TÚRABÁZIS.hu

Derekegyház

Derekegyház település adatok:

neve (2014.):
Derekegyház
rang:
község
területe (2014):
5378 ha (hektár)
lakások száma (2014):
675 db
lakosság szám (2014):
1618 fő
lakosság szám (1910. évben):
2040 fő

Derekegyház település címere:

Derekegyház település címere Álló, ovális pajzs, a pajzs belső mezejét pajzstalpnál ezüst hullámpólya egyszer vágja. A pólya fölötti rész kék mezejében egyfejű, heraldikai tekintetben jobbra néző, kiterjesztett szárnyú aranysas áll. A pajzstalp zöld mezejében ezüstszínű, egymásra szerkesztett WM monogram lebeg. A pajzs felső szélére ezüstgyöngyökből formált 9 ágú, aranyabroncsú grófi rangkorona támaszkodik. A foszlányok heraldikai nézetben: jobbról arany és kék, balról ezüst és vörös.

A település és a Károlyi família szoros kapcsolatára tükrözi a címer formájának, színeinek, képeinek és díszítő elemeinek megválasztása.

A kiindulási alapot a Károlyi család 1712-ben nyert egyesített grófi címere, valamint a község által 1874-től használt hivatalos pecsétnyomó ábrája adta.

A község korabeli pecsétnyomóján egy ovális alakú pajzsban kiterjesztett szárnyú egyfejű sas látható, a pajzs felső szélén 9 ágú (gyöngyös) grófi rangkoronával. A sast és a koronát a Károlyiak egyesített grófi címeréből vette át a község, kifejezve ezzel a grófi családhoz való tartozását.

A színek szintén a hagyományt, valamint a heraldika szabályait őrzik. A Károlyi család címerében a széttárt szárnyú, fekete színű sast ezüstmezőben ábrázolták, ezért a pajzs alapszínéül az ezüstöt választotta a település, megtartva a sas fekete színét is. A pajzs díszítésére szolgáló foszlányok színezése: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös. A pajzstalp zöld, mely kifejezi a település mezőgazdasági jellegét. A pajzsra helyezett korona abroncsa arany, a gyöngyökből képzett kilenc ága ezüst. A díszítésül szolgáló foszlányok színezése: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös.

Derekegyház település területi besorolások:

Megye (2014):Csongrád megye
Járás (2014):Szentesi (0760)
irányítószám(ok):6621 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Csongrádi-sík
kistájcsoport:Békés-Csongrádi-sík
középtáj:Körös-Maros köze
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Csongrád vármegye
Járás/pozíció (1914):Tiszántúli járás

Derekegyház település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.581 E20.357 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Derekegyház település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.derekegyhaz.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Derekegyház

látnivalók Derekegyház településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Pusztatemplomépületrom, építményromtemplomkülterület, a Pusztatemplom vasútmegállótól északra 730 méterre


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary derekegyház tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep