TÚRABÁZIS.hu

Encián emlékek

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-113 
Túra(mozgalom) név:
Encián emlékek (Enc)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
Kapcsolódó szervező(k):
Kinizsi T.E. Encián szakosztály 

Túramozgalom kiírása:

A Kinizsi Természetbarát Egyesület 1969-ben alakult meg több természetjáró szakosztállyal. Az Encián szakosztályt az egyesület keretében 1975-ben alakítottuk atokból a fiatalokból, akik a magashegyi túrázást, valamint a hosszabb távú - nagyobb teljesítményt igénylő - túrákat kedvelték. A szakosztály tagjai a külföldi magashegyi túrázáson kívül rendszeresen jártak a hazai hegyekben, de részt vettek más szakági túrákon ( vízi, kerékpáros, sí) és versenyeken is.

Mintegy másfél éves előkészület után 1981 szeptemberében megrendeztük az első Kinizsi Százast, amely hazánkban az első rendszeresen megrendezésre kerülő teljesítménytúra volt. Részben ennek hatására, részben az egyre növekvő és eltérő igények kielégítésére 1982-től egyre több teljesítménytúrát rendeznek már Magyarországon, amelyeken sokan próbálják ki képességeiket.

Szakosztályunk rendszeresen részt vett a hazai turista létesítmények karbantartásában, útvonalak felújításában, jelzések festésében is. Túráinkon, útvonalbejárásokon, illetve munkaink közben találkoztunk néhány olyan létesítménnyel, amelyekről kiderült, hogy Encián-turisták alkották. A névazonosság arra késztetett, hogy részletesebben megismerjük tevékenységüket.

A nyolcvanas évek elején megkezdett kutatásainkat megnehezítette, hogy a II. világháborút követően az egyesület már nem létezett, az alapítók már nem éltek, és gyermekeik, akik az 1930-as években fiatalon részt vettek a túrákon, már szintén idős emberek, akik kevés információval rendelkeznek.

Emlékeikből, tőlük, valamint egyéb helyekről beszerzett dokumentumokból ismertük meg azt az önzetlen tevékenységet, amelyet a magyar természetjárás elősegítése érdekében végeztek.

A II. világháború és a holokauszt az egyébként is kis létszámú egyesület tagjai közül nagyon sok áldozatot szedett (16 fő vesztette életét). A táborokból, hadifogságból kevesen és későn hazatérők, illetve az itthoni túlélők nehezen tértek magukhoz, és mire rendezték volna soraikat, a politikai változások már nem adtak lehetőséget egy polgári egyesület újraszervezésére.

Úgy véljük, hogy tevékenységük, emlékük nem merülhet teljes feledésbe, azokat meg kell őrizni. Ennek szellemében rendezzük meg ezt a túramozgalmat, és ismertetjük röviden történetüket, tevékenységüket.

A túramozgalom célja: a túraútvonalak bejárása, a turistaemlékek felkeresése során a résztvevők ismerjék meg az ENCIÁN TURISTÁK 1914 tagjainak a magyar turistaság érdekében végzett alkotómunkáját, természetjáró tevékenységét.

A túramozgalom szervezője és irányítója: a Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián Szakosztálya


Választható érintő pontok

Encián-alkotások

Börzsöny hegység
Juliannus-barát-toronyHegyes-tető1938-1939
Vámbéry Ármin-pihenőRigó-hegy1932
Kőrösi-Csoma Sándor-pihenőHegyes-tető1932
Gr. Benyovszky Móric-pihenőHosszú-bérc1932
Juliánus-barát-pihenőRemetekereszt-bérc1932
Déchy Mór-pihenőFehér-hegy1935
Lóczy Lajos-pihenőRemetekereszt-bérc1937
Miklós Lili-pihenőSzent Mihály-hegy1939
VédkunyhóHegyes-tető1933
Jenő-kútTemplom-völgy1932
Névtelen-forrásDéchí-pihenő alatt1935
Padok, korlátok, táblákDél-börzsönyi mintaterület1932-1939
jelzett utak létesítése, karbantartása1932-1942
Pilis hegység
Veres Gyuri-pihenőKörtvélyespuszta1920
Szépkilátó-pihenőHideglelős-kereszt1929
Névtelen pihenőVisegrád felett1933
Hideg-forrásHideglelős-kereszt alatt1929
jelzett útMaróti-hegyek1929
Gerecse hegység
Marton-kútKis-Tűzköves alatt1926
József-forrásRábl-völgy1926
jelzett utakÉszaki-Gerecse1926
Mátra hegység
Bec-kútÉszak-Mátra1930
jelzett útÉszak-Mátra1930

Túramozgalom útvonala:

BörzsönyBT-1 Megalakulási túra120 pont
BörzsönyBT-2 Enciánok Útja120 pont
BörzsönyBT-380 pont
BörzsönyBT-4 Tilos út80 pont
BörzsönyBT-5 Böhm Andor útja100 pont
BörzsönyBT-6100 pont
PilisPT-1 Első hivatalos túra80 pont
PilisPT-2 Búcsutúra100 pont
PilisPT-3 Zarándoklat a "Majomfához"100 pont
PilisPT-4 Húszéves túra100 pont
PilisPT-5 Pilisi munkaterület60 pont
PilisPT-6 Gyopár-menedékház60 pont
GerecseGT-1 Sárga sáv út120 pont
GerecseGT-2 Feltáró Túra90 pont
GerecseGT-3110 pont
MátraMT-1 Mátrai sárga jelzés80 pont
MátraMT-2 Vendégégben a Mátra Egyletnél100 pont
MátraMT-3 Galyatető50+70 pont
MátraMT-4 Túra120 pont

Börzsöny

BT-1 Megalakulási túra
útvonal: Kismaros - Riesner-forrás - Kis-Hanta-patak völgye - Kóspallag - Érsektisztás - Keselyűs-orom - Kopasz-hegy - Márianosztra - régi nosztrai út - Sukola-kereszt - Szob vá.
igazolás:
 • Kismaros
 • Kóspallag
 • Érsek-tisztáson EET-kód az útjelző oszlopon
 • Kopasz-hegyen a keresztnél
 • Márianosztra
 • Szob

pontozás: 120 pont

BT-2 Enciánok Útja
A szövetségi mintaterület legjelentősebb útvonala, 1932 tavaszán készült el. Jelzése: sárga sáv
útvonal: Nagymaros vá. - Rigó-hegy - Miklós Lili-pihenő - Szent Mihály-hegy - Ürmös-rét - Hegyes-tető - Világos-tér - Remetekereszt-bérc - Országzászló (Trianon Emlékpark) - Zebegény vá.
igazolás:
 • Nagymaros
 • Miklós Lili-pihenő EET-kód a pad melletti kövön
 • országzászló: BVT-kód a kápolnánál
 • Zebegény

pontozás: 120 pont

BT-3
A kibővített munkaterületen elkészítik a Zebegény vá. - Malom-völgy - Tizenegy-vályú (Hét-vályú) - Békás-rét piros jelzést
igazolás:
 • Zebegény
 • Malom-völgy, pihenő: EET-kód
 • Pusztatorony: BVT-kód

pontozás: 80 pont

BT-4 Tilos út
A Dél-Börzsöny hosszú ideig teljesen elzárt volt a turisták elől. A Koronauradalom a mintaterület létrehozása után is csak az TMSz igazolvánnyal rendelkezők vezetett csoportjai részére engedélyezte a jelzett utakon a közlekedést. Következő túránk az 1935-ben kék keresztre átfestet TIT jelzés nyomvonalán, majd az egykor szigorúan elzért területen vezet végig. Nagymaros-Visegrád vm. - Köves-mező - Csizmadia-völgy - Zebegény - Borostyán-kői pihenő - Rigő-hegy
igazolás:
 • Nagymaros
 • Köves-mező: út menti kereszt feliratának első három betűje
 • Zebegény: Erzsébet-forrás figyelmeztető tábla első három betűje
 • Érkezési hely

pontozás: 80 pont

BT-5 Böhm Andor útja
A kétnapos börzsönyi túra egy részletét ismerjük Böhm Andor dolgozatából, amellyel részt vett az Encián irodalmi pályázatán. Merkler Károly, a Fővárosi Sport Kör 1897 vezetője - egy nyolcórás túranap és egy átbivakolt éjszaka után - fiatal túratársára bízta a vezetést.
Az ismertetett szakasz: Kemence-patak völgye - Kuruc-patak völgye - Nagy-Hideghegy - Kisinóci-nyereg - Tányér-rét - Templom-rét - Bezina-rét.
A túra végpontja a szobi vagy zebegényi hajóállomás lehetett.
Kiindulópont: Kemence vagy királyháza
igazolás:
 • indulópont bélyegzés
 • Hideghegyi th.
 • EET-kód az Inóci-nyeregben
 • EET-kód a Tányér-réten a tisztás déli végén a jellegfa közelében
 • végponton bélyegzés

pontozás: 100 pont

BT-6
Az alábbi részletet Magaziner Pál 1931-ben megjelent turistakalauzából idézzük:
"169. Nagyoroszi - Drégelyvár (1 1/4 ó)
Az állomásról (l. 38.) a pályatesten átkelve, Ny-i irányban haladó szekérúton szőlőkert mellett elhaladva, 1/2 óra múlva útelágazáshoz jutunk; az erdőszegélyen É-i irányban, szép fenyvesben vezető úton 1/4 óra múlva ÉNy-nak tartva, a Kővágóhely gerincére felkapaszkodva, ezen ÉNy, majd É-i irányban 1/2 óra alatt Drégelyvár (444m, l. 165.) romjaihoz érünk.

170. Drégelyvár állomás - Drégely vára - Pulyahegy - Jelenchegy - Bernece - (Ipolyság) (4 1/2 óra)
Az állomásról a vasúti sínek mentén É felé 20 p-ig haladva, Ny felé szép erdőben vezető hegyháti úton Drégelyvár romajaihoz (444 m) mászunk fel (3/4 óra), l. 165. A várból leszállva a tőle D-re eső nyeregre (375 m), innen a Barombércen és Kőkapuhegyen át nagy kanyarodással Ny felé húzódó gerincen, szép kilátást nyújtó szekérúton a Pulyahegyen (461 m) levő vadászlakhoz jutunk (1 óra), ahonnan K-i, majd ÉNy-i irányban kanyarodó szekérúton, majd 1/2 múlva DNy-nak forduló úton a Jelenchegyre (141m, szép kilátás) tartunk (20 p.). A gerincen tovább folytatva útunkat Ny-i irányban, 3/4 óra múlva az Irtványpatak mellett elhaladva (kút), Ny-i irányban 3/4 óra alatt Bernecére érünk (l. ezt 177.)
(Ha a Jelenchegyről az ÉNy felé kiágazó oldalgerincre térünk át s 7. j. múlva az első útelágazásnál j. (É felé) fordulunk, a Csepegőhegy (364 m) gerincén 1 óra alatt leszállhatunk Homok pusztára, Ipolyság külvárosába.)

172. Drégelypalánk - Szondy-kápolna - Drégely vára (3 óra)
Az állomásról Ny-nak tartó országúton az Újmajorig megyünk (1/4 óra), ahonnan D felé hársfákkal beültetett út vezet az alacsony Babáthegyen álló díszes Szondy-emlékkápolnához (1/4 óra), melyet Simor János prímás 1885. építtetett.
A kápolna, mely Lippert József prímási műépítész tervei szerint épült, homlokzatával É felé, s a román stílust jellemző apsisával Drégely vára felé tekint; a főbejáró felett az érsek címere van. A kápolna 15, tornya 23 m magas. Belsejében a Kiss György készítette Szondy-szobor (a szentélytől j.), vele szemben a honti nők által készítet Szondy-zászló, a 3 díszes üvegfestésű ablak (Kratzmann Edétől) és a vörös márványból készült oltár ragadja meg figyelmünket. A kápona körüli térség csinosan be van ültetve, s innen szép kilátás nyílik D felé a drégelyi várra, K felé Szandavárral, Hollókőre és Karancsra, É felé a selmeci Szittnyára, s Ny felé az Ipoly völgyére és ahonti hegykre.
A kápolnától a Babáthegy lapos hátán mezők közt D felé haladva, 3/4 óra múlva Babát pusztát érjük el. Itt befordulva az erdőbe, jó 1/2 óra alatt felkapaszkodhatunk a Barombérc (432 m) gerincére, melyen DK-i irányban 25 perc alatt a Drégelyi nyerget (375 m) érjük el. Innen 1/4 óra alatt Drégely várához kapaszkodhatunk fel.

176. Hont - Honti szakadék - Kőkapuhely - Drégelyvára (3 1/2 óra, kék útjelzés)
A községből Ny felé az országúton az utolsó házaktól számított mintegy 10 percnyire fekvő hídig. Innen a patak mentén D felé ösvényt találunk, mely 10 perc alatt a Honti szakadék felé vezet. A nagyon érdekes löszszakadék falai toronymagasságig (30 m) emelkednek; fenekén megkövesült növényeket, faleveleket ls gránátokat lehet találni. Egyike a Börzsöny hegység legérdekesebb pontjainak. A szakadékon túl D-nek fordulva, nagy tisztáson kút mellett elhaladva, szelíd lejtős völgyben, majd erős úton felérünk a Jelenchegy (418 m) hosszú gerincére, mely félkörben DK-nek kanyarodván, a Kőkapuhegybe (462m, 2 óra, szép körkép) megy át. Innen a Barombércen (Kecskebérc) át szép erdőben a Drégelyi nyeregre (375m, 3 óra) szállunk le, majd innen a várhoz mászunk fel (1 óra)."

feladat: fentiek felhasználásával eljutni Nagyorosziból, Hontról vagy Drégelypalánkról Bernecebarátiba vagy Parassapusztára.
igazolás:
 • bélyegzés az induló és vég ponton valamint a választott útvonal kódjának beírásával
 • Drégely vár: az emlékműn lévő török fejek száma
 • a Szondy-kápolna helyén álló kopjafa állításának éve
 • Jelenc-hegy: BVT-kód
 • Csepegő-forrás (elapadt): a forrásházon lévő évszám
 • Csitári kereszt: mellette álló hársfák száma

pontozás: 100 pont

Pilis

PT-1 Első hivatalos túra
(Hofmann Jenő krónikája)
Békásmegyer - kőbánya - Nagy-Kevély - Kis-Kevély - Csobánka - Oszoly - Pomáz
igazolás:
 • indulóhely (Békásmegyer vagy Csillaghegy)
 • EET-kód a Stromfeld-emlékpad mellett
 • Csobánka
 • Pomáz

pontozás: 80 pont

PT-2 Búcsutúra
Zebegényi komp - Pilismarót, templom - Malom-völgyi út - erdei ösvényeken, a patakmederben és az országúton - Höffmann-kút - Mexikói-rét - Szentlélek felett - Esztergom, főtér - hajóállomás
pontozás: 100 pont
igazolás:
 • Pilismarót
 • Mexikói-rét
 • Esztergom


PT-3 Zarándoklat a "Majomfához"
Második elnökük születésnapja alkalmából szervezték első csillagtúrájukat. A Szent László-hegy csúcsát közel egy időben érte el a három csapat.
A Szőts-Magaziner páros a Pomáz - Lajos-forrás - Bucsina-völgy - Nyesett-bérc - Pilisszentlászló útvonalon érkezett.
A Gerő László-Böhm Andor-Hirsch Andor trió a Visegrád - Apátkúti-völgy - Só-hegy - Borjúfő - Baráthalom - Hajagos - Vízverés - Urak asztala - Pap-rét - Szent László-hegy útvonalat választotta.
A Kalmár Ernő - Wolner Hanna - Krammer Jenő - Lénárd Ernő - Kede Pál összetételű csapat a mit sem sejtő Haber Imrével a Szentendre - Bucsina - országút - Kék-hegy (207 m) - Málnás-hegy útvonalon érkezett a megbeszélt pontra.
A köszöntők után az ünnepelt örömében felmászott a közeli tölgyfára, akihez Magaziner Pali is csatlakozott.
A társaság együtt, a Pap-rét - Viktor-lak - Sztara voda - Baglyas - Csabakútja - Szentendre útvonalon tért haza.
Feladat: A leírt vagy önállóan választott úton elérni a "Majomfát".
Igazolás:
 • indulópont
 • Szent László-hegy EET-kód a csúcsgúlán
 • végpont

pontozás: 100 pont

PT-4 Húszéves túra
(Haber Imre krónikája)
Klotildliget - Postaréti-erdő - Pilisszántó - Három-forrás völgye - Mexikói-rét - Hoffman-forrás - Szakó-nyereg - Körtvélyespuszta - Dömös
igazolás:
 • Klotildliget
 • Pilisszántó
 • Mexikói-rét
 • EET-kód Körtvélyespusztán a pihenő mellett
 • Dömös

pontozás: 100 pont

PT-5 Pilisi munkaterület
1929-ben a Hideg-forrás foglalásakor feljelezték a Szobi-rév - Basaharc - Hosszú-hegy - Hideg-lelős kereszt - Hideg-forrás - Búbánat-völgy útvonalat.
igazolás:
 • Szobi-rév
 • EET-kód a Hideg-forrásnál, az eredeti forrásház mellett
 • Búbánat-völgy

pontozás: 60 pont

PT-6
A Gyopár-menedékház alapkőletételéhez a "hivatalos" küldöttség természetesen túrával közelítette meg a kis ünnepség színhelyét- A túra leírását a tervező - Forgács István - felesége krónikájából ismerjük:
Pomáz - Kő-hegy - Lajos-forrás - Bölcső-hegy - Kis-Csikóvár - Gyopár-menedékház (Csikóváraljai turistaház)
pontozás: 60 pont
igazolás:
 • Pomáz
 • Kő-hegyi th.
 • Lajos-forrás
 • Csikóváraljai th.


Gerecse

GT-1
1926 tavaszán a Marton-kút és József-forrás foglalása mellett felfestették az Eternitművek - Vízválasztó közötti világossárga jelzést, valamint a Törökbükk - Marótpuszta közötti barna útjelzést. Összel a sárga útvonalat a Gerecse csúcsán át továbbvezették Tardosig.
A sárga jelzésű útvonal: Eternitművek - cementgyár - Szent József puszta - iparvasút - Marton-kút - Bersek-hegy - Emékens oldal - Törökbükk - Pisznice-oldal - Vízválasztó - Nagy-Gerecse - Tardos.
Az egykori út nagy része ma már jelzetlen, Bersekbányáig az útvonal jól követhető, de a kiterjedt bányaművelés miatt a lábatlani országút - Bersek-hegy - Kecske-kő vonal áthatolhatatlan. A Gyopár TE által 1934-ben újrafoglalt Marton-kutat eltemette a bánya meddőhányója.
A Gerecse csúcsát érintő szakaszon vezetett az Országos Kéktúra az ötvenes években, ma már ez is jelzetlen.
Feladat: Péliföldszentkereszttől, Bajótról vagy sz Esztergom-Komárom közötti vasútvonalról elérni Pusztamarótot, majd a Gerecse csúcsán át Tardost.
igazolás:
 • indulóhely (Péliföldszentkereszt,Bajót vagy vasútállomás)
 • Pusztamarót
 • EET-kód a Gerecse csúcsán álló torony falán
 • Tardos

pontozás: 120 pont

GT-2 Feltáró Túra
(K. Böhm Andor krónikája alapján)
Az MTSz már a békekötés aláírása előtt elkezdte feltáratni a beszűkülő ország hegyvidékeit. Ebbe a munkába kapcsolódott be új tagegyesülete 1920 húsvétján. Barcza Imrével - több turistakalauz szerzőjével - a szövetség Feltáró és Kirándulási Bizottság tagjával megerősített csapat két részre válva a következő útvonalakat járta be:
Alsógalla - Kő-hegy - Turul - Kis-rét - Pes-kő - Vértestolna - Fábián-kő - Postás-örvény - Tardos
pontozás: 90 pont
igazolás:
 • Tatabánya
 • Vértestolna
 • Tardos


GT-3
(Hofmann Imre krónikája alapján)
Tatabánya - Turul - Csúcsos-hegy - Hajagos - P/S jelzés elágazás - Öreg-Kovács oldala - Tardosi csorba - országút - Tardos
pontozás: 110 pont
igazolás:
 • Tatabánya
 • EET-kód a P/S elágazásában
 • Tardos


Mátra

MT-1 Mátrai sárga jelzés
Nagybátony - Bec-kút - Galyatető
pontozás: 80 pont
igazolás:
 • Nagybátony
 • Bec-kút, EET-kód
 • Galyatető


MT-2 Vendégégben a Mátra Egyletnél
A Mátra Egylet meghívásának eleget tevő csoport Klimó-szállásra érkezését, a két egyesület vezetőinek hangulatos estéjét írja le krónikájában Haber Imre. A másnapi túra útvonalát nem ismerjük. A krónika ebből csak a Mátra-torony felkeresését említi.
Pásztó - Hasznosi-vár - Ágasvári turistaház - Szamár-kő - Mátraszentlászló - Piszkés-tető - Galyatető - Galyacsurgó - Parádsasvár (csevice forráskút) - Vörösmarty turistaház - Klimó-szállás (Mátraháza).
pontozás: 100 pont
igazolás:
 • Pásztó
 • Hasznosi-várnál MVT kód
 • Ágasvár
 • Mátraszentlászló
 • Galyatető
 • Parádsasvár
 • Vörösmarty th.
 • Mátraháza


MT-3
Az MHE Egyetemi menedékházának avatása
A Solymoson megalvó szövetségi és egyesületi küldöttek együtt indultak Galyatetőre. A közösen megtett út is hozzájárult az esti jó hangulathoz.
"... széles jókedvre hangolva a gyöngyösi bortól, dalolva, énekelgetve örültek az új otthonnak, a fűtött szobának, a magyar turistaság új házának."
A túra két szakasza külön is teljesíthető. Gyöngyös - Lajosháza között igénybe vehető a kisvasút.
Gyöngyös - Gyöngyössolymos - Nagy-völgy - Szén-patak-völgy - Üvöltő-bérc - Galyatető.
A hatfős Encián-küldöttség a hazatéréshez másnap kalandos útvonalat választott magának: Galyatető - Lengyendi-patak-völgye - Sebestyénvár-patak torkolata - Felsőlegyend - Nagybátony.
pontozás: 50 pont
igazolás:
 • indulópont
 • Lajosháza
 • Galyatető

A második szakasz nagy része jelzetlen utakon halad, technikailag és tájékozódásilag nehéz. A feladat nem a patakmeder, hanem a völgy követése, így a völgyet záró gerinceken futó ösvények is igénybe vehetők. A kisebb gyakorlattal rendekezők Simó Feri útján érhetik el a völgyet.
pontozás:70 pont
igazolás:
 • Galyatető
 • EET-kód a Sebestyénvár-patak torkolatánál
 • Nagybátony


MT-4 Túra
(Joel László krónikája alapján)
Mátraháza - Szomor-patak-völgye - Jávoros-forrás - Vályús-kút - Kis-kő - Mátra-torony (Kékes-tető) - Sas-kő - Disznó-kő - Marhád - Nagy-Szár-hegy - Oroszlánvár - Várbükki erdészház - Fülemüle-völgy - Parádfürdő
pontozás: 120 pont
igazolás:
 • Mátraháza
 • Kis-kő: a kód az emléktábla állításának napja
 • Kékestető
 • Sas-kő: a kód a kisebb táblán szereplők monogramja
 • Dinszó-kő: MRT-kód
 • Oroszlánvár: MVT-kód
 • Várbükki eh.
 • Parádfürdő


Szent István Vándorlás - Országos Kéktúra

Az MTSZ elnöksége 1930-ban kijelöli az országos kék jelzés nyomvonalát. Az Encián Turisták 1932-ben elkészítik a szövetség részére a kék turistaút tablóját. 1935-ben a szövetség tanácsa foglalkozik az "Árpád út" rendezvénysorozat gondolatával, majd 1937. évi határozata alapján első királyunk halálának 1000. évfordulójára meghirdeti a Szent István Vándorlást, bevonva az előkészítésbe és lebonyolításba tagegyesületeit. Az Országos Kék nagy része elkészül a túra időpontjára. Az Encián Turisták mér 1935-ben a mintaterület kibővítésekor elvégezték útjelzési feladataikat, így 1938. június 5-én nyugodt szívvel veheti át Békás-réten a Turisták Inóci Társasága túravezetőjétől a vándorló csapatot dr. Bing György. Az Enciánok elnökének napi feladata, hogy dr. Dóczi Imre (BOTE) társaságában végigkalauzolja a résztvevőket a mintaterületen, majd a Dunán átkelve elkísérje a napi szakasz végpontjáig, a nagy-villámi Zsitvay-kilátóig.

KT-1
Békás-rét - Szent Gál-föld - Török mező - Köves-mező - Hegyes-tető - Szent Mihály-hegyi-nyere - Templom-völgy - Nagymaros. Visegrád - Nagy-Villám. Az útvonal két részletben is teljesíthető. Igazolás: az induló ponton: Kisinóci turistaház, vagy Kóspallag, bélyegzés, vagy Pusztatorony BVT-kód. Hegyestetőn EET-kód. Pontozás: 80+40 pont KT-2
Az egyesület a nyugati vándorláson is képviseltette magát. A Tapolca-Badacsonytördemic szakasz teljesítése után elragadtatással írtak a Szent György-hegy szépségéről, a hosszú országúti menetet viszont kritikával fogadták. Pontozás: 60 pont Igazolás: Tapolca Szt. György-hegy Szigliget Badacsonytördemic KT-3
Az Országos Kéktúra 27 szakaszából egy útvonal teljes bejárása, az útvonal szabadon választható. Igazolás: a túramozgalom bélyegzőhelyein. Pontozás: 30 pont és 30 km-nél hosszabb szakaszon 2km-enként plusz 1 pont

Teljesítménytúrázás

Az Enciánok programjai - mint a többi egyesületé - egynapos vasárnapi túrákra épültek. Ezek között nem volt ritka a komoly teljesítményt tükröző túranap. Ilyennek tekinthető az 1938. október 31-i Budapest - Zebegény túra is. A dr. Somogyi László vezette hétfős csapat a következő útvonalat járta végig: Rózsadomb - Csúcs-hegy - Solymári-fal - Pilisszentkereszt - Dobogókő - Dömös, majd a kompon átkelve az országúton és a Duna-partján Zebegényig. A természetjárásnak ebben a formájában nem a fenti útvonal teljesítését kérjük. Teljesíthető egy szabadon választható 25-50 km-es teljesítménytúra, valamint az általunk évente kijelölt két-két teljesítménytúrából választott további két túra.

Pontozás: szabadon választott túra 50 pont, a kijelölt túra 20-60 között változó

Természetjáró tájékozódási versenyek

A természetjáró versenyzés a harmincas évek közepére vezethető vissza. Az 1933-ban megszületett ötlet a következő évben a Duna Sport Club házi versenyében öltött először testet. Az 1935-re országosan meghirdetett verseny hatalmas szakmai és ideológiai vitát kavart. Végül is "tájékozódási terepgyakorlat" címen - a mai szabályokhoz hasonló kötött menetidős rendszerben - létrejöhetett az országos rendezvény, mely 1935. április 14-én Budakeszi térségében került lebonyolításra. A vesenyt az Encián Turisták 1914 dr. Bing György, Kalmár Ernő, Miklós Lili Gellért Ernő, Tauber József összetételű csapata nyerte. Teljesíthető egy szabadon választható A, vagy B kategóriájú csapatverseny, valamint az általunk évente kijelölt két-két tájékozódási versenyből további kér verseny.

Pontozás: szabadon választott verseny 50 pont, kijelölt verseny 20-60 között változó.

Szakági túrák

Vízi túrák

A magashegyi tevékenységek mellett a nyári programok tovább színhelyei a folyó- és állóvizeink voltak, de időnként túráztak a felvidéki és az ausztriai vizeken is. Nagy lendületet adott a vízi túrázásnak az, amikor a tagságnak lehetősége nyílt engedményes áron összerakható hajókhoz jutni. 1932-ben létrejött a nagy Duna-túra, Passautól Csepelig.

VT-1 Duna-túra
Passau - Melk - Bécs - Győr - Zebegény - Szentendre - Budapest
Pontozás: teljes útvonal 150 pont, Zebegény - Budapest szakasz 50 pont
Igazolóhelyek:
 • Passau
 • Melk
 • Bécs
 • Győr
 • Zebegény
 • Szentendre
 • Budapest

VT-2 Csepel-sziget-kerülés
Igazoló helyek:
 • Ercsi
 • Kulcs
 • Dömsöd
 • Dunaharaszti

Pontozás: 50 pont
VT-3

Ebben a természetjáró módban egy szabadon választott kétnapos túra teljesítése

Igazolás: bélyegzés három jellegzetes ponton
Pontozás: 50 pont

Hegymászás, sziklamászás, magashegyi túrák

Az egyesület nyári tevékenységének legfőbb színhelyei a magashegységek. Túravezetőik a Magas-Tátra mellett számos túrát vezettek a Keleti-Alpokba. Hegymászóik is sikeres teljesíményeket nyújtottak? Magaziner két első megmászása a Magas-Tátrában (Hegyes-torony, Sárkány-fal), Szőts Jenő új útja az Alpokban (Jungfrau)

MH-1 Magas-Tátra
Feladat: Völgy-, hágó-, csúcstúrákon érinteni az alábbi menedékházakat:
 • Téry mh. (2015m)
 • Hosszú-tavi mh. (1960 m)
 • Kő-pataki mh. (1715 m)
 • Halastavi mh. (1406 m)

Pontozás: házanként 20 pont
Igazolóhelyek:
 • Téry mh.
 • Hosszú-tavi mh.
 • Kő-pataki mh.
 • Halastavi mh.

MH-2 Keleti-Alpok
Feladat: Érinteni négy szabadon választott, 1800 méter felett fekvő menedékházat.
Pontozás: házanként 20 pont

MH-3
A magashegyi tevékenységre történő felkészülést jól szolgálták közelségükkel, változatosságukkal a Budapest környéki mászóiskolák. Ezek mellett nagyon szerették a raxi mászóiskolát is, az Ottó menedékház közelében levő sziklakapu mellett.
Feladat: az Oszoly mellett egy második Budapest környéki és a raxi mászóiskola felkeresése.
Pontozás: 20, ill. 40 pont

MH-4 Retyezát-túra

1934 pünkösdjén régi álmuk teljesült, amikor eljutottak a Retyezátba. A Borló – Szár-kő (2190 m) – Galbina-völgy – Jorgován-kő (2016 m) – Drégsán (2080 m) – Buta-tó – Bukura-tó – Bukura-hágó – Pietrele-völgy – Körnik-mező – Nuksóra útvonalon gyakorlatilag keresztezték a Szörényi-havasokat.

Feladat: A Bukura-hágón keresztezni a Retyezát főgerincét.
Igazolás: bélyegzés a túra kiinduló- és végpontján, valamint az Encián menedékházban.
Pontozás: 80 pont


ST-1

Az alábbi részletek Magaziner 1930-ban megjelent kalauzából valók. A leírás alapján ma is teljesíthető a Hideg-hegyi vadászház (Magas-Taxi mh.) – Csóványos – Diósjenő útvonal. "Hideghegyi vadászház – Csóványos (1 1 óra) A Hideghegyi vadászháztól É.-felé induló széles szekérúton menedékesen felfelé, míg ez K.-felé kanyarodva a Hideghegyi nyeregbe (a térképen „Rakodó”) vezet. A nyeregből egyenesen K.-felé a piros útjelzést követve, meredeken felkapaszkoduk a 850 m-es magaslatra s ennek szilás kúpját j.-ra hagyva, szép erdővágásban rövid lefutás É.-felé a gerincen. Egy gerinc-kúpon átkelve, ismét rövid lefutás vezet tovább s a gerinc, itt sziklás, élét elhagyva, a gerinc j. oldalában vezető ösvényen megkerüljük a Hangyásbérc és Szabóköveket. Utána ismét visszatérve a gerincre, ennek kiszélesedő hátán meredek szerpentinekben, ÉK.-i főirányt betartva, fent sűrű fiatalos erdő keresztül, felkapaszkodunk a Csóványos csúcsára. Csóványos – Nyírrét – Hárombarát nyerge – Magoshegy nyerge – Diósjenő (1 1 óra) A legszebb lefutás Diósjenőre! A Csóványosról ÉK.-felé egészen rövid lesiklás a „nyírréti vágás”-hoz, ezen iramsiklásban le. Utána a gerinctől j.-ra letérve, az úton szép iramsiklásban a Felső Hintarétre. Ezen a gerinc közelében végighaladva, b.-ra meredek úton ugyancsak iramsiklás az Alsó Hintarétre s tovább egyenest a gerincen a nyírréti kastélyhoz. (Idáig azonos a 38. úttal, 15 p.). A kastélytól É-felé a szálerdőben le az alatta levő vízszintes útra, ezen j.-ra vissza a gerincre s a túloldalon rövid mélyúton a Hárombarát nyergébe vezető vízszintes útra. Ezen b.-ra a nyeregbe. Vagy a nyeregből vagy közvetlenül előtte derékszögben j.-ra (K.) rátérünk a Málnahegy gerincére s mindvégig a gerincen, szálerdőben, gyönyörű szlalom siklással le a Kemence-völgybe, melyet épen a Magoshegy nyerge alatt érünk el. (Amennyiben az irányt nem tartottuk volna pontosan be s a völgyet más ponton érjük el, úgy a legjobb tájékozódás az, ha iránytű segedelmével megállapítjuk a völgy irányát. Amennyiben a völgy É.-nak halad, úgy felfelé vissza kell mennünk egy darabig, ha pedig K.-nek, úgy lefelé kell mennünk. A Magoshegy nyergébe vezető utat úgy találjuk meg a legkönnyebben, ha azt a nagy tisztást keressük, mely a völgyből a nyereg felé emelkedik (Kis Gálrét) s ezen megyünk aztán felfelé.) A völgyből a Kis Gálréten keresztül egyenest K.-nek felmegyünk a Magoshegy nyergébe. A nyeregből j.-ra induló mélyúton siklunk le. Amint lehet, ezt b.-ra elhagyjuk s meredeken, szálerdőben, íveléssel lesiklunk a völgyfenékbe, ahol ismét elérjük az utat. (Maradhatunk a kanyargós meredek mélyútban is. Ezt a síelők „dugóhúzónak” nevezik, de sokkal szebb a lefutás a szálerdőben! Itt a völgytől j.-ra haladó úton maradva, erős iramsiklásban futunk tovább. Kiérve az erdőből és a réten egyenest tovább futva irányunkat keresztező széles útra érünk. Ezen átmenve, végig a falu szélén, a majoron keresztül az állomásra. (A széles úttól az állomásig azonos a 39. úttal.) Élvezetes, gyönyörű lesiklás ahol rendszerint legtovább találunk havat!”

Igazolás: Csóványos: kód a Béke-emlékműn szereplő legkisebb szám, Nyírjesi rom: kód az emlékoszlopon szereplő legnagyobb évszám
Pontozás: 80 pont

ST-2

A régi sítúrajelzések közül fennmaradt piros X jelzés szinte egyedüli. Ez az útvonal igen kedvelt volt az enciános síelők körében is.

Királyrét – Taxi-nyiladék – Magas-Taxi mh. – Hideg-hegyi mh. – Szabó-kövek – Foltán-kereszt – Verebes-kaszáló – Csehvár – Diósjenő
Igazolás: Foltán-kereszt: kód a felirat első három betűje, Csehvár: BVT-kód
Pontozás: 80 pont

Megjegyzés: fenti túrák március 1. és november 30. között hómentes időben gyalog is teljesíthetők.

Pontozás: 20-20 pont

őszi vándorgyűlések helyszínei

AZ 1920-tól évente megrendezésre kerülő vidám-komoly esemény a tagok mellett sok vendéget is vonzott, számos alkalommal a MÁV-tól különkocsit kértek a rendezvényre.

 • 1920: Körtvélyes-puszta
 • 1920: Sorrento
 • 1922: Ürmös-rét
 • 1923: Suszter-rét
 • 1924: Nacsapéreg
 • 1925: Hideglelős-kereszt
 • 1926: Törökmező
 • 1927: Hétvályús-forrás (Pilis)
 • 1928: Visegrádi vár
 • 1929 Hosszú-hegy (Basaharc)
 • 1930: Bec-kút
 • 1931: Pilis-tető
 • 1932: Rigómező (Rigó-hegy)
 • 1933: Nagy-Inóc
 • 1934: Kő-hegy
 • 1935 Déchy Mór-pihenő
 • 1936: Kopasz-hegy (Nagykovácsi)
 • 1937: Bobély-hegy
 • 1938: Feketehegyi-hegy mh.
 • 1939: Kovács-patak

Igazolás: egy közeli helyen történő bélyegzéssel
Pontozás: a túraútvonalak által nem érintett helyek felkereséséért 12-12 pont

Ágyalapítványok, egyéb adományok

A húszas évek közepétől felgyorsul a turistaegyesületek menedékház-építési tevékenysége. A szövetség és a társegyesületek ágyalapítványokkal segítették az alkotókat. Az Encián Turisták – saját ház létesítésére létrehozott – turistaház alapjukból, valamint tagjaik felajánlásaiból nyújtottak segítséget. Egyéb turistaalkotások létrejöttéhez is hozzájárultak adományaikkal. Zebegényi otthonukban tartott turista karácsonyaikon a falusi gyerekeknek szereztek kellemes napokat.

(Zebegény – Trianon emlékpark)(Galyacsurgó)
Kisinóci mh.1928Természetimádók Társasága
Madarasfai mh. (Nógrád)1933MÁV Gépgyár TSzo
Nagy-Hideg-hegyi mh1940Turisták Inóci Társasága
Kevélynyergi mh.1927Természetbarátok TE
Gyopár mh. (Csikóváralja)1925Gyopár TE
Klastrompusztai mh.1927Magyar Turista Egyesület
Nagy-Villámi mh.1933BOTE
Egyetemiek menedékháza1924Magyar Hegymászók Egyesülete
Mátraháza (Pagoda)1930Mátra Egylet
Dr. Győző Dezső th.1926Budapesti TE
Baradla turistaszálló1937MTE
Sas-kői turista hősi emlékmű1930 
Görgey emlékmű (Visegrád)
Országzászló1935 
Egyetemiek hősi emlékműve1930 

A túraleírásokban nem szereplő öt turistaház (helye) felkeresése.

Pontozás: 15-15 pont

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túramozgalom útvonalai és érintendő pontjai: az igazolófüzetben kerülnek meghatározásra a melléjük rendelt pontértékkel. Az útvonalak többsége bármelyik irányban végigjárható. Az érintendő pontok tetszőleges úton közelíthetőek meg.

Résztvevői: a túramozgalom nyílt, abba hatéves kortól bárki bekapcsolódhat, aki a nevezési díjat befizette. A társegyesületek tagjai (MTSz-tagok) kedvezményben részesülnek. A nevezési díj a szervezési költségek mellett az igazolófüzet és a teljesítményjevény árát is tartalmazza.

A túramozgalom teljesítése: teljesíti az a résztvevő, aki öt éven belül 1914 pontot összegyűjt. A túrák - a szakági túrák kivételével - csak gyalogosan teljesíthetők.

A teljesítés igazolása: a füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel, kód beírásával és keltezéssel történik.

Díjazás: az előírt pontszám összegyűjtése után az igazolófüzetet a szervező Kinizsi TE, 1068 Budapest, Városligeti fasor 44. címre kell megküldeni, ahol azt ellenőrzik, igazolják, a teljesítőkről nyilvántartást vezetnek. A teljesitményjelvény a szakosztály következő nyílt rendezvényén kerül kiadásra.

Szabályok, tanácsok, értelmezések:

 • A túrákra bélyegzőpárnát, a kódok beírásához tollat feltétlen vigyünk magunkkal.
 • Igazolásként elfogadunk minden olyan bélyegzőlenyomatot, amelyen az adott hely, helység neve szerepel.
 • Megszakított túráknál a folytatásnál a dátumot be kell írni, ismételten bélyegezni nem kell.
 • Eseményekhez, személyekhez, alkotásokhoz kapcsolódóan évente néhány alkalommal emlékbélyegzésre kerül sor. Ezek időpontját, helyét, időtartamát, a kijelölt teljesítménytúrákat, tájékozódási versenyeket, a hozzájuk rendelt pontszámokat minden év decemberében határozzuk meg és január 15-ig honlapunkon (www.kinizsi.org), valamint a szaksajtón keresztül közreadjuk.
 • A BT-1, BT-5, PT-2 túrák csak a megadott irányba teljesíthetők.
 • A húszas, harmincas években a falvakat összekötő országutak gyakran voltak útvonalai egy-egy túrának. Jól szemléltetik ezt a korabeli turistakalauzok. Ma már ez sok helyen nemcsak balesetveszélyes, de egészségtelen is, így egyes túrákon (PT-2, MT-2) az eredeti leírásától eltérően az országút irányát követő jelzett és jelzetlen utak is igénybe vehetők.
 • Az egykori turistautakon sok változás történt az elmúlt évszázad alatt. Az erdő és vadgazdasági kerítésekkel elzárt, vagy egyéb okok miatt járhatatlan utak az új turistajelzéseken kerülhetők.
 • Aki a túrát kulturális programmal egészíti ki, azaz túrája előtt, közben vagy után egy-egy múzeumot megtekint 6-6 pontot kap. A márianosztrai Faluház és a szobi Börzsöny Múzeum 8-8 pontot ér. Igazolás: a túraútvonal megfelelő kockájába pecsételt múzeumi vagy a Tájak Korok Múzeumok számozott bélyegzővel.
 • Aki a PT-2, PT-4 vagy PT-5 túrájára komppal érkezik vagy távozik 5-5 pontot kap, aki a BT-5 vagy PT-2 túrája után hajóval utazik Budapestig vagy Szentendréig 10-10 pontot kap. Igazolás a menetjegy beragasztásával.
 • Rövidítések: BVT - Börzsönyi Vártúrák, EET - általunk felfestett sötétkék alapú kód, ÉRK - a túra végpontja, IND - a túra kezdőpontja, MVT - Mátrai Vártúrák, MRT - Mátrai Rákóczi Túra, OKT - Országos Kéktúra.

További információ források:

Az Encián Turisták 1914 története

1914
- november 29. A Kereskedelmi Akadémián 1912-ben és 1913-ban végzett tanulók továbbra is együtt túrázó csoportja a börzsönyi Kopaszon elhatározza, hogy társaságuknak, tevékenységüknek hivatalos gormát ad.
- december 4. Alakuló közgyűlés. Meghatározzák a túrarendet, Szőts Jenőt választják vezetőül
1915
- május 2. Az egyesület tagjai bevonulásuk előtt egy pilisi túrán búcsúznak egymástól
1916
- szeptember 30. Veres György elesik a galíciai fronton
1919
- január 28-i tanácsülésén a Magyar Turista Szövetség (MTSz) rendes tagjai sorába iktatja az egyesületet
- kulturális céljainak megvalósításához létrehozza a Veres Gyuri Alapot.
- a Tanácsköztársaság a polgári egyesületeket feloszlatja
1920
- az egyesület bekapcsolódik az MTSz által szervezett, középhegységeinket feltáró munkába, tagjai helyet kapnak a szövetség tanácsában, bizottságaiban. Jó kapcsolatot tartanak a társegyesületekkel.
- a világháborúban elesett túratársuk emlékére pihenőt létesítenek Körtvélyespusztán.
- első alkalommal kiírják turistairodalmi, fénykép-, krónikapályázataikat, felolvasó üléseket, vitadélutánokat, előadóesteket szerveznek.
- megrendezik első őszi vándorgyűlésüket
1921
- részt vesznek a szövetség Sopron környéki kampányában
1922
- júniusában a késmárki Karpatenverein meghívására háromfős küldöttséggel részt vesznek a Magas-Tátrában megrendezett fél évszázados jubileumi közgyűlésen.
- kulturális alapjukból létrehozzák könyvtárukat
1924
- kiadják tízéves évkönyvüket
1926
- utakat jeleznek a Gerecsében
- két forrást foglalnak, a Marton-kutat és a József-forrást.
1929
- útjelzések a Hideglelős-kereszt térségében
- a Hideg-forrás foglalása, pihenő létesítése
1930
- utat jeleznek Nagybátony és Galyatető között
- a Bec-kút foglalása
- az MTSz törzstaggá minősíti az egyesületet
1931
- az Encián-ház létesítése Zebegényben
- az MTSz a Koronauradalomtól bérbe veszi a Zebegény - Nagymaros közötti területet és kezelésével az Enciánt bízza meg
1932
- az MTSz részére elkészítik az országos kék jelzés tablóját
- a börzsönyi mintaterületen elkészítik a Nagymaros-Visegrád vm. - Templom-völgy - Szt. Mihály-hegyi-nyereg piros, a Nagymaros - Hegyes-tető - Zebegény sárga sáv jelzést, valamint az összekötő sárga kereszt jelzést a Kövesmezői TIT jelzéstől Világos-térig. Az útjelzések felfestése már a szövetség tanácsa által 1930-ban elfogadott és kiadott szabályzat szerint történt. Az útvonalak mellett négy pihenőt létesítenek.
- rendbe hozzák a Jenő-kutat
- védkunyhót építenek Hegyes-tetőn
- május 29-én a végzett munkát átadják a Magyar Turista Szövetség Tanácsának
- Szilveszter éjszakáján Hegyes-tetőn is fellobog a trianoni gyászmáglya tüze.
1933
- rendbe hozzák a Déchy-pihenő alatti névtelen forrást, lejárót készítenek
- pihenőt létesítenek a Visegrád és a Nagy-Villám közötti úton
- kilátóteraszt építenek a Hegyes-tetőn
- sziklamászó tanfolyamot szerveznek Kessler Hubert vezetésével
- az MTSz 20 éves fennállását ünnepelve jubileumi emlékveretével tünteti ki Böhm Andort és Magaziner Pált
1934
- a szövetségi túravezetők oktatásának egységesítése érdekében kiadják az MTSz vezetőképző tanfolyamának kompendiumát, emelyből 100 példányt adományoznak a szövetségnek
1935
- az MTSz mintaterületének kibővítésével szükségessé vált jelzési munkákat elvégzik, korlátokat, lépcsőket készítenek, táblákat helyeznek ki
- a Déchy-pihenő létesítése
1937
- a Lóczy Lajos pihenő építése
1938
- a Juliannus-barát torony felépítése
1939
- pihenőt létesítenek fiatalon elhunyt túratársuk - Miklós Lili - emlékére
- május 14-én felavatják a hegyes-tetői kilátót
- a II. zsidótörvény alapján a szövetség vezetésében és bizottságaiban megbízatásukat megszüntetik
- zebegényi otthonukban befogadják a menekült lengyel katonatiszteket, családjaikat
1942
- a kultuszminiszter 239.000/1942 sz. rendeletében kimondja, hogy zsidó nem lehet sportegyesületi tag. A származás igazolását az MTOSz a turisták háztartására is kiterjeszti, majd két tagegyesülete kezdeményezésére a menedékházakból is kitiltják a zsidóságot
1943
- szeptember 23. Az Enciánok rendkívüli közgyűlése kimondja az ellehetetlenített egyesület feloszlását. 587 kötetes könyvtárát, 169 térképét a Magyar Turista Szövetségnek, egyéb vagyonát az Országos Turista Múzeumnak ajánlja fel, amit a szövetségi tanácsülés elfogad.