TÚRABÁZIS.hu

Harkakötöny

Harkakötöny település adatok:

neve (2014.):
Harkakötöny
rang:
község
területe (2014):
5270 ha (hektár)
lakások száma (2014):
386 db
lakosság szám (2014):
862 fő

Harkakötöny település címere:

Harkakötöny település címere A település címere Kötöny horkát jeleníti meg. A korabeli ábrázolásokon a kunokat a legtöbb esetben lovon ábrázolták hátrafelé nyilazva. (Lásd: Szent László-legenda kun ábrázolásai.). A XVIII. század közepétől kialakult a Kiskunság saját színe: a kék-fehér. (Ennek eredete a korabeli népviseletből és a redemptiós huszárezredek egyenruhájából eredeztethetők.). A címer színvilága ezért kék és ezüst.

A címer jelképei a település történelmi múltját idézik. Harkakötöny község írásokban fennmaradt legkorábbi elnevezése 1493-ból származik: „Kethenzallasa" alakban. Ez a mai olvasatban Kötönyszállást jelent.

Kötöny, kun „király" volt az a történelmi személy, aki népét IV. Béla hívására 1240-ben Magyarországra vezette. A tatárok elől menekülő kunokat a magyarság akkor még ellenségként fogadta. Kötönyt Budán 1241-ben meggyilkolták. Emléke azonban tovább élt a Duna-Tisza közén letelepült kun lakosság körében. Erre utal a „Kötönyszállása” kifejezés is.

A nomád kunok legmagasabb méltóságát saját nyelvükön „horkának" nevezték. Ennek magyar jelentése: „fejedelem, uralkodó".

A mai Harkakötöny 1949-ben alakult a közeli Tázlár községnek Harka és Kötöny nevű részeiből, emléket állítva az egykori kun fejedelemnek.

A község színei a címer fő színeiből következnek, azaz: kék, fehér (ezüst). Ez megegyezik az egykori Kiskun Kerület színeivel, ahová Harkakötöny község területe is tartozott. Ebből következően Harkakötöny lobogójának és zászlajának színeként a kék és a fehér szín adott.

Harkakötöny település területi besorolások:

Megye (2014):Bács-Kiskun megye
Járás (2014):Kiskunhalasi (0410)
irányítószám(ok):6136 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Dorozsma-Majsai-homokhát
kistájcsoport:-
középtáj:Duna-Tisza közi síkvidék
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):NINCS vármegye
Járás/pozíció (1914):0 járás

Harkakötöny település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.46 E19.61 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Harkakötöny település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Harkakötöny
Hivatalos weboldal: www.harkakotony.hu/


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary harkakötöny tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep