TÚRABÁZIS.hu

Szolnok

Szolnok település adatok:

neve (2014.):
Szolnok
rang:
megyeszékhely
rangot kapta:
1990. évben
területe (2014):
18724 ha (hektár)
lakások száma (2014):
34525 db
lakosság szám (2014):
73193 fő
lakosság szám (1910. évben):
28778 fő

Szolnok település címere:

Szolnok település címere Címere: aranyos keretben álló barokk pajzs. A címerpajzs jobbról és balról szembeforduló, felső vonalában a pajzsmező felé akantuszlevelekkel díszített hattyúnyakú ívekkel közrefogott, a cölöp helyén kétcsuklós áthidalással. A pajzstalpat a cölöptalp záró pontjából kiinduló kettős homorú mederív zárja szimmetrikusan jobbról és balról egy-egy enyhén ívelt rézsűvel. Külső, plasztikus díszítésképpen jobbról és balról a pajzsfő magasságáig, a pajzs felől akantuszleveleket hajtó újabb hattyúnyakú ívkeret csatlakozik, amely hármas kúszólevélbe átmenve jut el a pajzsfő felső éléig.)

A pajzs kék mezejének zöld udvarán kettős arany szalagfonattal körbefogott zöld fészekből három (egy balra, kettő enyhén jobbra forduló), vörössel fegyverzett, felfelé tekintő, ezüst pelikánfióka növekszik. Fölöttük a nyakát jobbra visszahajtva, vörös csőrével saját kebelét szaggató, kiterjesztett szárnyú, ezüst anyamadár négy csepp vörös vérével táplálja fiókáit. A fészektől jobbra és balra egy-egy dúskalászú, hatlevelű, arany gabonaszál sarjadt.

A kartus felső íveire ötágú, nyitott, rubinokkal és smaragdokkal ékes, aranyleveles korona (három levél között két gyöngy) került, melybe felülről lefelé függőlegesen, markolatvédőjével jobbra, hegyével balra mutató aranyos markolatú, ezüstpengéjű, a pajzsmezőbe benyúló szablyát döftek.

Szolnok címerében a kék mező a tág horizontú határt, a vizekben gazdag tájat, a zöld pajzsudvar a kitűnő földrajzi helyzetet, a jellegzetes alföldi éghajlatot, a jó talajminőséget, a hajdani, pákászásra, rákászásra alkalmas vizenyős területet mutatja be.

A lehajtott csőrével begyéből fiókáit etető pelikánról már az ókorban hitték, hogy keblét feltépve saját vérével táplálja kicsinyeit. A keresztény szimbolikában ezért a Megváltó, az emberiségért önmagát feláldozó Krisztus, közvetve pedig az eukarisztia megjelenítésére szolgál. Gyakori díszítő motívum (főleg protestáns) templomokban a szószék hangvetőjén vagy a mennyezet kazettáin. Szolnok 1761-ből adatolható pecsétjén nagy vonalaiban már ezzel a címerrel találkozunk (s ezt a szolnokiak a közelmúlt aheraldikus, atheisztikus időszakában is meg tudták őrizni). A pelikán az Isten éltető kegyelmét sugallta, amellyel a török idők után újból "feltámasztotta" Szolnok városát. A három fióka az egykori (katolikus, protestáns, zsidó) vallásfelekezeteket jelölheti vagy a három fő megélhetési területet (mezőgazdaságot, ipart, kereskedelmet), a három fő közlekedési ágat (vízi, köz- és vasút) stb. Mivel a pelikán a szellemi megvilágosodásra törekvést is kifejezi, jelképe lehet az iskoláknak (alap-, közép- és szakirányú képzés) csakúgy, mint a művésztelep, galéria, színház művészi hármasának vagy a múzeum, könyvtár, sport szórakozást, felüdülést szolgáló együttesének.

A címerben a búzakalászok a hajdani szűk, tanyás határban dúsan termő gabonatáblákra, a virágzó mezőgazdasági termelésre s a rá épülő élelmiszer- és malomiparra, a gabonatárolókra, szeszfőzdékre utalnak, de tágabb értelemben a teljes gazdasági struktúrát (ruházati, építő-, fa-, gép-, vegyipar stb. kereskedelem, átmenő forgalom) idézik.

A keret (kartus) hullámtarajra emlékeztető kúszólevelei a Tisza és a Zagyva folyókat demonstrálják, melyeket itt már az 1550-es esztendőben szabályozni kezdtek, s az ősi révhelyen 1562-től híd állt.

A szablya emlékeztet arra, hogy a település első említése az 1046-os pogánylázadás kapcsán e helyi ispán nevében szerepel: ekkor már vára áll, átkelőhely és rév mivolta, fontos szárazföldi és vízi utak kereszteződése a vidék stratégiai kulcsává avatták: 1552-ben ezért foglalta el a török, 1849 márciusában Damjanich tábornok diadalmaskodott itt a császári hadak felett, 1919-ben 77 napig itt tartóztatták fel a megszálló román katonai offenzívát. Az első világháborúban 305 hősi halottja volt a városnak, a második közel negyedszázezer áldozatot követelt.

A korona jelzi, hogy Szolnok területét a honfoglaláskor a Megyer törzs szállta meg, megyésispáni székhely volt már a 11. század első felében: a vár és népe már 1075-ben oklevélben említést nyer: később - bár többször eladományozták - királyi birtok maradt. A hódító oszmánok szandzsák-központtá emelték, a török kiűzése után kamarai város lett, majd rendezett tanácsú várossá emelkedett (1874), 1876 óta pedig ismét megyeszékhely. Az ősiség (aviticitas) nemesít, így a korona utal a mai autonómiára, önkormányzatiságra, s ezen túl a tisztes lokálpatriotizmusra is.

Szolnok település területi besorolások:

Megye (2014):Jász-Nagykun-Szolnok megye
Járás (2014):Szolnoki (1671)
irányítószám(ok):5000 , 5008 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Szolnoki-ártér
kistájcsoport:Közép-tiszai-ártér
középtáj:Közép-Tiszavidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Járás/pozíció (1914):rendezett tanácsú város

Szolnok település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.1747 E20.1763 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Szolnok település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Szolnok
Hivatalos weboldal: www.szolnok.hu/

Szolnok település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
434Szolnok, Tisza szálló és Gyógyfürdő

látnivalók Szolnok településen: (lista)

látnivalókategóriacím
1848-as emlékmű (szolnoki csata emlékműve)emlékműSzolnok, Szabadság tér
Belvárosi plébániatemplom és kolostortemplomSzolnok, Templom utca 8.
Damjanich János MúzeummúzeumSzolnok, Kossuth tér 4.
evangélikus templomtemplomSzolnok, Verseghy park
megyeházaépület/építmény/épület_együttes
Művésztelephelyszín
református templomtemplomSzolnok, Tisza-parti sétány 1.
Régi Ferences Gimnáziumépület/építmény/épület_együttes
régi várfalépületrom/építményrom
Szentlélek templomtemplomSzolnok, Temető utca
Szigligeti Színházépület/építmény/épület_együttes
Szolnoki Galériaépület/építmény/épület_együttes
Szűz Mária szoborszobor/alkotásSzolnok, Szabadság tér
Tisza szálló gyógyfürdőjefürdő/fürdőhely
Török-kori (Első állandó) Tisza-híd maradványaihíd
Ülő Krisztus szoborszobor/alkotásSzolnok, Templom út és Sütő utca elágazásánál
városházaépület/építmény/épület_együttes
Vártemplomépület/építmény/épület_együttes
Verseghy Gimnáziumépület/építmény/épület_együttes
Xavér Szent Ferenc kápolnakápolnaSzolnok, Ady Endre utca és Kápolna utca elágazásánál


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szolnok tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep