TÚRABÁZIS.hu

Gellénháza

Gellénháza település adatok:

neve (2014.):
Gellénháza
rang:
község
területe (2014):
524 ha (hektár)
lakások száma (2014):
643 db
lakosság szám (2014):
1571 fő
lakosság szám (1910. évben):
659 fő

Gellénháza település címere:

Gellénháza település címere Gellénháza címere álló, csúcsaiban csapott, csücskös talpú, kékkel és vörössel vágott reneszánsz pajzs. Felső, kék mezejében jobbról és balról benyúlva három-három vágott, ezüstkardot markoló kéz lebeg. Mindkét oldalon az első ezüstpáncélzatú, a középső (részben takart) zöld posztóba bújtatott, a felső (hátsó) pedig természetes színű meztelen kar (szintén részben takarva). Középütt, a karok között háromágú, kétgyöngyös leveles korona foglal helyet, aranyát vörös, zöld, és kék ékkövek díszítik, a diadémból vörös lángok törnek az ég felé. Alsó, vörös mezőben zöld halmon két fekete paripa ágaskodik egymás felé fordulva, közöttük jobbról ezüstkard, balról pálmaág keresztezi lebegve egymást. A zöld halom mezejében középen aranyos latin kereszt díszlik.

A pajzson természetes színű, aranyláncon függő medállal ékes harci sisak helyezkedik el, rajta a címerképben is láthatóhoz hasonló aranykorona. A foszlányok jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

A címert jelképrendszere az ún. beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába sorolja. A vörös mező a község névadójának, Szent Kiliánnak (akit Magyarországon a középkorban Gellénnek, ill. Gelyénnek neveztek) emlékét idézi. Az ír származású főpap a legenda szerint Kelet-Galliában (Franciaország) bizonyos Gosbertus vezér udvarában térített, a fejedelem hajlott tanítására, már-már feladta vérfertőző házasságát, amikor a felesége, Geilana orgyilkosokat bérelt fel, akik karddal kivégezték nagy titokban a szentet és társait (+689), elásták a tetemeket, föléjük pedig istállót emeltek. A lovak nyugtalansága nyomra vezette a vezért, aki felemeltette a szentet, miközben a felbujtó és a gyilkosok őrjöngve, önmagukat marcangolva pusztultak el.

Gellénháza település területi besorolások:

Megye (2014):Zala megye
Járás (2014):Zalaegerszegi (1970)
irányítószám(ok):8981 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Közép-Zalai-dombság (Göcsej)
kistájcsoport:Nyugat-Zalai-dombság
középtáj:Zalai-dombvidék
nagytáj:Nyugat-Magyarországi-peremvidék
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Zala vármegye
Járás/pozíció (1914):Novai járás

Gellénháza település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.7668 E16.7857 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Gellénháza település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.gellenhaza.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Gellénháza


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary gellénháza tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep