TÚRABÁZIS.hu

Kétsoprony

Kétsoprony település adatok:

neve (2014.):
Kétsoprony
rang:
község
területe (2014):
5124 ha (hektár)
lakások száma (2014):
579 db
lakosság szám (2014):
1348 fő

Kétsoprony település címere:

Kétsoprony település címere Álló, kerek talpú, kékkel és zölddel köldökében vágott pajzs. A kék mezőben, a pajzsfő jobb oldalán tizenhat ágú, aranyló nap ragyog, ugyanott a bal oldalon ezüst holdsarló látszik; a cölöp helyén stilizált, karcsú, arany templomtorony emelkedik fekete hármas toronyablakkal, fekete toronysisakkal és (latin) kereszttel. A zöld mezőben kettős szarufás elrendezésben két alul-felül kihegyezett lebegő cölöptől jobbra és balra négy-négy bal, illetve jobb haránt vágott, hegyes cölöp helyezkedik el (profánul: kettős fordított "V" alakot formázva). A pajzstalpban három aranyló gabonakalász alkot lebegő csokrot.

A címerben a stilizált templomtorony különlegesen fejezi ki a lakosság mélyen vallásos érzületét, ugyanakkor a templom keresztjének jobb oldalán a nappal, balján a holddal a település Árpád-kori előzményére is utal a "lignum crucis - arbor vitae" (a kereszt fája az élet fája) jegyében, ugyanis ez a "világfára" célzó jelképes ábrázolás már IV. Béla király egy veretén is megjelenik. A kettős szarufa elrendezésű cölöpökből képzett ábrázolást a falu neve sugallta. Azért van két azonos alakzat, hogy e név előtagját ("kettő") hangsúlyozza, a második névelem - a Soprony - pedig ószláv vagy román eredetű, jelentése "szín, karám, fészer" lehetett. Mindenesetre a 18. században az elnéptelenedett vidékre betelepülő szlovákok még értették és megtartották e nevet.

A gabonakalászokból álló "csokor" azt hangsúlyozza, hogy a lakosság hajdan is, ma is mezőgazdasági munkával keresi meg mindennapi kenyerét.

Kétsoprony település területi besorolások:

Megye (2014):Békés megye
Járás (2014):Békéscsabai (0460)
irányítószám(ok):5674 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Békési-sík
kistájcsoport:Békés-Csongrádi-sík
középtáj:Körös-Maros köze
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Kétsoprony település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.721 E20.887 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kétsoprony település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.ketsoprony.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kétsoprony

látnivalók Kétsoprony településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Batthyány-Geist-vadászkastélykastély, kúriakülterület


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kétsoprony tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep