TÚRABÁZIS.hu

Kunpeszér

Kunpeszér település adatok:

neve (2014.):
Kunpeszér
rang:
község
területe (2014):
7755 ha (hektár)
lakások száma (2014):
304 db
lakosság szám (2014):
669 fő

Kunpeszér település címere:

Kunpeszér település címere A címer tarsoly alakú, a kun lovasok oldalán lévő tarsolyra emlékeztet, alapszíne kék. A kék szín a kunok egyik jellegzetes színe. Mindkét jellegzetesség a település nevében lévő "kun" jelzőre utal.

A címer három részre osztott. A felső részben három, az orchideák családjához tartozó, aranyozott színű szarvas-bangó virág látható. Utalás arra, hogy a település közigazgatási területén nagy kiterjedésű természetvédelmi terület található. (Peszéradacsi tájvédelmi körzet) Az aranyozott szín a fellelhető védett növényegyüttesek gazdagságát jelképezi.

A középső részben egy repülő partifecske a csőrében egy fülbevalót tart. A képek mindegyike a településen lévő kunhalmokhoz kapcsolódik. A partifecske a kun halmok lakója, védett madár. A csőrében tartott fülbevaló a "dabasi úti" avarkori temető egyik sírjából került elő.

A címer utolsó részében szalmafonatból, alsó részén harántirányban elágazó aranyszínű triticale kalászok találhatók .A település megélhetésének jelenére utal, azaz a mezőgazdaságra, ezen belül is a szántóföli növénytermesztés végzésére. A haránt irányú kalászleágazás pedig a kun szőttesek mintáját idézi az emlékezetbe.

Kunpeszér település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kunszentmiklósi (0430)
irányítószám(ok):6096 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Csepeli-sík
kistájcsoport:Csepel-Mohácsi-síkság
középtáj:Dunamenti-síkság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Kunpeszér település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.062 E19.276 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kunpeszér település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kunpeszér
Hivatalos weboldal: www.kunpeszer.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kunpeszér tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep