TÚRABÁZIS.hu

Csabaszabadi

Csabaszabadi település adatok:

neve (2014.):
Csabaszabadi
rang:
község
rangot kapta:
1993. évben
területe (2014):
3271 ha (hektár)
lakások száma (2014):
168 db
lakosság szám (2014):
314 fő

Csabaszabadi település címere:

Csabaszabadi település címere Csabaszabadi község címerpajzsa a magyar klasszikus heraldikai címerpajzs hagyományaiból merít. A XIV században elterjedt pajzsformát követi. A pajzsban mesteralak vagy herold alak található. Az alkalmazott mesteralak: az ágas hasítás.

Az ágas hasítást alkotó aranyszínű pólyák Csabaszabadi címerében jelképes értékkel bírnak: a közigazgatási területén találkozott a történelmi Magyarország három megyéjének (Arad, Békés, Csongrád) határa, és ez így volt egészen a magyar közigazgatás átszervezéséig.

A három aranyszalag - ágas mesteralak - két haránt szalagja (ami a szívpajzsban találkozik) a pajzsfőt harántosztásúvá teszi. A harmadik szalag a pajzs középpontjából kiindulva a középső tengelyében a pajzslapot hasítja. Az ily módon felosztott nagypajzs három részre tagolódott, melyben a címerképek kaptak elhelyezést.

A három részre tagolt pajzs felső része, amely a pajzsfő közepét, valamint a felső jobb és felső bal sarok haránt irányban szelt részét foglalja magában - kék színű.

A kék szín az újra telepítés alkalmával ide érkezett felvidéki, szlovák ajkú ősökre utal. A kék szín a szlovákság egyik meghatározó színe. Szimbolizálja a kék szín e címer esetében a békét, az itt két és fél évszázada együtt élő magyar és szlovák ajkú nép között mindig is meglévő, egymás iránti békességet és toleranciát is.

A pajzs bal, valamint a jobb oldala (amely a pajzs közepénél válik ketté, a középtengelyben haladó aranyszalag által) zöld színű.

A zöld szín szimbolizálja a község területén és e vidéken volt hajdani pusztát. Ma is egyes határrészek elnevezése utal erre a kiterjedt pusztaságra (pl. Gerendási legelő, Legelőgerendás, Nagygerendási puszta). Szimbolizálja továbbá a zöld szín a terület máig meglévő mezőgazdasági jellegét is.

A címerpajzs "középen" szívpajzs található. A szívpajzs formája teljesen megegyezik a címerpajzs formájával. Méretaránya a címerpajzshoz viszonyítva: 1:4.

A szívpajzs színe vörös. Benne babérkoszorút mancsaiban tartó hiúz stilizált képe.

A három részre osztott címer-pajzsban címerképek találhatók. A címerképek általában mindazok az ábrázolások (képek) a pajzson, amelyek nem mesteralakok. A felső két mező heroldképe a 16 ágú Nap. A Nap stilizált megjelenítése 8 hosszú és 8 rövidebb sugárral történik.

A település címerében a szüntelen megújulás szimbóluma utal arra, hogy a területen élőknek a török dúlás utáni elnéptelenedést követően - a XVIII. sz.-i újratelepítése (benépesítéssel) kezdődően - mindig sikerült a talpon maradás, a megújulás, a fejlődés, melynek következménye lett az 1993-ban önállóvá vált település: Csabaszabadi.

A nagypajzs jobb oldali mezőjében hármas búzacsokor stilizált ábrázolása alkotja a heroldképet. Arra utal, hogy Csabaszabadi népe a múltban is és a jelenben is a mezőgazdaságban találta és találja a megélhetését. Utal a községnek és környékének mezőgazdaságára, a jó termőföldekre.

A hármas tagoltságú nagypajzs bal oldali mezőjében egy harangláb stilizált képe látható. E harangláb "eredetije" lényegében a község önállóságának jelképe. A haranglábat 1994-ben az önállóvá válás első évfordulóján szentelték fel.

A nagypajzs mindhárom részletében látható címerkép (heroldkép) arany.

A szívpajzs vörös mezőjében aranyhiúz mancsaiban babérkoszorú. E címerállat és a háttérül szolgáló vörös szín a Beliczay család címeréből került Csabaszabadi címerébe. (A Beliczay család a XVIII. század második felében költözött a felvidékről e környékre, Csabaszabadi jelenlegi közigazgatási területére. Itt mindig is meghatározott tevékenységet folytatott a család úgy a mezőgazdaság, mint a kultúra területén, egészen a családi birtok és más ingatlan felszámolásáig.) A Beliczay család címerállatának a csabaszabadi címer szívpajzsában történő ábrázolása, a család két évszázados tevékenysége iránti tisztelet kifejezése. Ezen túl a megbékélés, valamint azon idetelepült emberek szülőföldjének szimbóluma, akik arról a vidékről jöttek (Észak-Kárpátok), ahol e nemes vad őshonos.

A hiúz címerállatként való alkalmazásához a hozzájárulást a Beliczay család megadta.

Településnév történet:

Település régebbi nevei:
1993 évben levált Békéscsaba településről.

Csabaszabadi település területi besorolások:

Megye (2014):Békés megye
Járás (2014):Békéscsabai (0460)
irányítószám(ok):5609 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Békési-hát
kistájcsoport:Békés-Csanádi-hát
középtáj:Körös-Maros köze
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Csabaszabadi település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.57 E20.95 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Csabaszabadi település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Csabaszabadi
Hivatalos weboldal: www.csabaszabadi.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary csabaszabadi tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep