TÚRABÁZIS.hu

Zalatárnok

Zalatárnok település adatok:

neve (2014.):
Zalatárnok
rang:
község
területe (2014):
2595 ha (hektár)
lakások száma (2014):
341 db
lakosság szám (2014):
673 fő
lakosság szám (1910. évben):
1344 fő

Zalatárnok település címere:

Zalatárnok település címere Negyedelt nagypajzs, középen szívpajzzsal. A címer aranyalapú, zöld mezőkkel, Zala megye színeit követve. A nagypajzs felső szélén aranymezőben háromtollú aranykulcs, a tárnokmesteri jelkép, mely utal a község nevének eredetére. Történetileg nem bizonyítható, inkább legenda, miszerint tárnokmesteri birtok volt a középkorban.

A nagypajzs első negyedében a Deák család címeréből vett motívum (a család engedélyével), zöld alapon nyitott aranykönyvbe lúdtollal író arany jobb kar. Itt nem a családi címerben hordozott jelentéssel bír, hanem azt jelzi, hogy a Deák család a község nagybirtokosa és ura volt. Deák Ferencet is itt nevelték egy ideig.

A második negyedében zöld alapon egyes aranydombon álló ferences szerzetes bal válla felé dőlő aranykönyvvel a karjaiban. Ez utalás arra, hogy 1501-ben ferencesek telepedtek le kegyúr által épített templomban és kolostorban. Továbbá utalás arra is, hogy Takács J. Ince atya ferences szerzetes megírta az 1950-es években Zalatárnok történetét.

A harmadik negyedben zöld alapon arany kontúrvonallal jelzett zöld hármasdombon Zalatárnok katolikus templomának stilizált képe aranyalapon arany templomhajóval, arany kontúrvonallal jelzett templomtoronnyal és arany toronysisakkal.

Negyedik negyedében zöld alapon három hullámos aranypólya szimbolizálja a falun átfolyó három patakot. Fölötte egy arany szőlőfürt és arany szőlőlevél, a falu szőlőhegyének jelképe.

A szívpajzson zöld mezőben három aranyhalom, felette három hatágú aranycsillag, a községhez tartozó kistelepülések szimbóluma (Oroklán, Vakola, Teréz major).

Pajzstartóként aranyszalagon zöld nyomtatott nagybetűkkel a felirat: „ZALATÁRNOK”.

Zalatárnok település területi besorolások:

Megye (2014):Zala megye
Járás (2014):Zalaegerszegi (1970)
irányítószám(ok):8947 , 8949 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Közép-Zalai-dombság (Göcsej)
kistájcsoport:Nyugat-Zalai-dombság
középtáj:Zalai-dombvidék
nagytáj:Nyugat-Magyarországi-peremvidék
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Zala vármegye
Járás/pozíció (1914):Novai járás

Zalatárnok település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.7011 E16.7596 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Zalatárnok település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Zalatárnok

Zalatárnok település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
80Zalatárnok


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zalatárnok tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep