TÚRABÁZIS.hu

Öcsöd

Öcsöd település adatok:

neve (2014.):
Öcsöd
rang:
nagyközség
területe (2014):
10366 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1649 db
lakosság szám (2014):
3362 fő
lakosság szám (1910. évben):
8014 fő

Öcsöd település címere:

Öcsöd település címere Álló, csücskös talpú reneszánsz pajzs, melynek kék mezeje zöld udvarából aranyos törzsű, terebélyes zöld lombozatú fa emelkedik, jobbra tőle jobbra hajló, balra tőle balra hajló kalászba szökkent arany búzakalásszal. A fa két oldalán egymással szembefordulva egy-egy veres lábú és csőrű túzok berzenkedik, felemelt csőrükben aranygyűrűt tartanak.

A pajzs felső élén szembe forduló, természetes színű, aranyos rostélyú és vörös bélésű tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedál, felette zafírral, rubinnal és smaragddal ékesített, nyitott ötágú, arany leveleskorona (három levél között két gyönggyel) díszlik.

A korona alól előlebegő foszlányok jobbról zöld és arany, balról kék és ezüst.

A település címere az egykori községi pecsétek kombinációjával őrzi és idézi fel a múltat. A pecsét fejlődése: az első, 17. századi változatban hármashalom látszik, rajta egy-egy búzaszál, a másodikon jobbra forduló és néző, nagytestű madár szerepel, majd a harmadikon (1744-ből) fa alatt szembe fordulva álló madarak gyűrűt tartanak.

A címeren ábrázolt fa a korabeli keresztény felfogás szerint arbor vitae, az élet fája, amely a lignum crucis, Krisztus keresztfája által táplált eleven, viruló hitéletet hivatott szimbolizálni.

A túzok (Otis tarda) az Alföld e részének egyik jellegzetes madara volt a darufélék (Gruiformes) közül. A madarak berzenkedése a harcra való készséget, a meg nem alkuvást fejezi ki.

A búzakalászok a legalapvetőbb kultúrnövényzetre, a népesség megélhetését biztosító gabonatermelésre mint ősfoglakozásra utalnak.

A sisak emlékeztet a település hősi halottaira, a korona pedig a község autonómiáját hivatott jelképként kinyilvánítani.

A kiterebélyesedő foszlányok a címerképből nyert mázaikkal arra hívják fel a figyelmet, hogy a településről elszármazottak, elszármazók is őrizzék szülőföldjük emlékét, hagyományait, s tartsanak eleven kapcsolatot a helyben maradottakkal.

Öcsöd település területi besorolások:

Megye (2014):Jász-Nagykun-Szolnok megye
Járás (2014):Kunszentmártoni (1650)
irányítószám(ok):5451 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Körösszög
kistájcsoport:Békés-Csongrádi-sík
középtáj:Körös-Maros köze
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Békés vármegye
Járás/pozíció (1914):Szarvasi járás

Öcsöd település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.8997 E20.3916 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Öcsöd település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Öcsöd
Hivatalos weboldal: www.ocsod.hu/

látnivalók Öcsöd településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Körös-parti strandfürdő, fürdőhely
Református templomtemplomÖcsöd, Kossuth Lajos tér


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary Öcsöd tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep