TÚRABÁZIS.hu

Homokmégy

Homokmégy település adatok:

neve (2014.):
Homokmégy
rang:
község
területe (2014):
7032 ha (hektár)
lakások száma (2014):
713 db
lakosság szám (2014):
1398 fő
lakosság szám (1910. évben):
4770 fő

Homokmégy település címere:

Homokmégy település címere A kerek talpú pajzs kék mezejében, zöld halmon, egymással szembeforduló két természetes színű gólya, csőrükben tekergő aranyszínű kígyóval. A kék mezőben hat ház: három a pajzsfőben, kettő kétoldalt (a gólyák mentén), egy alul, középen (a cölöp mentén).

A zöld halom a Kalocsai Sárköz legmagasabb pontját, a "Halomi högy"-et jelképezi. A község első írásos említése is hozzá kötődik, miszerint 1061-ben I. Béla király a szekszárdi apátságnak adományozta a halomi uradalmat a hegyen épített királyi udvarházzal együtt. Ugyancsak itt találták meg 1936-ban azt a rovás feliratos csontlemezt, mely a honfoglaló magyarság máig egyetlen írásos emléke.

A két gólya és a szájukban tekergő kígyó az Őrjeg madárvilágának és a szállások között kanyargó dunai ártér élővilágának, tehát a község természeti környezetének a jelképe. Ugyanakkor a két gólya jelképezi a Kalocsával való 700 éves közös múltat - a kalocsai címer jelképei közül átmentve a két gólya -, valamint a homokmégyiek kalocsai eredetét.

A címerpajzsban szétszórtan ábrázolt hat ház a település szerkezetének jelképe. A déli kalocsai szállások közül hat lakott, különálló település található Homokmégy közigazgatási határán belül, nevezetesen: Homokmégy, Alsómégy, Hillye, Halom, Kiskecskemégy és Mácsai szállás.

Homokmégy település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kalocsai (0370)
irányítószám(ok):6341 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Kalocsai-Sárköz
kistájcsoport:Csepel-Mohácsi-síkság
középtáj:Dunamenti-síkság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye
Járás/pozíció (1914):Kalocsai járás

Homokmégy település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.489 E19.072 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Homokmégy település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Homokmégy
Hivatalos weboldal: www.homokmegy.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary homokmégy tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep