TÚRABÁZIS.hu

Kisvárda

Kisvárda település adatok:

neve (2014.):
Kisvárda
rang:
város
területe (2014):
3591 ha (hektár)
lakások száma (2014):
6840 db
lakosság szám (2014):
16888 fő
lakosság szám (1910. évben):
10019 fő

Kisvárda település címere:

Kisvárda település címere A címer doborpajzs alakú, alulról ívelt ék alakban hasítva három részre osztott, az osztás középpontjában boglárpajzzsal.

- A nagypajzs jobb oldala vörös és ezüsttel hétszer vágott.

- A nagypajzs bal oldalán zöld mezőben felül elhelyezkedő aranyszínű nap, alatta ezüstszínű, felfelé mutató, kétélű kard.

- A nagypajzs talpán kék mezőben aranyszínű kétágú mérleg.

- A boglárpajzs színe ezüst, középen a kisvárdai vár stilizált aranyképe.

- A címerpajzs körül zöld színű, jobbra tekintő, farkával a nyakára csavarodó, lábaival a pajzs bal oldalára kapaszkodó szárnyas sárkány.

Kisvárda címere összetett címer, igyekszik felkarolni mindazokat az értékeket, amelyek a település életét egykor és ma meghatározták és meghatározzák.

Kisvárda, a honfoglalás óta magyarok által lakott település, az itt található földvár nemcsak nevet adott a városnak, hanem egyben fontos határvédelmi feladatot is ellátott. A középkorban kővárként nem egyszer szolgált oltalmul az itt élők számára. Fontosságát jelzi, hogy az ezüstszínű boglárpajzson arany színben került ábrázolásra.

Ősi mivoltára is büszke a település, ezért a nagypajzs jobb oldala vörössel - ezüsttel hétszer vágott, akár csak a magyar állami címer.

Az Árpád-házhoz való kötődés létjogosultságát erősíti, hogy a település urai a magyar történelem első két századában az Árpádok voltak.

A középkorban Kisvárda 1421-ben a településről elnevezett, az azt birtokló családtól, a Várdayaktól, mezővárosi kiváltságot kapott, melyet az elkövetkező 450 éven át büszkén magának vallott a település. A polgári közigazgatás kiépítésekor e címet ugyan elvesztette Kisvárda, ám 1970-től újra városi ranggal bír. Ezt a középkori és újkori újjászületést a címer bal oldalán felül elhelyezkedő nap szimbolizálja.

A XV-XVIII. század között Kisvárda vált a vármegyei élet központjává, itt tartotta a nemesség vármegye gyűléseit, itt székeltek a vármegye alispánjai. Erre a címer bal oldalán látható kétélű pallos emlékeztet, amelyet mind a mai napig Kisvárdán őriznek.

A város életét ma is meghatározza a kereskedelemben játszott szerepe. A középkorban a térség fontos piaci és vásártartó helye, ahol már közel ezer esztendeje szokás a vásározás. Ezt a kereskedelmi arculatát a polgárosodás során is megőrizte, sőt megerősítette, így a nagypajzs talpának közepén található aranyszínű mérleg ezt a kereskedelmi központi szerepet hangsúlyozza.

A település fölemelkedése a kisvárdai Várday családnak köszönhető, akik birtokközpontjuk fejlesztését mindig fontos feladatuknak tekintették.

Az ő tiszteletükre való emlékeztetésül vette át a város a család egykori címeréből a nyakára farkával tekeredő sárkány motívumot, amely egykoron a Sárkány-rend tagjait illette meg. A Zsigmond király által 1408-ban alapított rendnek több tagja is volt ebből a családból, így került az egykori Gutkeled címer köré az önmagát elemésztő, megfojtó sárkány, s ezen keresztül Kisvárda mai címerébe.

Kisvárda település területi besorolások:

Megye (2014):Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Járás (2014):Kisvárdai (1531)
irányítószám(ok):4600 , 
Földrajzi tájegység besorolás:
kistáj:Északkelet-Nyírség
kistájcsoport:Nyírségi homokvidék
középtáj:Nyírség
nagytáj:Alföld
1914. évi közigazgatási besorolás:
Vármegye (1914):Szabolcs vármegye
Járás/pozíció (1914):Kisvárdai járás

Kisvárda település elhelyezkedése, térképek:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.2264 E22.0846 GPX
Megjelenítés térképeken:
utca térkép:

Kisvárda település web és közösségi média kapcsolatok:

Hivatalos weboldal: www.kisvarda.hu/
WikiPédia.hu: hu.wikipedia.org/wiki/Kisvárda

Kisvárda település kapcsolódó túrapontok:

pontkódpontnévbelterületre esik?
173Kisvárda településigen
1811Kisvárda településigen
1319Kisvárda, várigen

látnivalók Kisvárda településen: (lista)

látnivalókategóriacím
Kisvárdai várromvárkülterület, kék sáv (K-) jelzésű turistaút mentén
Református templomtemplomKisvárda, Flórián tér
Római katolikus templomtemplomKisvárda, Flórián tér
Vármúzeummúzeumkülterület, kék sáv (K-) jelzésű turistaút mentén, a Kisvárdai vár délkeleti tornyában


Címke, #hashtag, keresési segítség:

tbtelepadatlap település látnivaló turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kisvárda tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvancimerleiras tbvancimerkep