TÚRABÁZIS.hu

Eplény

Eplény település adatok:

neve (2014.):
Eplény
rang:
község
rangot kapta:
1992. évben
területe (2014):
828 ha (hektár)
lakások száma (2014):
183 db
lakosság szám (2014):
516 fő

Eplény település címere:

Eplény település címere Eplény címere álló, csücskös talpú pajzs, melynek kék mezejét vörös bak (vörös pólyába csatlakozik egy jobb-, illetve bal haránt pólya alulról) osztja ketté.

A felső mezőben arannyal ékesített és vörössel fegyverzett fekete turul enyhén jobbra fordulva ezüstpengéjű, aranyos markolatú szablyát tart karmaiban, lebeg. A bak alatt aranyos nyelű, fekete fejű bányászcsákány, alatta makkokat termő, viruló zöld tölgyág keresztezi egymást.

A pajzs felső élén természetes színű, aranyos szegélyű és pántozatú, vörös bélésű, szembenéző tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedalion. Az ötágú (3 levél, 2 gyöngy) nyitott, arany leveles koronát, rubinok, smaragdok, zafírok és gyöngyök díszítik.

A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Eplény címere beszélő címer (tessera loquens). A középütt lévő vörös bak a település nevére utal: amelynek jelentése "a szántalpakat összefogó keresztgerenda", s ebből talán mindenféle fából készült áthidalás. Valószínű tehát, a hajdan itt élő népesség a királynak vagy az egyháznak ácsmunkával, famegmunkálással, elsősorban szánok készítésével szolgált, a szán iránti hajlandóság máig ható jele a település szánpályája (a környező településeken is kerékgyártók, faszerszámkészítők, szénégetők laktak). Ugyanakkor emlékeztet a bányatámfalakra és arra, hogy itt több út találkozik, valamint emlékeztet a hídszerű kapcsolatra, amely Olaszfaluhoz és Zirchez kötötte, köti. A vörös szín a mangánércet is felidézheti.

A népesség az itt húzódó végvári vonal miatt elvándorolt, kipusztulhatott, de a viruló zöld tölgyág éppen azt jelképezi, hogy a község újratelepült, s lakosainak életereje, élni akarása töretlen. A bányászcsákány a közel fél évszázadig sok családnak kenyeret adó mangánércbányászatra utal.

A turul a nemzeti hagyományokhoz és a szűkebb pátriához való ragaszkodást fejezi ki, továbbá azt a tényt is, hogy a település a honfoglalás millecentenáriumán döntött önálló jelképei megalkotásáról.

A szablya is kettős jelentésű: szimbolizálja a hősi múltat, ugyanakkor felidézi clairvaux-i Szent Bernátnak, a második keresztes hadjárat szellemi vezérének (akinek tiszteletére van szentelve a település temploma is) emlékét, s általa az egykori helyi ciszterci birtoklást is.

A sisak a település hősi halottainak állít emléket, a korona pedig az önkormányzati autonómiát jelzi.

Településnév történet:

Település régebbi nevei:
1992 évben levált Zirc településről.

Eplény település területi besorolások:

Megye (2014):Veszprém megye
Járás (2014):Veszprémi (1910)
irányítószám(ok):8413 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Öreg-Bakony
kistájcsoport:Északi-Bakony
középtáj:Bakonyvidék
nagytáj:Dunántúli-Középhegység
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Eplény település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.2054 E17.9203 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Eplény település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Eplény
Hivatalos weboldal: www.epleny.hu/

Eplény település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1078Malom-völgy és Malom-völgyi barlangoknem


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary eplény tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep