TÚRABÁZIS.hu

Solt

Solt település adatok:

neve (2014.):
Solt
rang:
város
rangot kapta:
1997. évben
területe (2014):
13267 ha (hektár)
lakások száma (2014):
2910 db
lakosság szám (2014):
6488 fő
lakosság szám (1910. évben):
7023 fő

Solt település címere:

Solt település címere Solt címere álló, ívelt háromszögtalpú, kék mezejű pajzs. A pajzsfőben ötágú (három levél között kép gömb), abroncsán geometrikus díszítésű, nyitott arany korona lebeg. Alatta, ugyancsak lebegve két - hármasívelésű függesztőfülével lefelé álló, vágatában kettőskeresztet mintázó tollával a pajzs jobb, illetve bal széle felé mutató, gömbben végződő szárú - aranykulcs keresztezi egymást. A pajzstalpban a kulcsok fülei hatágú ezüstcsillagot fognak közre.

A kék alapszín több jelentést is hordoz. Idézi az eget, amely Solton a napfényes órák magas száma miatt szinte mindig kék; jelzi az "eget ostromló" műveltséget, melyet iskolái; a kultúrát, melyet művelődési háza, könyvtára, rendezvényei (Solti Tavaszi Napok) s lakosainak vendégváró, vendéglátó szívélyessége biztosítanak; de utal a helybeli rádióadóra is, amely az éterbe sugározza nemzetünk hírét-nevét.

A kék a béke színe is, arra emlékeztet, hogy a hajdan itt birtokló Vécsey Ágoston a napóleoni háborúkat lezáró béketárgyaláson végzett munkálkodásáért nyerte el I. Ferenc császártól a grófi címet. Felidézi ugyanakkor a kék a vizek gazdagságát, a Dunát mellékágaival és egykori révjével; az ereket, kopolyákat, tavakat, csatornákat, lápokat és a közel hat évtizedig működő termálfürdőt. A Duna az üdülők, sportolók, fürdőzők, horgászok kedvence, de évezreden át a legnagyobb veszélyforrás is gyakori pusztító árvizeivel, így nem csoda, hogy errefelé már Zsigmond király idejében (1387-1437) szervezték az árvízvédelmet.

A címerképek lebegése a végtelen sík vidékre utal, amely a Duna menti halmoktól a puszták felé elterül.

A korona szimbolizálja, hogy a vidék ármentes kiemelkedéseit ősidők óta lakták. A kulcsok talán az egykori püspöki birtoklásról szólnak, e tolluk motívumai (kettős kereszt) jelképezhetik a magyarsághoz tartozást éppúgy, mint a keresztény vallási elkötelezettséget. Az egymást keresztező eszközök azt is kifejezik, hogy a város fontos csomópontja a vízi, a közúti és a vasúti útvonalaknak.

A csillag azt szimbolizálja, hogy folyamatos volt itt az élet, tatár és török sem tudta elpusztítani.

Az uralkodó fém az arany, a gazdaság mutatója, hangsúlyozza, hogy Solt a kezdetektől forgalmi központ volt, a 14. században már vásáros hely, szorgos lakói a múltban, de jelentős hányadban ma is mezőgazdaságból éltek, élnek, szőlőművelése, borászata, "lyukpincéi" messze földön híresek.

Solt település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kalocsai (0370)
irányítószám(ok):6320 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Solti-sík
kistájcsoport:Csepel-Mohácsi-síkság
középtáj:Dunamenti-síkság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye
Járás/pozíció (1914):Dunavecsei járás

Solt település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.801 E19.0042 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Solt település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Solt_(település)
Hivatalos weboldal: www.solt.hu/

látnivalók Solt településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Faluházépület, építmény, épület együttes
református templomtemplomSolt, Kossuth Lajos utca 62.
Vécsey-kastélykastély, kúriaSolt, Vécsey Károly tér


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary solt tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep