TÚRABÁZIS.hu

Kunbaja

Kunbaja település adatok:

neve (2014.):
Kunbaja
nemzetiségi név:
Kumbaj,Kunbaja
rang:
község
területe (2014):
3372 ha (hektár)
lakások száma (2014):
741 db
lakosság szám (2014):
1562 fő
lakosság szám (1910. évben):
2769 fő

Kunbaja település címere:

Kunbaja település címere Csúcsaiban csapott, csücskös talpú reneszánsz pajzs, kék mezejében két, részben takarásban levő bíborszínű márványoszlop között (melyekre jobbról balra, ill. balról jobbra zöld indájú, négy-négy zöld levéllel és négy-négy aranyló fürttel szőlővesszők futnak fel) ötágú (3 levél, 2 gyöngy) rubinnal és zafírral díszített, bíborbélésű, nyitott aranykorona lebeg, melyet (aranymarkolatával a pajzstalpban) kétélű egyenes kardpenge döf át.

A pajzson szembenéző, vörös bélésű, aranypántos sisak helyezkedik el, pereme ezüst, nyakában aranymedalion lóg, színe természetes. A sisakon a címerképet megismétlő korona van. A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

A település e jelképe beszélő címer (tessera loquens), ugyanis ősi, megtartó jellemzőit fejezi ki szimbólumaiban. A kard az avarok vitézségét és a szabad királyi harcosok, a kunok emlékét idézi, a korona a szent királyokra utal, akik már számon tartották a községet. A két bíboroszlop a hitet és a honhoz való hűséget, a márvány a kitartást jelképezi a bőségesen termő szőlőtőkékkel együtt.

Egy-egy címer motívumai, a történeti anyaga nemcsak egy meghatározott eseményre, szituációra vagy korszakra vonatkoztatható, hanem többféle értelmezést is lehetővé tesz. Ebben a címerben az oszlopok a már említettek mellett kifejezhetik azt is, hogy a nemzet tartóoszlopai - akik visszavezethetők egészen Szent Istvánig -, a honfiak és a betelepülők (hospesek), az idegenek voltak, akik a nemzet testévé, a magyar etnogenezis részévé váltak. Jelen esetben a német etnikumra utalhat az egyik tartópillér, mint a kunbajai nemzetfenntartó elemek egyik összetevője. A szőlő mint motívum utalhat a föld termékenységére, a földművelésre, amiből a közösség nagy része él-élt; de utalhat arra is, hogy azt a szőlőkultúrát, amely ma jellemző, a betelepülő németek honosították meg.

A pajzsra helyezett sisak a hősökre emlékeztet, akik - különösen az I. és a II. világháborúban - e vidék lakosaiként életüket adták a hazáért, szeretteikért. Ugyanúgy emléket állít a településről és az országból jogtalanul kitelepített családoknak is. A reá helyezett korona a település autonómiáját hivatott kifejezni.

Kunbaja település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Bácsalmási (0340)
irányítószám(ok):6435 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Bácskai löszös síkság
kistájcsoport:-
középtáj:Bácskai-Síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Bács-Bodrog vármegye
Járás/pozíció (1914):Bácsalmási járás

Kunbaja település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.085 E19.421 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kunbaja település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.kunbaja.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kunbaja


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kunbaja tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep