TÚRABÁZIS.hu

Szikla-túra a Kőszegi-hegységben 2002

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-148 
Túra(mozgalom) név:
Szikla-túra a Kőszegi-hegységben 2002 (SzikKő)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Útvonal összesített hossza:
17 km 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Megjegyzés:
egyeztetés után még teljesíthető 
Kapcsolódó szervező(k):
Orbán Róbert (Alpokalja T.E.) 

Túramozgalom útvonala:

Velem – Kalaposkői-barlang (3,1 km) – Széles-kő(3,5 km) – Kalapos-kő (3,8 km) – Holler-barlang (4,2 km) – Gyilkos szikla (8,2 km) – Írottkő (10,9 km) – Asztalkő (12,9 km) – Velem (16,5 km)

Utunk első szakaszán a piros ^ jelzést kell követnünk. Ez az újonnan elkészült jelzés még nem szerepel a térképeken. A velemi buszfordulótól a Gyermeküdülő irányában kell útnak indulnunk. Egy darabig együtt megyünk a Bozsokra vezető kék + jelzéssel. Kb. 1,2 km után a két jelzés szétválik, mi a Sötét-völgy alsó szakaszán erdészeti úton megyünk tovább. Kb. 2, 6 km-nél elhagyjuk az erdészeti utat és az egykori műszaki zár, ma már lassanként beerdősűlő nyiladékán kapaszkodunk fölfelé. Kb. 3 km-nél a nyiladékból ágazik el a Kalapos-kői-barlanghoz vezető piros ? jelzés. (Kb. 150 m-es kitérő) Ellenőrző pont! (A Kalapos-kői-barlang a hegység magyarországi oldalának „legnagyobb” ismert barlangja. Járatainak össz-hosszúsága csaknem 30 méter.) A barlangtól térjünk vissza a nyiladékra és a piros^jelzésen folytassuk a túrát. A hegygerincre érve a nyiladék közvetlen közelében találjuk a Széles-kő sziklaletörését. (Kb.3,5 km) Ellenőrző pont! Itt találkozunk a Bozsok felől érkező kék ^ jelzéssel. A hegygerincen jobbra, nyugat felé megyünk tovább. A kék és a piros ^együtt vezet a Kalapos-kő (pontosabban Kalapos kövek) bizarr sziklaalakzataihoz. (kb. 3,8 km) Ellenőrző pont! A Kalapos-kőtől a kék ^jelzésen megyünk tovább. Rövidesen találkozunk a kék ? jelzéssel, amely rövid kitérővel a Holler-barlanghoz visz. (kb. 4,2 km) Ellenőrző pont! (Esőbeállónak alkalmas „ablakos” kisbarlang. A barlangban végzett ásatások során Árpád-kori cseréptöredékek kerültek elő.) A kék ^ Dél-Dunántúli Kéktúra útvonaláig visz bennünket, amely Bozsokról, közvetlenül az országhatár mellett vezet az Írottkőre. A kék sáv jelzésen folytatjuk a túrát. Kb. 8,2 km-nél találkozunk a Gyilkos-sziklához vezető kék ^ és az Ebenspanger-forráshoz és a Tündér-kúthoz vezető kék ? jelzésű kitérővel. Vigyázat a Gyilkos-szikla közvetlenül az államhatáron van! (A hely neve egy az ötvenes években itt történt tragikus eseményre utal.) Ellenőrző pont! Visszatérve a kitérőtől, továbbra a kék jelzésen megyünk egészen a hegység legmagasabb pontján, az Írottkőn található kilátóig (kb. 10,9 km) Ellenőrző pont! Az ellenőrző lapra a kilátónál lévő valamelyik tábla első szavait kell beírni. (Pecsételhetünk is.) Az Írottkőtől a piros sáv jelzésű úton térünk vissza Velembe. 12,9 kilométernél rövid kitérő az Asztal-kő sziklájához (piros ^jelzés) Túránkon ez az utolsó ellenőrző pont. A piros sáv jelzésű úton a Hosszú-völgyön át jutunk vissza Velembe.

A fenti csak javasolt útvonal! Az ellenőrző pontokat, mindenki saját választása szerinti más útvonalakon is felkeresheti. A túra szervezői a felsorolt pontok közelében piros körben elhelyezkedő számot festettek fel. Az ellenőrző lapra, a megadott helyre ezt a számot kell beírni. (Az Írottkőnél a kéktúra bélyegzőt is elfogadják.)


Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túra során a résztvevők a Kőszegi-hegységben található érdekes sziklaalakzatokat kereshetnek fel. A túra 2002. március 1. és 2003. március 1. között teljesíthető.

A Szikla-túra 2002 március 1-től 2003 március 1-ig teljesíthető. Ellenőrző lap átvehető Szombathelyen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ Információs Szolgálatánál - Szombathely Ady tér 5. és az Írottkő Naturparkért Egyesület Információs Irodájában Kőszeg Jurisich tér 7. A kitöltött ellenőrző lapok ugyanitt adhatók le, ahol 100 forint nevezési díj ellenében, a túrát végigjárók megkapják a teljesítést igazoló kitűzőt. Az ellenőrzőlapok levélben is elküldhetők az e gyesület címére.


További információ források:

Alpokalja Turista Egyesület Szombathely Ady tér 5.
Tel.: 06 94 337-059 (reggel 7 és 9 között) vagy 06 94 312-535
E-mail: robert.orban@mail.vmmik.hu