TÚRABÁZIS.hu

Várak a Mátrában

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-139 
Túra(mozgalom) név:
Várak a Mátrában (VaMá)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Benke Rezső Természetjáró Szakosztály 

Túramozgalom érintő pontjai:

 1. Abasár, Hajnács-kő
 2. Abasár, Rónya-bérc
 3. Apc, Somlyó
 4. Gyöngyös-Mátrafüred, Remete-bérc (Pogányvár)
 5. Gyöngyös-Mátrafüred, Dobogó-hegy
 6. Gyöngyössolymos, Eremény-tető
 7. Gyöngyössolymos, Kis-hegy (Csáki-tető)
 8. Parád, Várhegy
 9. Gyöngyöspata, Várhegy (2!)
 10. Mátraszentimre, Ágasvár (2!)
 11. Mátraszentimre, Óvár (2!)
 12. Sirok, Kis-Várhegy (2!)
 13. Domoszló, Oroszlánvár
 14. Dorogháza, Kastély-tető
 15. Gyöngyös-Mátrafüred, Benevár
 16. Gyöngyös-Mátrafüred, Muzsla-tető
 17. Gyöngyössolymos, Dezsővár
 18. Gyöngyössolymos, Nyesettvár
 19. Gyöngyössolymos, Óvár
 20. Gyöngyöstarján, Világosvár (Világos-hegy)
 21. Hasznos, Cserteri vár
 22. Kisnána, Móré vár
 23. Markaz, Markazi vár (Aba Sámuel vára)
 24. Mátraalmás, Galyavár
 25. Mátraderecske, Kanázsvár
 26. Mátramindszent, Óvár vagyVáralja
 27. Nagybátony, Orosz Mátyás vára
 28. Parád, Marhád (K-i és Ny-i csúcs)
 29. Parád, Vörösvár
 30. Recsk, Szederjes-tető
 31. Sirok, Várhegy
 32. Sirok, Kisvárhegy, Árpádkori sánc
 33. Sirok, Kisvárhegy, Bronzkori sánc
 34. Szuha, Várbérc
 35. Tar, Tar Lőrinc erődített udvarháza
 36. Aldebrő, Debrői vár vagy Csalavár
 37. Jobágyi, Várhegy
 38. Verpelét, Földvár
 39. Tarnaszentmária, Várhegy
 40. Apc (erődtemplom)
 41. Feldebrő (erődtemplom)
 42. Gyöngyös - Gyöngyöspüspöki (erődtemplom)
 43. Tar, Szent Mihály-templom (erődtemplom)

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túramozgalom nyílt, ahhoz bárki, bármikor egyénileg vagy csoportosan csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve. A várak gyalogosan, sível, lóháton vagy kerékpárral tetszőleges sorrendben felkereshetők. Az erődtemplomok és a várak közel fele személygépkocsival és busszal is megközelíthető, de az utolsó métereket itt is gyalog tesszük meg. Vannak várak, ahol egymás közvetlen közelében két igazolóhely is van (például bronz- és középkori vár). Ezeken a helyeken két különböző jelű táblát és/vagy felfestést helyeztünk el, így ez két érintőpontnak számít. Egy kiránduláson természetesen több vár (pont) is érinthető.

A mozgalom kétfokozatú. Aki a várak felét járja be, tehát 24 kódot gyűjt be, az kitűzőt kap érte. Aki az összes várat (kódot) begyűjti, és a meghatározott helyeken bélyegez, az névre szóló oklevelet, és sorszámozott jelvényt kap érte.

A túra útvonala:

A Várak a Mátrában jelvényszerző túramozgalom résztvevői az őskori és középkori sáncok, valamint az erődtemplomok végigjárásával a hegység legeldugottabb zugaiba is eljutva gyönyörködhetnek a Mátra szépségeiben. A hegység peremére épült középkori várak java része személygépkocsival is megközelíthető, de az utolsó kaptatókat itt is a kocsit hátrahagyva kell megtenni.

A túra elsimerése:

A túramozgalom jelvénye egy térképet mintáz, ahol fehér alapon a zöld foltok a Mátra erdeinek körvonala, a piros pöttyök a várak helye, a határoló vonalak a Budapest - Miskolc, a Hatvan - Somoskoújfalu és a Kisterenye - Kál-kápolna közötti vasútvonalak, alul piros színnel ívben a felirat: VÁRAK A MÁTRÁBAN. A jelvény kétféle kivitelben készül: aki a felsorolt 44 vár és erődtemplom közül legalább huszonkettőt felkeresett és az ott elhelyezett táblán és/vagy felfestésen lévő három pöttyből álló azonosító jelet a füzet utolsó oldalán a megfelelő négyzetbe átmásolja, kitűzőt kap, melynek költsége az igazolófüzet árában már benne van. Azok a teljesítők, akik valamennyi pontot begyűjtik, és a megfelelő négyzetekbe bélyegeznek az Ágasvári turistaházban, a Vidróczky csárdában, Galyatetőn a Külker SC kulcsosházában, a Sástói kempingben és a Felső-Tarjánkánál (OKT bélyegző, ide vigyetek bélyegzőpárnát), majd a füzetet és 2000 forintot a túramozgalom támogatására a fenti címre elküldik, névre szóló, sorszámmal ellátott (a „Börzsönyi Várak” jelvényéhez hasonló kiállítású) jelvényt kapnak. Ehhez mindkét esetben az kell, hogy a kitöltött (lebélyegzett) füzetet az alábbi címre megküldjék: Szádeczky-Kardoss Géza 1181 Budapest, Csontváry u. 39. A füzetet a teljesítés tényének igazolása után a kitűzővel együtt visszaküldjük, vagy megfelelő ünnepélyes körülmények között a jelvényt és a hozzájáró igazoló oklevelet átadjuk.


További információ források:

Információ: a 06-30-35-439-35 mobil, a 06-1-290-38-14 vezetékes telefonszámon, vagy a szadeczky-kg@freemail.hu e-mail címen kapható. A túramozgalommal kapcsolatos egyéb tájékoztatások megtalálhatók a www.matra.hu/varak internetes címen. A túrafüzet beszerezhető: A Magyar Természetbarát Szövetség irodájában (1065 Budapest Bajcsy-Zsilinszky Endre út 31. II./3, telefon: 3112-467, fax: 3531-930, postai cím: 1396 Budapest Pf. 483, e-mail: mtszhir@c3.hu), a gyöngyösi Tourinform irodában (Gyöngyös, Fő tér), továbbá a Mátra, a Börzsöny és a Pilis hegységek turistaházaiban. (Ez a felsorolás még bővülni fog.) Az igazolófüzet várhatóan 2005 első felében fog megjelenni.

További információk és érdekességek a mozgalomról a MátraHegy.hu-n