Kiszombor, római katolikus templomigen

látnivalók Kiszombor településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Helytörténeti gyűjteménymúzeumKiszombor, Szegedi utca, Szent István tér
József Attila EmléktáblaemléktáblaKiszombor, Zöldfa utca 8. számú ház falán
Római katolikus templomtemplomKiszombor, Szent István tér
Rónay kastélykastély, kúriaKiszombor, Márkói utca és Móricz Zsigmond utca elágazásánál


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kiszombor tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep