TÚRABÁZIS.hu

Kétegyháza

Kétegyháza település adatok:

neve (2014.):
Kétegyháza
nemzetiségi név:
Chitighaz
rang:
nagyközség
területe (2014):
5049 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1732 db
lakosság szám (2014):
3694 fő
lakosság szám (1910. évben):
4379 fő

Kétegyháza település címere:

Kétegyháza település címere Kétegyháza címerének megalkotásánál döntő mozzanat, hogy a település első pecsétje, ill. korunkra maradt címerábrázolása a Löwenburg családnak a címerét tükrözteti. Ezért Kétegyházának a címerét összetett pajzs alakjában képzeljük el.

Az öregpajzs vörös alapon aranyszalagokkal haránt négyelt, az egyes mezőkben pedig a következő ábrák vannak. A pajzsfő mezejében egy hétágú bárói aranykoronát látunk, amelynek az abroncsa bíbor (zafír és rubin) kövekkel ékes, gyöngyei pedig kékek. A jobb oldali mezőben egy arany latin keresztet, a bal oldali mezőben pedig egy arany, három ívben végződő díszes körmeneti keresztet látunk, amely a románságnál használatos keresztre emlékeztet.

A csücskös talpú öregpajzs pajzstalpában egy aranypogácsát látunk lebegni, amely a település XVIII. századi betelepítésének történetére emlékeztet és a hitvilágra, amelynek rendkívül nagy szerepe volt a megtelepedésben.

A boglárpajzs voltaképpen a Löwenburgok címeréből kiemelt oroszlán. A csücskös talpú reneszánsz pajzs kék mezejének zöld udvarán egy fegyverzett (vörös nyelvű és karmú) aranyoroszlán lép, fordul és néz jobbra. A jobb mancsában egy aranymarkolatú, ezüstpengéjű szablyát tart. Az oroszlán farka - eltérően a heraldikai oroszlánoktól - egy bojtban végződik.

Az öregpajzson arany falkorona helyezkedik el, amely két végénél éri a pajzsot, hét bástyáján lőréssel van ellátva, ezek a korona ágait helyettesítik.

A kétegyházi címer alatt egy kétszer hajtott aranyszalag található, amelynek a heraldikai jobb oldali felirata KÉTEGYHÁZA, a bal oldalon pedig a felirat ugyanennek a településnek a román elnevezését tartalmazza.

Kétegyháza település területi besorolások:

Megye (2014):Békés megye
Járás (2014):Gyulai (0480)
irányítószám(ok):5741 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Békési-hát
kistájcsoport:Békés-Csanádi-hát
középtáj:Körös-Maros köze
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Békés vármegye
Járás/pozíció (1914):Gyulai járás

Kétegyháza település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.549 E21.1837 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kétegyháza település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.ketegyhaza.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kétegyháza

látnivalók Kétegyháza településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Andrássy-Almásy kastélykastély, kúriaKétegyháza, Gyulai utca 15.
bronz Angyal-szobor (Beniczky síremlék)síremlékszobor, alkotásKétegyháza, Gyulai utca, a római katolikus templom kertjében
Görögkeleti román templomtemplomKétegyháza, Fő tér
Római katolikus templomtemplomKétegyháza, Gyulai út
Román tájházépület, építmény, épület együttesKétegyháza, Kossuth Lajos utca 68.
Tanyamúzeummúzeumkülterület


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kétegyháza tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep