TÚRABÁZIS.hu

Napkor

Napkor település adatok:

neve (2014.):
Napkor
rang:
község
területe (2014):
3735 ha (hektár)
lakások száma (2014):
1333 db
lakosság szám (2014):
3679 fő
lakosság szám (1910. évben):
2685 fő

Napkor település címere:

Napkor település címere Címere vörössel és kékkel négyelt, álló, csücskös talpú pajzs. Az első mező vörös mezejében jobbra forduló zöld sárkány a saját farkába harap, általa kerítve középütt, jobbra megdőlt aranyló latin kereszt lebeg, a mezőben fent jobbra és balra egy-egy nyolcágú, a sárkány alatt pedig hatágú ezüstcsillag ragyog. A második mező kékjét vörös szalag osztja, melyen stilizált, fekete súlyokkal kiegyensúlyozott kéttányéros vörös mérleg csüng, mellette balról fekete ruhás, fekete kalapos, ezüst ingujjú parasztlegény lebegve lép jobbra, felemelt jobbjában és csípőtájt tartott baljában egy-egy arany dohánylevelet tart. A harmadik mező kékjében szembeforduló, vörössel fegyverzett, kiterjesztett szárnyú aranysas néz jobbra. A negyedik mezőben fekete bölény lebegő figurája ugrik jobbra, bal haránt irányban aranylándzsától átverve.

A pajzs felső élén fekete és vörös bélésű természetes színű pántos tornasisak nyugszik, nyakában aranyszalagon vörös medállal. Az ötágú nyitott, arany leveleskorona abroncsa rubinokkal és smaragdokkal díszített, a három levél egy-egy zafírral, közöttük a csonkok rubinnal ékesek. A foszlányok jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Napkor címere beszélő jelkép (tessera loquens), amely átfogja egész történetét. Az első mező sárkánya Mátyás király korában került a települést sok évszázadon át birtokló Kállay család címerébe, s ennek emlékére emelték át Napkor címerébe. A kereszt a római katolikusokat, a csillagok a hajdan döntő többségű református lakosságot jelzik, a Dávid-csillag pedig arra utal, hogy a századforduló táján a községben élt zsidó vallású népesség is. A második mező a község 18. századi pecsétképét követi, az akkor nagyon jelentős dohánytermesztést és kereskedést örökíti meg. A harmadik mező a település legkorábbi nemzetségének, a Balog-Semjén genusnak állít emléket fő címermotívumuk beemelésével. A negyedik mező pedig vissza enged következtetni a legelső lakosokra és birtokosokra, a bölényvadászokra, akik között szerepelt Napkor (Noncupul) a Napkor -Mezte nemzetség egyik névadója, akiről egyébként a falut is elnevezték.

A korona a község autonómiájának kifejezője, a foszlányok pedig a szorgalmas munkával megművelt föld termékenységét idézik.

Napkor település területi besorolások:

Megye (2014):Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Járás (2014):Nyíregyházi (1570)
irányítószám(ok):4552 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Közép-Nyírség
kistájcsoport:Nyírségi homokvidék
középtáj:Nyírség
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Szabolcs vármegye
Járás/pozíció (1914):Nagykállói járás

Napkor település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.9385 E21.8694 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Napkor település web és közösségi média kapcsolatok:

WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Napkor
Hivatalos weboldal: www.napkor.hu/

látnivalók Napkor településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Őzike tanösvény (Harangodi Erdei Iskola)tanösvénykülterület, a Harangodi-erdőben, az erdei iskolánál
Pagony tanösvénytanösvény


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary napkor tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep