TÚRABÁZIS.hu

Úny

Úny település adatok:

neve (2014.):
Úny
rang:
község
területe (2014):
1158 ha (hektár)
lakások száma (2014):
309 db
lakosság szám (2014):
673 fő
lakosság szám (1910. évben):
546 fő

Úny település címere:

Úny település címere Címere a község XVIII. században (1734-ben) fellelt, első szárazpecsét-lenyomatának korhű feldolgozása. A stilizált, fiait (fiókáit) saját vérével tápláló pelikán általános és gyakori a református egyházi szimbolikában.

A jelképválasztás magyarázata, hogy Úny község lakosságának döntő többsége a XVII-XVIII. században református vallású volt.

A címerpajzs színei az itt élt, illetve az itt élő népességre utalnak mind származási, mind felekezeti vonatkozásban: a kék mező a többségi magyarságra, a zöld mező a németségre, míg a sárga a zsidóságra, ill. ugyanilyen sorrendben a református, a katolikus és az izraelita vallású népességre.

A kék szín a címerpajzs felső 2/3 részét tölti ki háttérként, mint égbolt, a zöld az alsó 1/3 részét, mint erdő-mező. A két fő szín találkozásában, mindkettőbe belenyúlóan, mint egy hegycsúcson, középen található a sárga színű fészek, amelyben a pelikán és fiókái állnak.

A címerpajzs tetején a három csúcs - a már körülírt hármasságon túlmenően - íves összeköttetésével és kék színével, utal a gyógy- és a természetes vizű forrásokra, valamint a község területén eredő, egyben annak a nevét is viselő patakra.

A címerpajzs kecses oldalvezetése alul cseppképződmény-szerűen csúcsosodik ki.

A csúcs az alatta elhelyezkedő, harmadoltan megtört szalag középső harmadában található, ÚNY feliratra mutat. Az első harmadban lévő 1193-as évszám a község első okleveles említését jelenti III. Béla király idejéből. A község ezt tekinti „születési” évének. A harmadik harmadban az 1993-as évszám, a község 800 éves évfordulójára utal, amikor Úny Község címerét, a jelenlegi formájában, önkormányzati elhatározásból, bevezették.

A címerpajzs alsó vonalvezetése megegyezik az összekapcsolás jelével, ami Úny község polgárainak egységét, egységének szükségességét szimbolizálja.

Úny település területi besorolások:

Megye (2014):Komárom-Esztergom megye
Járás (2014):Esztergomi (1100)
irányítószám(ok):2528 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Keleti-Gerecse
kistájcsoport:Gerecsevidék
középtáj:Dunazug-hegyvidék
nagytáj:Dunántúli-Középhegység
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Esztergom vármegye
Járás/pozíció (1914):Esztergomi járás

Úny település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.6425 E18.7379 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Úny település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Úny
Hivatalos weboldal: www.uny.hu/

látnivalók Úny településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Kereszt, feszületkeresztkülterület, a Perbál - Tinnye főút mentén
református templomtemplomÚny, Templom utca
római katolikus templomtemplomÚny, Dózsa György utca


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary Úny tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep