TÚRABÁZIS.hu

Balatonföldvár

Balatonföldvár település adatok:

neve (2014.):
Balatonföldvár
rang:
város
rangot kapta:
1992. évben
területe (2014):
1532 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1170 db
lakosság szám (2014):
2235 fő

Balatonföldvár település címere:

Balatonföldvár település címere A település története a korai vaskorig vezethető vissza, jelképei ennek a harmadfélezer esztendős múltnak állítanak emléket.

Címere: álló, köldökében vágott barokk pajzs, felső része hasítással, az alsó ékeléssel osztott. Az 1. számú (jobb felső) és a 4. számú (bal alsó) aranyló mezők zöld halmán fekete törzsű fa zöldell. A 2. számú (bal felső) és a 3. számú (jobb alsó) kék mezőt két habos ezüstszalag osztja, a szalagok felett tízsugarú arany napkorong lebeg. Az ezüsték zöld udvarán vöröslő földvár sáncfonadéka között, középütt, öt lőrésű, fedett buzogánytorony áll.

A pajzs felső élén természetes színű, vörös bélésű, aranypántozatú, szembe forduló tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedállal. A sisakon ötágú (három levél között két gyöngy), rubinokkal és zafírral ékesített, aranyleveles korona díszlik.

A foszlányok: jobbról kék és arany, balról zöld és ezüst.

A címer uralkodó mázai - a kék és arany - az azúr eget és a nyári verőfényt idézik. A habos ezüstszalagok a város balatoni fürdőhely és gyógyfürdő voltát egyaránt hangsúlyozzák.

Az aranyló napkorong az alapító Széchenyi grófok címerének is ismert motívuma, egyben utal a Miasszonyunk védőszentű kápolnára (Mária a Szentírás szerint a "Napba öltözött asszony").

Az aranymezőben álló fák az 1896-ban felavatott üdülőtelepet és annak hetvenholdas parkját szimbolizálják, amely a hosszan elnyúló árnyas-lombos parti sétánnyal a mai napig is meghatározza a gyorsan fejlődő, 1992-ben városi rangra emelkedett, település természetközeli, ligetes arculatát. Nem véletlen tehát, hogy 1994-ben Európa-díjjal tüntették ki, 1995-ben pedig a Virágos Magyarországért pályázat első díját nyerte el.

A pajzstalp ezüstékjében vöröslő földvár, a címer vezérmotívuma kifejezi azt, hogy itt már a kelta-korban (Kr. e. 4. század) erős földvár állott, ezt az avarok, később a honfoglaló magyarok is megszállták (van 11. századi említése is), és még a 14. században (1358) is említik. A vár előtti zöld tér jelképezi, hogy a török időkben elnéptelenedett, pusztává vált, mégis viruló maradt, s hajdani vára vált az új település névadójává.

A sisak e váras településen élők két és félezer éven át vívott küzdelmeit, harcait, a "hely szellemét" (genius loci) idézi fel, a korona pedig a helyi autonómiát jelképezi.

Balatonföldvár település területi besorolások:

Megye (2014):Somogy megye
Járás (2014):Siófoki (1460)
irányítószám(ok):8623 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Somogyi parti sík
kistájcsoport:-
középtáj:Balaton-Medence
nagytáj:Dunántúli-Dombság
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Balatonföldvár település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.8494 E17.8793 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Balatonföldvár település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.balatonfoldvar.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Balatonföldvár

Balatonföldvár település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
1947Balatonföldvár Kelta-várigen
1933Balatonföldvár vasútmegállóigen

látnivalók Balatonföldvár településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Kelta-sáncvárBalatonföldvár, Kelta sétány vonalában
Kilátó és hajózástörténeti látogatóközpontkilátómúzeumErzsébet utca 50.


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary balatonföldvár tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep