TÚRABÁZIS.hu

Nyomár

Nyomár település adatok:

neve (2014.):
Nyomár
rang:
község
területe (2014):
1046 ha (hektár)
lakások száma (2014):
131 db
lakosság szám (2014):
317 fő
lakosság szám (1910. évben):
505 fő

Nyomár település címere:

Nyomár település címere A címer álló, háromszögletű, vörös színű katonai pajzs, amelynek mezejében balra forduló, ezüstszablyát tartó ezüst férfikar lebeg. A pajzson vörös-ezüst-zöld színű tekercs, amelyen az oromdísz balra forduló, aranyszablyát tartó arany férfikar. A címertartó mindkét oldalon egy-egy zöld színű pálmaág. A pajzs alatt aranyszalag lebeg NYOMÁR felirattal.

A címer fő eleme, a szablyát tartó férfikar, megegyezik a község feudális kori pecsétjének ábrájával, ennélfogva az önkormányzat előzményeire és régi voltára utal. Az egyszerűsítés, mint fontos heraldikai követelmény, érdekében a pecsétábrán látható pálmaágak a címerben címertartóként szerepelnek, ezzel is növelik a címer megkülönböztető-azonosító erejét. Ugyanezt a célt szolgálja az oromdísz, amely esztétikai szempontból is szükséges, hiszen a címertartók önmagukban szélesítik a címert, amely így aránytalanná válhat.

Maga a fő címerkép egy jellegzetes nemesi jelkép, azaz számos nemes család címerében megtalálható - ez indokolja a kiegészítéseket. A címerkép arra is utal, hogy a régi Nyomár kuriális község volt, tehát főleg kisnemesek lakták, akik személyükben szabadok voltak, így önkormányzatuk sokkal szélesebb körű volt, mint a jobbágyfalvaké. A címer e ténynek a megörökítésével az ősök emlékezete előtt is tiszteleg.

A pecsétábrából kiemelt címertartó pálmalevelek különös hangsúlyt kapnak a címerben (a pecséten valószínűleg csak helykitöltő, díszítő funkciójuk volt). A pálma ugyanis, mint a keresztény vallás jellegzetes növénye, szellemi és erkölcsi értékekre utal.

Nyomár település területi besorolások:

Megye (2014):Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Járás (2014):Edelényi (0550)
irányítószám(ok):3795 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Nyugati-Cserehát
kistájcsoport:Cserehát
középtáj:Észak-Magyarországi Medencék
nagytáj:Észak-Magyarországi-Középhegység
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Borsod vármegye
Járás/pozíció (1914):Edelényi járás

Nyomár település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.276 E20.8169 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Nyomár település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Nyomár


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary nyomár tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep