TÚRABÁZIS.hu

Vokány

Vokány település adatok:

neve (2014.):
Vokány
nemzetiségi név:
Wakan
rang:
község
területe (2014):
1709 ha (hektár)
lakások száma (2014):
349 db
lakosság szám (2014):
875 fő
lakosság szám (1910. évben):
1685 fő

Vokány település címere:

Vokány település címere Egyenesen álló, ún. reneszánsz pajzson látható. A címerpajzs pejzstalp részében vágott. A pajzsfő a pajzson szereplő grafika által jobb harántosztású. (A címerpajzs esetében mindig a "pajzsot viselő személy" szemszögéből nevezzük meg az irányokat!)

A címerpajzs felett szembenéző, álló rostélyos sisak látható. Tetején egyszerű, gombos, ötágú sisakkorona fogja össze a sisaktartót, mely a címerpajzs körül helyezkedik el. A sisaktakaró stilizált, bevágott szélű, levél vagy foszlányszerű.

A címerpajzs alatti szalagon áll a felirat a község nevével.

A pajzs alapszíne három színből áll. A jobb harántosztás piros alapszínű, a baloldali ezüst, a pajzstalp zöld. A címerben szereplő ábrázolás a levéltárban fennmaradt két pecsét rajza közül az ún. b változatot követi, mely 1807-es iraton maradt fenn. Ennek eredeti leírása így szól: "A képmezőben álló női és ülő férfi alak. A nő jobb kezében vállára emelve vázát tart, baljával és az ülő férfi jobbjával zászlót tart." A női figura a korsóval ezüst színű - fekete kontúrvonalakkal - a jobbharánt mezőben, a balharánt mezőben lévő ülő férfi alakja piros színű - fekete kontúrral-. Kivéve az előrenyúló jobb lábát, mely a jobboldali harántmezőbe nyúlik át, mert ez ezüstszínű (fekete kontúrral). A harántvonal szerepét betöltő zászlórúd ezüstszínű - fekete kontúrral -, a baloldali harántmező közepén elhelyezkedő, mozgást kifejező zászló piros színű, a zászló jobb felső széle közelít a pajzsfő felső széléhez, de nem érinti azt.

A sisakrostély mögötti rész szintén piros színű, a nyak és a homlok kivillanó részei ezüstszínűek, a rostély, a páncél a nyak alsó részénél aranyszínű. Ugyancsak arany a korona színe, a díszgömbök pirosak. Piros az elválasztó ív a sisak ezüst homlokrésze és a korona között. A sisaktakaró követi a címerpajzs színeit: piros, zöld és ezüst színekből áll. Mindkét oldali sisaktakaróvégén kis ezüstszínű kör látható - záródíszként.

A szalag fekete kontúrvonalú, benne a felirat piros színnel látható. Betűtípusát tekintve egyszerű, régies írásképű betű szerepel, mely jól olvashatóan és elegánsan hirdeti a község nevét: VOKÁNY.

Vokány település területi besorolások:

Megye (2014):Baranya megye
Járás (2014):Siklósi (0310)
irányítószám(ok):7768 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dél-Baranyai-dombság
kistájcsoport:Baranyai-dombság
középtáj:Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék
nagytáj:Dunántúli-Dombság
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Baranya vármegye
Járás/pozíció (1914):Siklósi járás

Vokány település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N45.9099 E18.3364 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Vokány település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Vokány
Hivatalos weboldal: www.vokany.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary vokány tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep