TÚRABÁZIS.hu

Tengelic

Tengelic település adatok:

neve (2014.):
Tengelic
rang:
község
területe (2014):
7093 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1000 db
lakosság szám (2014):
2296 fő

Tengelic település címere:

Tengelic település címere Hagyományos alakú négyelt a címerpajzs, sárga és zöld mezőkre osztva – vékony fekete szegéllyel. Szimbolikája: a sárga – a homokos altalaj, a zöld – a szorgalommal megváltoztatott felszín – a vetések, erdők, mezők, rétek. A címerképek mind a négy mezőben lebegnek. A jobb felső sárga mezőben egy tarka tollú „Daloló tengelic madárka”, a bal felső zöld mezőben egy 12 szirmú sárga „Napraforgó” barna magtányérral a jobb alsó zöld mezőben egy fehér „Ökörfej” és a bal alsó sárga mezőben egy zöld keretbe foglalt „Millecentenáriumi emlékmű” fehér haranggal és alatta 4 fehér sírkereszttel.

„Daloló tengelic madárka” – a község mai nevére utal (1931 óta). Tarka tollazata a népesség sokrétűségét is szimbolizálja.

A település származásának negyede: a napraforgó – az egyik legszívósabb homoki növény. A 12 virágszirom a község 12 falurészét is jelképezi: Tengelic, Szőlőhegy, Jánosmajor, Júliamajor, Vadászmajor, Felsőtengelic, Középtengelic, Alsótengelic, Alsóhídvég, Középhídvég, Katalinpuszta és Kishídja.

Megélhetőségük negyede: Ökörfej – 1931-ig Gindlycsalád volt a falu neve. A szarvasmarha Gindl Urbán marhatőzsér történelmi szerepét hivatott igazolni. Mária Terézia örökösödési háborúja során szerzett érdemi jutalmául kapott birtok vetette meg alapját a mai falunak.

Történelmi múltjuk negyede: Millecentenáriumi emlékmű – a szép fekvésű temetők dísze a hozzá csatlakozó emlékparkkal. A faluból elszármazottak ünnepségeit is itt szokták megrendezni. Temetésekkor megkondítják a lélekharangot, amelyet a Csapó család ajándékozott a községnek.

Tengelic település területi besorolások:

Megye (2014):Tolna megye
Járás (2014):Paksi (1720)
irányítószám(ok):7053 , 7054 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dél-Mezőföld
kistájcsoport:Duna-Sárvíz köze
középtáj:Mezőföld
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Tengelic település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.5285 E18.7121 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Tengelic település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Tengelic_(település)
Hivatalos weboldal: www.tengelic.hu/

látnivalók Tengelic településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Alsótengelici kastélyparkkert, arborétum, parktermészeti látnivalóTengelic-Alsótengelic településrészen


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tengelic tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep