TÚRABÁZIS.hu

Zichyújfalu

Zichyújfalu település adatok:

neve (2014.):
Zichyújfalu
rang:
község
rangot kapta:
1997. évben
területe (2014):
1082 ha (hektár)
lakások száma (2014):
282 db
lakosság szám (2014):
921 fő

Zichyújfalu település címere:

Zichyújfalu település címere A címer álló helyzetű, háromszögű pajzs. A kék pajzsmező veres cölöppel hasított, benne egy arany korona lebeg, melyből arany napraforgó nő ki. A napraforgó szárán három-három arany levél látható. A kék pajzsmezőben jobbról-balról egy-egy ötágú arany szarvasagancs lebeg.

A címer magyarázata

A község Fejér megye legfiatalabb önkormányzatával rendelkezik. 1998-ig Gárdonyhoz tartozott. A község nevének első írásos említése 1239-ben történik "... villam Nouam" (latin tárgyesetben) "Újfalu" jelentéssel.

Zichyújfalu nevének előtagját a múlt század végén a gróf Zichy család nevéről kapta. Az "Újfalu" név gyakori névképző hazánkban. A község címerében szereplő két szarvasagancs a Zichy család címeréből származik. A grófi címerben: kék mezőben lebegő arany koronából, két arany szarvasagancs nő ki. A két agancs között egy ezüst görög kereszt lebeg.

A község címerében látható arany korona a falu és a falut körülvevő föld termékenységére, nagyon jó minőségére utal. A község címerében látható napraforgó a falu mai életét jelképezi. A címerben szereplő szép és hasznos növény nem csupán a környék mezőgazdaságára utal, amely a falu megélhetését biztosította évszázadokon keresztül. E virág jelentése ennél több, a település lakóinak vágyát fejezi ki, hogy az önállóvá vált községük élete minél hamarabb felvirágozzék!

Településnév történet:

Település régebbi nevei:
1997 évben levált Gárdony településről.

Zichyújfalu település területi besorolások:

Megye (2014):Fejér megye
Járás (2014):Gárdonyi (0800)
irányítószám(ok):8112 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Közép-Mezőföld
kistájcsoport:Duna-Sárvíz köze
középtáj:Mezőföld
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Zichyújfalu település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.1299 E18.67 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Zichyújfalu település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Zichyújfalu
Hivatalos weboldal: www.zichyujfalu.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zichyújfalu tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep