TÚRABÁZIS.hu

Mátételke

Mátételke település adatok:

neve (2014.):
Mátételke
rang:
község
területe (2014):
2793 ha (hektár)
lakások száma (2014):
281 db
lakosság szám (2014):
476 fő
lakosság szám (1910. évben):
758 fő

Mátételke település címere:

Mátételke település címere Álló, csücskös talpú pajzs, kék mezeje a pajzsfőben vágott.

A felső mezőben lebegő ezüst felhőfoszlányokból vörös ruhás, aranyglóriás, kiterjesztett ezüstszárnyú angyal látszik növekvőben, jobbjában aranymarkolatú, ezüstpengéjű pallost tart a feje fölé, baljával zöld pajzsot tart maga elé, melyen ezüstkereszt rajzolódik ki.

A vágás alatti mező hasítással osztott, jobb oldalának zöld udvarán enyhén balra forduló magvető parasztember áll fekete, lehajtott karimájú kalapban, ezüstös ingben, fekete nadrágban és ezüstszíjú fekete bocskorban; nyakába akasztott barna kötényéből, melyet bal kezével tart, jobbjával arany gabonaszemeket szór.

A bal oldali mező ugyancsak zöld udvarán jobbra néző, arannyal fegyverzett, kétfarkú, ágaskodó vörös oroszlán lép jobbra, bal mancsában liliomos csúcsú aranyjogart tart, jobb hátsó lábával vörös turbános, aranyos török harci sisakra lép.

A pajzs felső élén vörös bélésű, arany rostélyú, ezüst tornasisak fordul enyhén jobbra, rajta ötágú arany leveles-koronával. A foszlányok jobbról és balról vörös és arany.

Az ősbirtokos védőszentje Máté apostol volt, akinek az ünnepén (szept. 21) kezdődött hajdan az őszi búza vetése, 1923-tól neves gazdakör működött itt, s a lakosság a szövetkezeti mozgalomból is kivette részét, ezen összefüggések szimbolizálására került a címerbe a magvető gazda.

Az egykori birtokosokra, elsősorban a Piukovicsokra emlékezve került a címerbe az arannyal fegyverzett vörös oroszlán. Az oroszlán mancsában lévő Anjou-liliomban végződő jogar pedig azt idézi, hogy a falu az Anjou-korban már virágzó település volt.

A község templomának patrónusa Szent Mihály arkangyal (a hagyomány „a mennyei seregek vezérének” tekint, s akinek oltalmába ma is ajánlják magukat és közösségüket a döntően római katolikus vallású lakosok), ezért került a címerbe.

A címer felett a sisak azoknak a helyibeli hősöknek állít emléket, akik a századok folyamán – így az első és a második világháború alatt is – életüket áldozták a hazáért és a szabadságért.

A sisakkorona a helyi autonómia, az önkormányzatiság kifejezése.

A foszlányok a heraldika legelőkelőbb mázai: arany és vörös. Ezek jobbról és balról övezve a címert a jövőbe vetett hitet, a felvirágzás reményét és lehetőségét ígérik.

Mátételke település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Bácsalmási (0340)
irányítószám(ok):6452 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Bácskai löszös síkság
kistájcsoport:-
középtáj:Bácskai-Síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Bács-Bodrog vármegye
Járás/pozíció (1914):Bácsalmási járás

Mátételke település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.161 E19.279 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Mátételke település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Mátételke
Hivatalos weboldal: www.matetelke.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary mátételke tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep