TÚRABÁZIS.hu

Felsőszentiván

Felsőszentiván település adatok:

neve (2014.):
Felsőszentiván
rang:
község
területe (2014):
5354 ha (hektár)
lakások száma (2014):
842 db
lakosság szám (2014):
1865 fő
lakosság szám (1910. évben):
2536 fő

Felsőszentiván település címere:

Felsőszentiván település címere A pajzstalp magasságában kicsúcsosított, hasítással osztott csücskös talpú pajzs. Jobb oldali, kék mezejének zöld udvarán Keresztelő Szent János természetes színű, enyhén balra fordult alakja látszik, haja fekete, fejét arany dicsfény övezi, teveszőr köntöse szintén természetes színű (barna), jobbjában ember nagyságú aranykeresztet tart, amelyre zöld színű kígyó tekeredik, balját intően az ég felé emeli.

Bal oldali (vörös) mezejének zöld udvarán jobbra forduló, jobbra néző fegyverzett aranyoroszlán lép jobbra, jobb mellső mancsában aranyvirágzatú zöld leveles rózsaágat emel feje fölé, baljával fekete nyelű, ezüsthegyű hajítódárdát tart.

A pajzson kilencágú gyöngyös korona helyezkedik el, abroncsán vörös, kék és zöld ékkövekkel, a korona ágain a gyöngyöket két vörös ékkő tartja, egy pedig fedi.

A foszlányok: jobbról vörös, arany; balról kék, ezüst.

A pajzs alatt négyszer megtört, vörös bélésű aranyszalagon feketével a következő jelmondat (devise) olvasható: "Perseverantia duce ab initio. 1198" ("Állhatatosság által vezérelve a kezdetektől" vagy röviden "Kitartóan elejétől fogva").

Felsőszentiván címere beszélő címer (tessera loquens), a jobb oldali pajzsmező képe a település nevére utal, amelyet oklevélben 1198-ban említenek először, de olyan esemény kapcsán, amely megengedi eredetének akár több évszázaddal korábbira tételét is. A bal oldali pajzsmező az egykori birtokosokra utal. Oroszlán található pl. az Orczy, a Grassalkovich és a Vajay család címerében, virág az Orczy, kifejezetten rózsa a Grassalkovich és a Vajay családnál; a hajítódárda pedig a legkorábbi ismert birtokosok, az Alföldön a 9. században élt avaroszlávok jellegzetes fegyvere volt.

A kilencágú korona egyrészt a legmagasabb rangú birtokost idézi, másrészt visszautal arra a nemes kitartásra, amelyet a devise tükröztet: a föld népének kemény küzdelmére, állhatatosságára, amelytől vezérelve meg tudta tartani egy évezreden át a települését.

Felsőszentiván település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Bajai (0350)
irányítószám(ok):6447 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Bácskai löszös síkság
kistájcsoport:-
középtáj:Bácskai-Síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Bács-Bodrog vármegye
Járás/pozíció (1914):Bajai járás

Felsőszentiván település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.197 E19.187 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Felsőszentiván település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.felsoszentivan.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Felsőszentiván


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary felsőszentiván tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep