TÚRABÁZIS.hu

Mosonszentmiklós

Mosonszentmiklós település adatok:

neve (2014.):
Mosonszentmiklós
rang:
község
területe (2014):
3071 ha (hektár)
lakások száma (2014):
948 db
lakosság szám (2014):
2379 fő
lakosság szám (1910. évben):
2228 fő

Mosonszentmiklós település címere:

Mosonszentmiklós település címere A címer hullámos ezüstpólyával vágott, álló, kerektalpú pajzs, felső kék mezejében zöld talajon, kőlábazattal összefogott, lebegő templomegyüttes: középen vörös tornyú ezüsttemplom órával, három ablakkal és nyitott kapuval, jobbra és balra egy-egy vörös tetős, kétablakos, nyitott kapuzatos ezüstkápolna, lépcsővel.

A jobb oldali fölött lebegő arany, latin kereszt, a bal oldali fölött két, keresztbe rakott ezüst, vitézi kard. Az alsó, zöld mezőben két lebegő arany szőlőlevélen egy arany szőlőfürt. A pajzs fölötti hullámos arany-vörös szalagon a helység neve vörös betűkkel: „MOSONSZENTMIKLÓS”

A címer jelképeinek ismertetése:

A felső kék mező a tiszta égboltozatot, az egészséges életelemet jelképezi. A templomegyüttes a helység legjellegzetesebb épülete. Ha a templommal szemben állunk, annak bal oldalán áll a régebbi, ún. „Szent Kereszt-kápolna”. Ezt a műemlékesek „Kálvária-kápolnának” is nevezik. A templomtól jobbra áll a „Hősök kápolnája”, melyet később, az I. világháború után építettek közadakozásból. Ennek belső falain láthatók az I. és a II. világháború hőseinek és áldozatainak márványba vésett nevei. A Szent Kereszt-kápolna fölött lebegő latin kereszt a lakosság katolikus vallására és istenhívő mivoltára utal, a Hősök kápolnája fölötti két kard a két nagy háborúban vitézül harcoló, de soha vissza nem tért hősi halottakra és az utódok kegyeletes emlékezetére utal. A hullámos ezüstpólya a tájnak meghatározó eleme és a település lakóinak egykor bőséget, jólétet biztosított. Az alsó zöld mező a környék mezőgazdasági jellegét hívatott kihangsúlyozni, a szőlőlevelek és a tömött fürt a fejlett és kedvelt szőlőművelést szimbolizálja.

A zászló hátlapján évszám látható: 1208., a település legrégebbi okleveles említésének időpontja. A zászló kék-fehér-zöld alapszíne a címer hasonló színeivel megegyezik.

Heraldikai értelmezések:

Az alul lekerekített, kerektalpú pajzsot doborpajzsnak nevezzük. Ha a pajzsot vízszintesen megosztjuk, akkor vágásról beszélünk.

A jobb, ill. a bal oldalt úgy kell értelmezni, mintha a pajzsot magunk előtt tartanánk, esetünkben pl. a Hősök kápolnája balra áll. Ha egy címerkép nem nyugszik valamin, akkor azt lebegőnek nevezzük. Fekete-fehér ábrázolás esetén a színeket különböző irányú vonalkázással jelöljük: ez a színkód. A vöröset függőleges, a kéket vízszintes, a zöldet jobbról balra lefelé irányuló 450 fokos vonalkázással, az aranyat (ami nem egyenlő a sárga színnel) pontozással, az ezüstöt (ami egyenlő a fehérrel) üresen hagyva. A fekete színt kis felület esetén tömören, nagyobb felületnél vízszintes-függőleges rácsozással szoktuk jelölni.

Mosonszentmiklós település területi besorolások:

Megye (2014):Győr-Moson-Sopron megye
Járás (2014):Győri (0870)
irányítószám(ok):9154 , 9183 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Mosoni-sík
kistájcsoport:Szigetköz-Mosoni-síkság
középtáj:Győri-medence
nagytáj:Kisalföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Moson vármegye
Járás/pozíció (1914):Magyaróvári járás

Mosonszentmiklós település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.7272 E17.4283 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Mosonszentmiklós település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Mosonszentmiklós
Hivatalos weboldal: www.mosonszentmiklos.hu/

látnivalók Mosonszentmiklós településen: (lista)

látnivalókategóriacím
népi lakóház épületeépület/építmény/épület_együttesMosonszentmiklós, Fő utca 58.
Római katolikus templomtemplomMosonszentmiklós, Zichy tér


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary mosonszentmiklós tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep