TÚRABÁZIS.hu

Diósviszló

Diósviszló település adatok:

neve (2014.):
Diósviszló
rang:
község
területe (2014):
1581 ha (hektár)
lakások száma (2014):
259 db
lakosság szám (2014):
695 fő
lakosság szám (1910. évben):
718 fő

Diósviszló település címere:

Diósviszló település címere A címerpajzs a csücskös talpú pajzs és a tárcsapajzs modernizált változata. A pajzs alatt, a pajzs csücskén áthaladó aranyszínű lobogó, két végén bevágott címerszalag, benne fekete nagy betűkkel a település neve: DIÓSVISZLÓ. Balra és jobbra az évszám, 1300: balra 13, jobbra 00.

A címerpajzs tetején balra és jobbra induló barokkos címertakaró, amelynek bal oldala aranyszínű, jobb oldala sötétkék. A barokkos címertakaró utal a település évszázados történetére is. A címertakaró kiinduló pontjánál, a címertakaró tetején aranyszínű, zöld és piros kövekkel díszített korona, amely jelzi, hogy Viszló már az Árpád-házi királyok alatt is létező település volt. A címerpajzs kétszer vágott és egyszer hasított. Alsó vágott része, a pajzs alsó harmada barna színű, mutatva a föld jelentőségére, hogy az itt élők évszázadokon keresztül mezőgazdaságból tartották el magukat, művelték a földet. A föld közepén sötétkék színű hullámzó vízfolyás utal az itt lévő vízfolyásokra: a Fekete-vízre, a viszonylag közeli Drávára. A címerpajzs felső vágott része világoskék színű, benne ezüstszínű, élével felfelé fordított középkori kard, amit egy kéz fog. Ez a motívum utal az itt élők vitézségére, kisebb harcaira a török ellen, utal a viszlói földvárra, a viszlói erősségre.

A címerpajzs középső része hasított. A hasított rész jobb oldala piros színű, benne a szürkésszínű fekete kontúrokkal kiemelt, három bástyával rendelkező középkori vár, az erősség, amely Viszlón létezett. A hasított rész bal oldala kék színű, alul középen sárga búzakéve, utalva arra, hogy az itt élők az évszázadok folyamán mezőgazdaságból, földművelésből tartották el családjukat, termelték meg a mindennapi kenyeret. A mindennapi kenyér, a búza jelen esetben a reményt, a jövőt is jelképezi. A búzakéve motívum megjelenik a település 18. század első felében keletkezett pecsétjében is. Búzakéve mellett, bal és jobb oldalon zöld és piros termésű, zöld levelű szőlőfürt utal az itteni szőlőtermesztés és borkészítés jelentőségére. Fent sárga színű, sugaraival a növényeket érlelő, melengető Nap, amely emellett a reménységre is utal.

Diósviszló település területi besorolások:

Megye (2014):Baranya megye
Járás (2014):Siklósi (0310)
irányítószám(ok):7817 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Fekete-víz síkja
kistájcsoport:-
középtáj:Drávamenti-síkság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Baranya vármegye
Járás/pozíció (1914):Siklósi járás

Diósviszló település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N45.8771 E18.1706 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Diósviszló település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Diósviszló


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary diósviszló tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep