TÚRABÁZIS.hu

Kisszállás

Kisszállás település adatok:

neve (2014.):
Kisszállás
rang:
község
területe (2014):
9205 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1213 db
lakosság szám (2014):
2429 fő
lakosság szám (1910. évben):
1780 fő

Kisszállás település címere:

Kisszállás település címere Kisszállás címere: beszélő címer, amely a község múltját hivatott reprezentálni. A lófej (téte de cheval) alakú pajzsot középen ezüstmezőben balra lépő, baljában három nyilat szorító, jobbját támadóan előrenyújtó fegyverzett ezüstgriff található. Az alsó zöld mezőben három cölöp mentén szimmetrikusan elhelyezkedve hét (2 – 3 – 2) máltai ezüstkereszt foglal helyet.

A pajzs felső peremén enyhén balra forduló salade típusú ezüstsisak van visiére-rel, melytől jobbra kék és ezüst, balra zöld és ezüst foszlányok omlanak alá. (Mindez heraldikai nézetben.)

A címer hármas tagolásával és a griff által összefogott három nyílvesszővel szimbolizálja, hogy a község három településből alakult.

A griff jelzi egyrészt, hogy a terület az avarkor óta lakott, másrészt, hogy az Orczy család egyesítette egykor a három települést egy birtokban, s az ő címerükben is szerepelt a griff.

Az ezüstmezőben futó vörös pólya a település Árpád-kori megültségére utal, a zöld mezőben – mely a föld termékenységét jeleníti meg – lévő máltai keresztek pedig II. Géza királyra emlékeztetnek, aki a Johannita (Máltai) lovagrendet megtelepítette hazánkban, és akinek a pénze a község határában került elő az egykorú meglétet dokumentálva. A pajzs alakja pedig a hajdani nagy állattartásra céloz.

Kisszállás település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kiskunhalasi (0410)
irányítószám(ok):6421 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Bácskai löszös síkság
kistájcsoport:-
középtáj:Bácskai-Síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Bács-Bodrog vármegye
Járás/pozíció (1914):Bácsalmási járás

Kisszállás település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.28 E19.492 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kisszállás település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kisszállás
Hivatalos weboldal: www.kisszallas.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kisszállás tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep