TÚRABÁZIS.hu

Kemse

Kemse település adatok:

neve (2014.):
Kemse
rang:
község
területe (2014):
896 ha (hektár)
lakások száma (2014):
37 db
lakosság szám (2014):
56 fő
lakosság szám (1910. évben):
400 fő

Kemse település címere:

Kemse település címere Kemse címeréhez a település régi pecsétlenyomatai jelentették a kiindulópontot. A legrégibb pecsétkép motívuma a szívből nőtt rózsatő. Ez a jelkép, mely nemcsak a hazai szfragisztikában lelhető fel, hanem a német, pontosabban a szász heraldikának is kedvelt eleme, többrétegű jelentéstartalommal bír. Túl azon, hogy találkozunk ezzel a jelrendszerrel a magyar népművészetben, ahol leginkább szerelmi jelképként funkcionál, fő jelentéstartalmát a barokk korban kell keresnünk, ahol a népi vallásos hithez kapcsolódik. A szívből nőtt rózsa párhuzamba állítható a Luther-rózsával, melynek értelmezése szinte mindenben megegyezik a fentiekkel. A község református település.

Mint minden kultúra, a címertan is a kozmikus világhoz kapcsolja a színeket. Ennek megfelelően a pajzsokon megjelenő színek szimbolikus jelentése a következő: Krisztus szeretetét és tiszteletét tükrözi a rózsa virága, elemeire bontható: az öt szirom Krisztus szent sebeit jelképezik, a virág zöld kelyhe, mely felfogja Krisztus vérét, jelenti az emberiséget, mely "befogadja" a krisztusi szeretetet, megbocsátást és önfeláldozást. A virágok kelyhe egyébként a keresztyén ikonográfiában a Grállal azonosul - azzal a tállal, melyből az utolsó vacsorán Krisztus és társai ettek, amelybe utóbb Krisztus vérét felfogták. A szív nem csupán az égi szerelem jelképeként szerepel ez esetben.

A bibliai felfogás szerint nemcsak az emberi testnek központja, hanem az érzelmek, az intellektus, az életerő centruma is, mely irányítja az emberi cselekvést, haragot, szeretetet. A szívből nőtt rózsa párhuzamba állítható az evangélikus egyház címerével is, a Luther-rózsával, melynek értelmezése szinte mindenben megegyezik a fentiekkel.

A színek jelentései:

Arany (Nap): értelem, ész, tekintély, hit, erkölcsösség, erény.

Ezüst (Hold): bölcsesség, ártatlanság, tisztaság, szemérmesség.

Vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség.

Kék (Jupiter): elvhűség, állhatatosság, bizalom, ellenálló-képesség.

Zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, remény, boldogság, szépség, egészség.

Kemse település területi besorolások:

Megye (2014):Baranya megye
Járás (2014):Sellyei (0300)
irányítószám(ok):7839 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dráva-sík
kistájcsoport:-
középtáj:Drávamenti-síkság
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Baranya vármegye
Járás/pozíció (1914):Szentlőrinczi járás

Kemse település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N45.8237 E17.9128 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kemse település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kemse


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kemse tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep