TÚRABÁZIS.hu

Létavértes

Létavértes település adatok:

neve (2014.):
Létavértes
rang:
város
rangot kapta:
1996. évben
területe (2014):
11661 ha (hektár)
lakások száma (2014):
2665 db
lakosság szám (2014):
7098 fő

Létavértes település címere:

Létavértes település címere Álló, csücskös talpú, a pajzstalpban vörössel és kékkel vágott pajzs. Felső (vörös) mezejében (homlokkal jobbra) arcos ezüst holdsarló lebeg, felette két hatágú aranycsillag között ezüstnyíl repül felfelé. A pajzstalp kék mezejében ezüstcsoroszlya lebeg hegyével jobbra, élével felfelé.

A pajzs felső élén vörös bélésű, természetes szegélyű és rostázatú, ezüstsisak helyezkedik el, nyakában fekete szalagon vörös medállal. A sisakkorona ötágú (három levél között két gyöngy) rubinokkal és zafírokkal ékesített.

A foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst.

Ezt a címert a két település pecsétjeinek közös pajzsba foglalásával hívták életre. A vörös mezőben megjelenített szimbólumok Nagyléta valószínűleg 1609-ben elnyert pecsétjének fejlődésével alakultak ki.

Nagyléta falu a pecsétjét feltehetőleg hajdú kiváltságával együtt nyerte el. A félhold a török és a (török vazallus) erdélyi végvidék közelségét, a csillag pedig a helybeliek felemelkedését (vagy talán a kereskedő és vámhely mivoltát) jelzi. Az ég felé tartó nyíl talán templomának újjáépítésekor (1790-ben fejezték be), mintegy az üdvösség elnyerésének szándékát célozva, került a címerképbe. A vörös mező is jól illik hozzá, mivel a település neve vagy leto (kánikulai verőfényt idéző) 'nyár' szóból, vagy a Luta ('vad, bősz, könyörtelen') személynévből eredeztethető.

Vértes is régi település, a XIV. században már egyházas hely, a XV. században az álmosdi Csire (Chyre), a XVI. században a Szakolyi család birtokolta. A török időkben elpusztult és elnéptelenedett, s csak a XVIII. század elején települt újra, de mégis a XVII-XIX. században vagy másfél tucat birtokos kezén fordult meg. A csoroszlya a község mezőgazdasági jellegét hangsúlyozza, amelyhez a kék szín jól illik, ugyanis a település nevének jelentése "pajzskészítő" vagy "pajzshordozó" lehetett.

A város címerének grafikáját Bói István készítette, korábbi leírása Nyakas Miklóstól származik.

Létavértes település területi besorolások:

Megye (2014):Hajdú-Bihar megye
Járás (2014):Derecskei (0960)
irányítószám(ok):4281 , 4283 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Érmelléki löszös hát
kistájcsoport:Berettyóvidék
középtáj:Berettyó-Körösvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Létavértes település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.3825 E21.8919 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Létavértes település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Létavértes
Hivatalos weboldal: www.letavertes.hu/

Létavértes település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1818Létavértes településigen

látnivalók Létavértes településen: (lista)

látnivalókategóriacím
görög katolikus templomtemplomLétavértes (Nagyléta), Károlyi utca


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary létavértes tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep