TÚRABÁZIS.hu

Balinka

Balinka település adatok:

neve (2014.):
Balinka
rang:
község
területe (2014):
1862 ha (hektár)
lakások száma (2014):
377 db
lakosság szám (2014):
903 fő
lakosság szám (1910. évben):
633 fő

Balinka település címere:

Balinka település címere A település címere álló helyzetű, háromszögű címerpajzs, kékkel-veressel negyedelt, a pajzs közepére egy kisebb fekete szívpajzs van helyezve. Az első, kék mezőben: szabályos zöld hármashalomból kinövő, stilizált, arany tölgyfa látható - két makkal és három levéllel. A második, veres mezőben: hullámos ezüst pólya felett stilizált arany malomkerék lebeg. A harmadik, veres mezőben: egy arany korona lebeg. A koronát fölülről lefelé, balharánt irányban, egy arany markolatú ezüst szablya döfi át. A negyedik, kék mezőben: szabályos zöld hármashalomból kinövő stilizált három ágú arany virág látható - három ezüst ötszirmú virággal és áganként két-két arany levéllel. A középső szívpajzs fekete mezőjében felül: egy-egy lebegő, egymással átlósan keresztbe tett, ezüst fejű és arany nyelvű bányászszerszám látható. A szerszámok alatt: veres lánggal égő ezüst bányászmécs lebeg.

A címer magyarázata

A címerpajzs négyes tagolása a község négy településrészét szimbolizálja. Az első mező: Balinkát jelképezi, ill. a hármashalom és a stilizált tölgyfa a Bakony hegység tölgyeseire utaló motívum. A második mező: mai nevén Balinkabányát a középkori nevén Eszényt szimbolizálja. A hullámos ezüst pólya (sáv) a Gaja patakra, a malomkerék az Eszény-puszta területén valaha működő vízimalomra utaló motívum. A harmadik mezőben: a koronát átdöfő kard Mecsér-falut, mai nevén Mecsér-telepet jelképezi. A "mecsér" a szláv nyelvekben "kardkovácsot" jelent - mivel itt valamikor királyi fegyverkovácsok éltek. A negyedik mező: Kisgyónbányát szimbolizálja, amely a középkorban szintén önálló falu volt. Kisgyón és környékének tájképi szépsége valamint az itt növő szép és védett növények miatt a "természetbarátok és a bakancsos turisták" paradicsoma lett. Erre utal a hármashalom és a stilizált virág. Végül, a középső szívpajzs: mind a négy településrészre jellemző és a bányászatra utaló motívumokat hordoz. A középkorban mind a négy településrész külön-külön történelemmel bíró, önálló falu volt. Sajnos, a török hódoltság alatt elpusztult Balinka, Eszény, Mecsér és Kisgyón. A török kiűzése után a sokáig lakatlan településrészek újratelepültek, majd felvirágoztak a környéken beindult bányászat hatására.

Összegezve: Balinka címere mesélő címer, amely elmeséli a négy településrész nevét, vagy földrajzi fekvését és történelmét.

Nevét 1193-ban Boincanak, majd az 1755-ös évek óta Balinkának hívják. Balinka eredetileg királyi tulajdon volt, majd a történelem folyamán más nemes családok kezébe került.

Balinka település területi besorolások:

Megye (2014):Fejér megye
Járás (2014):Móri (0820)
irányítószám(ok):8054 , 8055 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Keleti-Bakony
kistájcsoport:Északi-Bakony
középtáj:Bakonyvidék
nagytáj:Dunántúli-Középhegység
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Fejér vármegye
Járás/pozíció (1914):Móri járás

Balinka település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.313 E18.192 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Balinka település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Balinka
Hivatalos weboldal: www.balinka.hu/

látnivalók Balinka településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Gaja-szurdok, Gaja-völgyi Tájcentrumállatkert, vadasparkbarlangemlékműforráshídkeresztkilátásmúzeumpihenőtó, tópartvölgykülterület
Károlyi-kilátó (Gaja-völgy)kilátókülterület, a Gaja-völgyi tájcentrum területén


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary balinka tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep