TÚRABÁZIS.hu

Forrás-túra a Kőszegi-hegységben 2001

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-147 
Túra(mozgalom) név:
Forrás-túra a Kőszegi-hegységben 2001 (FoTúK)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Útvonal összesített hossza:
19 km 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Megjegyzés:
ajánlott útvonal 
Kapcsolódó szervező(k):
Orbán Róbert (Alpokalja T.E.) 

Túramozgalom kiírása:

Az útvonal a Kőszegi-hegység forrásainak egy részét keresi fel. A túrát 2001-ben gyalogosan végigjárók és azt a megfelelő módon igazolók, megkapják a teljesítést igazoló kitűzőt.


Túramozgalom útvonala:

Velem (Vasas-kút) – Elektromos-forrás (4 km) – Enikő-forrás (5 km) – Vöröskereszt (7,5 km) – Ciklámen-forrás /Stájerházak/ (10,2 km) – Hörmann-forrás (12,4 km) – Gyertyán-forrás (14,5 km) – Jávor-kút (16 km) – Borha-forrás (16,8 km) – Velem (18,5 km)

A velemi buszfordulótól az Avar Szálló irányában induljunk el. Az első ellenőrző pont a Vasas-kút (Barlang-kút) a buszmegállótól alig 70-80 méterre van. Az utcával párhuzamosan folyó kis patak melletti forráshoz ösvény vezet. A forrás után rövidesen térjünk vissza az aszfaltos útra és kövessük a Kőszeg felé vezető piros sáv jelzést. Velemtől körülbelül egy órányi távolságra lévő Elektromos-forrást a hetvenes évek elején az ÉDÁSZ természetjárói foglalták. Napjainkra teljesen tönkre ment, az egykori pihenőhelynek (padok, asztalok, szalonna-sütőhely) is csak a „romjai” láthatók. Az Elektromos-forrástól továbbra is a piros - jelzésű utat követjük, egészen addig, amíg kiérünk az aszfaltos útra. Innen jobbra fordulva a piros O jelzésen folytatjuk utunkat az Enikő-forrásig. A forrástól visszatérve az aszfaltos útra, továbbra is Kőszeg irányába megyünk. Addig gyalogolunk a műúton (jelzés nélküli útszakasz!), amíg nem találkozunk a Pogányok felől érkező sárga + jelzéssel. A sárga + jelzést követve hamarosan balra letérünk az aszfaltos útról és folyamatosan emelkedő erdei úton megyünk a Vöröskeresztnél lévő útcsomópontig. A Vöröskereszttől az Országos Kéktúra útvonalát követjük a Stájerházakig. A Ciklámen-forrás a műemlékházak közelében lévő egykori vízháznál van. A Stájerházaktól továbbra is a Kéktúra útvonalát követjük egészen a Hörmann-forrásig. A forrás közelében lévő autóparkolótól kék O jelzésen ereszkedünk le a Szent Vid irányába.(A parkolónál ügyeljünk a letérésre! 2000 végén kicsit nehéz volt „eltalálni” a lefelé vezető kék O jelzést.) Amikor elértük a Velem és Szent Vid közötti műutat, forduljunk balra és az aszfaltos utat kövessük (piros O jelzés)! Az úttól kis kitérő vezet Gyertyán-forráshoz vagy másik nevén a Gyertyánfai-kúthoz. A letérés helyét tábla is jelöli. Visszatérve a műútra egy darabig még Velem felé megyünk. Közben ismét érdemes kis kitérőt tennünk az út melletti „Szépkilátó”-hoz. (Piros ^jelzés) A piros O jelzésű út hamarosan balra letér az útról. Előbb a Jávor-kutat érinti, majd a Borha-forráshoz vezet. A Borha-forrástól a piros + jelzésű turistaúton délkeleti irányba megyünk tovább. Elérve a piros - jelzést, azon térünk vissza Velembe.

A fenti csak javasolt útvonal! A forrásokat, mindenki saját választása szerinti más útvonalakon is felkeresheti. A túra szervezői a felsorolt források közelében piros körben elhelyezkedő két jegyű számot festettek fel. Az ellenőrző lapra, a megadott helyre ezt a két jegyű számot kell beírni.


Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A Forrás-túra – 2001 december 31-ig teljesíthető.

Ellenőrző lap átvehető Szombathelyen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ Információs Szolgálatánál - Szombathely Ady tér 5. és az Írottkő Naturparkért Egyesület Információs Irodájában Kőszeg Jurisich tér 7. A kitöltött ellenőrző lapok ugyanitt adhatók le, ahol 100 forint nevezési díj ellenében, a túrát végigjárók megkapják a teljesítést igazoló kitűzőt. Az ellenőrzőlapok levélben is elküldhetők az egyesület címére.


További információ források:

Alpokalja Turista Egyesület Szombathely Ady tér 5.
Tel.: 06 94 337-059 (reggel 7 és 9 között) vagy 06 94 312-535
E-mail: robert.orban@mail.vmmik.hu