TÚRABÁZIS.hu

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli kéktúra

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-14 
Túra(mozgalom) név:
Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli kéktúra (RP-DDK)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Útvonal összesített hossza:
538 km 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Magyar Természetbarát Szövetség 

Túramozgalom kiírása:

A Kaposvár és Szekszárd között már régebben meglévő Dél-dunántúli Kéktúra összekötése az Országos Kéktúrával - Rockenbauer Pál "Még egymillió lépés..." című TV filmsorozata nyomán - 1989-ben készült el.

Hazánk második hosszútávú turistaútja nevét a népszerű turistáról, szakíróról, népművelőről, TV-s személyiségről, Rockenbauer Pálról kapta, - így tisztelegve emlékének.

Az EWV (Európai Vándor Szövetség) döntése értelmében a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát bekapcsolták az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába, ennek következtében 1995-ben a Bajánsenye - Szekszárd közötti szakasz az E7 vándorút része lett.


Túramozgalom útvonala:

A túra útvonala: a füzetben vázlatosan feltüntetett nyomvonalon haladó, a Vas megyei Írottkőtől a Tolna megyei Szekszárdig húzódó, 565 km hosszúságú kék sávval jelzett turistaút.


Ellenörzőpontok, bélyegzőhelyek:

A füzet vázlatain bélyegzővel jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.


Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel, vagy "nyalóka" beragasztással és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni, vagy "nyalókát" beragasztani. Ennek hiányában, a pontot és személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy útszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

Hatéves kortól bárki, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva teljesítheti. A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető.


További információ források:

A korábbi DDK igazoló füzetben megadott útvonal és ellenőrzőpont kiírás alapján már bejárt és igazolt (bélyegzett) útvonalszakaszt nem kell a megváltozott új útvonalon ismét bejárni és az új ellenőrző pontokon bélyegezni. Ugyanakkor a már megváltozott illetve megszüntetett útvonalszakaszokon most már nem ajánlatos elindulni, mert egyrészt nincs a helyszínen bélyegző, illetve "nyalóka" - a továbbiakban bélyegző - másrészt az útvonal elzárt, tiltott területen haladhat vagy egyéb okok miatt nem járható.

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turista- és erdészház stb.) kell, ahol azt a füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

Bélyegzésként az MTSz által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútáálomásokon a MÁV bélyegzése szükséges. MEgfelelő igazolás ezenkívül bármilyen bélyegző, amelyen az adott település (hely) neve szerepel.

A DDK útvonalán az ellenörző pontokon általában un. "nyalóka" található, azonban bélyegzőpárnát ajánlatos a túrákra magunkkal vinni, mert a kihelyezett MTSz Kéktúra bélyegzők festékellátása nem biztosítható.

Amennyiben elháríthatatlan akadályoztatás miatt a kijelölt útvonalon nem lehet végigmenni (pl. bányaművelés, fakitermelés, csapadék okozta erózió stb.) kérjük, hogy ezt az MTSz Gyalogtúra Bizottságának haladéktalanul jelezzék, pontos helymegjelöléssel. Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat az MTSz Gyalogtúra Bizottságával közöljék, lehetőleg írásban.