TÚRABÁZIS.hu

Lepsény

Lepsény település adatok:

neve (2014.):
Lepsény
rang:
nagyközség
területe (2014):
3908 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1205 db
lakosság szám (2014):
3016 fő
lakosság szám (1910. évben):
2055 fő

Lepsény település címere:

Lepsény település címere Egy vágással és egy hasítással négyelt, kerekített szélű háromszögű pajzs a címer. Felső szélén kettős köríves záródással, középen csücsökkel. Az egész pajzsot keskeny aranyszegély keretezi.

Az első ezüstmezőben három természetes színű gyékény (a középső feljebb emelve) egy-egy jobbra és balra ívesen hajló levéllel. A második kék mezőben aranyszínű középkori templom védőfallal, mindkét szélén őrtoronnyal. A harmadik (kék) mezőben arany és vörös színű nyolcágú csillag.

A negyedik (ezüst) mezőben vörös színű mezőgazdasági eszközök. Jobbról egyenes kasza, középen szőlőkacor, balról egy szénavonó. (A jobb és a bal helymeghatározás alatt a heraldika szabályai értendők.)

A pajzs felett egy kilencágú (Nádasdy) korona lebeg, melyből jobbra és balra egy-egy kék és aranyszínű sisaktakaró veszi körül a pajzsot.

A címer első mezőjében található gyékény a községet körülölelő mocsárvilágra utal, mely a község területének egy részét 1713-1945-ig birtokló Nádasdy család címerében is megtalálható. A második mezőben található aranyszínű templomerőd képe egy 1528-as eredetű térképen szerepel. A harmadik mezőben található nyolcágú csillag a XVII. század közepén újra benépesülő falu református lakosságának 1683-as pecsétjéről való. A negyedik (ezüst) mező címerképei közül a középső, a középkorban használatos szőlőkacor, a több száz éves múltra visszatekintő szőlőművelést jelképezi. A földművelést szimbolizáló kasza, mely az 1683-as pecséten is megjelenik, a községben nagy múlttal rendelkező mezőgazdasági termelésre utal.

Lepsény település területi besorolások:

Megye (2014):Fejér megye
Járás (2014):Polgárdi (0830)
irányítószám(ok):8132 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Kálóz-Igari löszhátak
kistájcsoport:Nyugat-Mezőföld
középtáj:Mezőföld
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Veszprém vármegye
Járás/pozíció (1914):Enyingi járás

Lepsény település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.9917 E18.2467 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Lepsény település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Lepsény
Hivatalos weboldal: www.lepseny.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary lepsény tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep