TÚRABÁZIS.hu

Szent Márton Útjai

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-141 
Túra(mozgalom) név:
Szent Márton Útjai (Márton)
Típus:
témaprogram 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Minimálisan felkeresendő érintőpontok száma:
10 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Orbán Róbert (Alpokalja T.E.) 

Túramozgalom kiírása:

A szombathelyi Tourinform Iroda nemrégiben egy vándorkönyvvel rukkolt elő, amely Szent Márton útjaira, egy kirándulás-sorozatra csábít. A kiadvány összesen öt lehetőséget ajánl, színes illusztrációkkal és rövidke ajánlásokkal ismerteti a környék Szent Márton kultuszának emlékhelyeit. Aki végigjárja Szent Márton útjainak egy szakaszát, az a várostól díszoklevelet kap.

Márton, mint tudjuk, a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, emlékét Vasban is helységnevek és oltárképek sora őrzi. Kultusza azonban, mint az országban másutt, idővel elsorvadt, feltámasztásával pár éve a szülőhely, Szombathely kísérletezik. A Tourinform Iroda nemrégiben egy szokatlan füzetecskével rukkolt elő, egy vándorkönyvvel, amely Szent Márton útjára, egy kirándulás-sorozatra csábít. A színes, négynyelvű kiadványt október elején a Szent Márton templom plébánosa, Aigner Géza, a város kulturális alpolgármestere, Feiszt György és a kiadvány szerkesztője, Orbán Róbert ajánlotta figyelmünkbe.

Márton és a helyi kultusz

Szent Márton tisztelete a városban megállíthatatlan, örvendezett a kiadvány bemutatóján Aigner Géza plébános. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint maga a vándorkönyv, amely szerinte jelentős mérföldköve a közel egy évtizede épülő helyi Márton-kultusznak. (A szent tisztelete Szombathelyen ugyanis nem a középkori szentkultusz következménye, hanem a hagyománynak köszönhető. Az egyházat ugyanis a szentek szülőhelye nemigen foglalkoztatta, mindenkor a halál helyét, a sírt kezelte emlékhelyként. Így Szent Márton hivatalos, egyházi kultusza Tours-ban, és az ereklyéinél, Galliában alakult ki.)

A plébános felidézte Márton újkori tiszteletének legfontosabb szombathelyi állomásait, a november elején immár hagyományosan (idén kilencedik alkalommal) megrendezésre kerülő Szent Márton-hetet, és a szentről megjelent, helyi kiadású könyvet. A plébános a Vas megyében található Szent Márton-ábrázolásokat is kutatja, és ma már közel száz ilyen, templomokban található műalkotásról tud. Idővel kutatásának eredményét is szeretné egy kötetben megjelentetni. A tájékoztatón még elhangzott, hogy a plébánia és a város közösen dolgozik egy Szent Márton Múzeum alapításán is.

Márton útjának ötlete a közel évezredes hagyományokra épülő Jakab zarándokútból született, ahol a hívek a szent életének fontosabb állomásait járják be. A szombathelyiek, francia szakemberekkel együtt olyan kulturális programon dolgoznak - közölte Feiszt György - amely összekötné Márton életének két meghatározó városát, a szülőhelyet, Savariát és a sírhelyét, Tours-t. Az Európát átszelő útvonal olyan állomásokon haladna át, ahol vagy a település neve köthető a szenthez, vagy a templom védőszentje, esetleg egy forrás vagy egy hegy, amelyek kapcsolódnak a legendához. Franciaországban közel kétezer, Itáliában hatszáz, Ausztriában háromszáz, hazánkban pedig száz ilyen helyről tudnak. A tervezett útvonal - közölte az alpolgármester - Szombathely számára turisztikai szempontból is óriási lehetőség lenne.

A mostani kiadvány, a "Szent Márton útjai" még csak a kezdet. A mostani, főként pályázati pénzekből és a város idegenforgalmi bizottsága támogatásával megjelent vándorkönyv a régió mellett Szlovénia és Burgenland határmenti területein kínál útvonalakat - mutatta be a kiadványt a szerkesztő, Orbán Róbert. A vándorkönyv összesen öt lehetőséget közöl. Színes illusztrációkkal és rövidke ajánlásokkal ismerteti a környék Szent Márton kultuszának emlékhelyeit. Elsőként a "Via Latinorumot", a Pannoniából Itáliába vezető hagyományos utat. Nem elképzelhetetlen, hogy Márton ténylegesen ezen az útvonalon indult Itáliába és tért haza Savariába. Emellett Stájerország, Horvátország, Pannonhalma, valamint Bécs felé vezető útvonalakat ajánl.

A jutalom egy díszoklevél

Aki végigjárja Szent Márton útjainak egy szakaszát, az a várostól díszoklevelet kap. Ehhez fel kell keresni tíz Szent Márton-emlékhelyet, ezek közül öt szabadon válaszható, négynek pedig az öt "hazatérő útvonal" egy-egy állomásának kell lennie. A tizedik pedig maga a szülőváros, Szombathely. A prospektus legvégén egy igazolólap található, ide kell a felkeresett települések bélyegzőit gyűjteni.

A vándorkönyvet tízezer példányban jelentették meg, főként utazási irodákban és plébániákon kívánják terjeszteni. Külföldi turistákra is számítanak, ezért is négynyelvű a könyvecske. A szerkesztő a kiadvánnyal kapcsolatban még megjegyezte az első, a 13. században készült világtérképen Pannónia települései közt Esztergom, Székesfehérvár mellett csupán Savaria (mint Szent Márton szülővárosa) szerepel. Szent Márton tehát hatalmas értéket hagyott a városra, amivel ügyesen kell sáfárkodnunk. A sajtótájékoztatót követően a szervezők a plébánia pincéjébe invitáltak, ahol a kiadvány sikerére Szent Márton borával koccinthattunk.