TÚRABÁZIS.hu

Nádudvar

Nádudvar település adatok:

neve (2014.):
Nádudvar
rang:
város
területe (2014):
22591 ha (hektár)
lakások száma (2014):
3740 db
lakosság szám (2014):
8887 fő
lakosság szám (1910. évben):
9423 fő

Nádudvar település címere:

Nádudvar település címere Csücskös talpú, aranyszegecsekkel megerősített aranykeretes pajzs, kék mezejének zöld udvarán természetes színű (ezüst és fekete) gólya áll jobbra fordulva a jobb lábán, bal lábát felhúzva tartja (csőre és lábai veresek).

A pajzs jobb oldalán négy aranylevél közül három arany búzakalász nő ki, a bal oldalon kék víztől övezett zöld szigeten aranylevélzetű, természetes színű (barna) ötbuzogányú sás foglal helyet. A pajzson aranyszegélyű, nyakán aranyszalagon aranymedállal díszített természetes színű pántos tornasisak enyhén jobbra fordul, rajta háromágú, két gyönggyel ékesített leveles aranykorona helyezkedik el, pántján öt, leveleiben egy-egy vörös ékkővel. A sisakdísz balról jobbra kinyúló természetes színű páncélozott jobb kar, kezében ezüstszablyát tart. A foszlányok: vörös és ezüst, illetve kék és arany.

Nádudvar címere beszélő címer (tessera loquens), amennyiben arra az ősi vízi világra emlékeztet, amely a települést körülövezte, s melyet 1407-től már oklevél is adatol. A szárazulat az úthálózat szempontjából fontos révhely voltát emeli ki. A vadvizek madara a gólya, amely egyben vallási szimbolikája szerint az őskígyó legnagyobb ellenfele, Krisztus jelképe is, így a lakosság vallási életére, illetve a gyermeki és szülői szeretetre is utal.

A három tömött búzakalász a föld termékenységét és lakóinak szorgalmát tükrözi, amelynek eredőjeképpen már 1506-ban mezővárosként (ezt a pajzs aranykerete fémjelezheti) írják le a települést. A sás a tájegység jellegzetes növénye, egyben a középkori ember fontos háziipari alapanyaga volt. A sisak emlékeztet a település hősi halottaira, a páncélozott, szablyás kar pedig az egykor itt birtokló nemesekre és arra a hősiességre, amelyre szükség volt ahhoz, hogy az évszázadok viharait a lakosok átvészeljék.

Nádudvar település területi besorolások:

Megye (2014):Hajdú-Bihar megye
Járás (2014):Hajdúszoboszlói (1000)
irányítószám(ok):4181 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dél-Hajdúság
kistájcsoport:-
középtáj:Hajdúság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Hajdu vármegye
Járás/pozíció (1914):Hajduszoboszlói járás

Nádudvar település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.4288 E21.1693 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Nádudvar település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Nádudvar
Hivatalos weboldal: www.nadudvar.hu/

látnivalók Nádudvar településen: (lista)

látnivalókategóriacím
ifj. Fazekas Lajos bemutatóházamúzeumNádudvar, Fő út 159.
Református templomtemplomNádudvar, Fő út
Római katolikus templomtemplomNádudvar, Fő út


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary nádudvar tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep