TÚRABÁZIS.hu

Vulkán-túra a Kemenesalján 2002

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-149 
Túra(mozgalom) név:
Vulkán-túra a Kemenesalján 2002 (VulTúKA)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Útvonal összesített hossza:
36 km 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Megjegyzés:
egyeztetés után még teljesíthető 
Kapcsolódó szervező(k):
Orbán Róbert (Alpokalja T.E.) 

Túramozgalom kiírása:

A túra teljesítése során három Vas megyében található vulkáni tanúhegyet, a Kis-Somlyót, a Ság-hegyet, és a Vásárosmiske és Sitke között fekvő Belső-hegyet kell felkeresni.


Túramozgalom útvonala:

Jánosháza, vasútállomás – Felső-erdő – Kissomlyó – Kis-Somlyó /Király-kő/ (7,6 km) – Borgáta-fürdő – Egyházashetye (11,1 km) – Bekenyi-erdő – Enyi-erdő – Bokod-puszta (18,5 km) – Ság-hegy (23,6 km) – Mesteri (26,7 km) – Belső-hegy /kápolna/ (29,5km) – Külső-hegy – Sitke (32,5 km) – Kis-hegy – Nagysimonyi, vasúti megálló (36,4 km)

A jánosházi vasútállomástól a sárga sáv jelzést követve induljunk el. Végiggyalogolunk a településen. Kiérve a Kemenespálfa és Kissomlyó közötti aszfaltos úthoz-, továbbra is északnyugati irányban megyünk, de most már szántóföldek között. A keveset használt szekérút egy bokor sor között (mellett) halad. Ha elértük az erdőt, már jobb minőségű úton folytathatjuk túránkat. Az erdőben addig gyalogolunk, amíg el nem érjük az Egyházashetyére vezető sárga sáv jelzésű útból kiágazó sárga + jelzést. (Figyeljünk az elágazásoknál!!) A sárga +, majd a kék ¦ jelzés visz bennünket Kissomlyó községbe. A katolikus templom és a temető közelében érjük el a falut, aminek csak a szélét érintjük, mert utunk (sárga ^jelzés) felvezet a Kis-Somlyó hegyre. A tájékozódást itt már táblák is segítik. Az ellenőrző pont a hegy legmagasabb pontjának közvetlen közelében, a Királykőnél (219, 7 m) van. A Királykőtől a hegy északnyugati, Borgáta-fürdő felőli oldalán „ereszkedünk le”. Egy darabig még a sárga ^, majd a hegy aljától a kék ¦ jelzést követjük. Borgáta-fürdő legszélső utcáján át érjük el az Egyházashetyére vezető országutat. Országúton gyalogolunk Egyházashetyéig. Ezen túrának ugyan nem feltétlenül ellenőrző pontja, de javasoljuk megnézni Berzsenyi Dániel szülőházát. Egyházashetyétől a Boba (Csögle) felé vezető aszfaltos úton indulunk tovább (sárga sáv jelzés). Bekeny-puszta után balra betérünk az erdőbe, é s erdei utakon (- kivéve egy rövid szántóföldek között vezető útszakaszt - ) gyalogolunk egészen addig, amíg el nem érjük a Kodó- patakot. A patak hídján átkelve rövidesen megérkezünk Bokod-pusztára. Innen rövid ideig ismét aszfaltos utat követjük Celldömölk Alsóság nevű településrésze felé. Az útról északnyugati irányban letérve előbb szántók, később szőlők között megyünk a Ság-hegyre. A szőlővel beültetett terület felső pereménél útelágazáshoz érünk. (A sárga sáv jelzés a „krátert” keletről megkerülve a Ság-hegyi Múzeum érintésével továbbvisz Celldömölkre.) A sárga ^ jelzés vezet föl a hegytetőn álló Trianoni emlékműhöz.

Ha a túrát két részletben járjuk végig, az utat célszerű itt megszakítani. A Trianoni kereszt közelében induló lépcsőn lemehetünk a hegy észak-keleti oldalán lévő autóparkolóig – (A közelben vendéglő és turistaház is van.) A parkolótól pár száz méterre a hegy lábánál van a helyi járatú buszok megállóhelye. A viszonylag gyakran közlekedő buszokkal beutazhatunk Celldömölkre. Természetesen gyalog is mehetünk, de ez kb. egy óra aszfalton

Járjuk végig a hegy kráterében körbevezető geológiai tanösvényt. Túránkat folytatva legegyszerűbb a kereszttől ugyanazon az úton (sárga ^) visszatérnünk a szőlők szélénél lévő útelágazásig, ahonnan sárga + jelzésen megyünk a hegy nyugati lábánál fekvő Mesteriig. Jelzésünk a műemléktemplom közelében ér véget. A templom mellett indul (délnyugat-nyugati irányban) az a nyílegyenes, jelzésnélküli út, amelyen a Belső-hegynél lévő kis kápolnáig gyalogolhatunk. A Vásárosmiske és Sitke között fekvő Belső-hegy, Pet-hegy, Külső-hegy egy hajdani vulkán erősen lepusztult peremét alkotják. A kápolna után jobbra kell fordulnunk és nagyjából északnak,(tulajdonképpen magán a kalderán keresztül), érintve a Külső-hegyet megyünk tovább. Az útvonal Belső-hegy és Nagysimonyi közötti szakaszán csak a fehér alapjelzések vannak felfestve. (A fehér alapra a tervek szerint piros sáv kerül.). A Cinca-patakon átkelve szántóföldek között gyalogolva érkezünk meg Sitkére. A túrát akár itt is befejezhetjük, de érdemes a falutól északkeletre lévő szőlőhegyen (Kis-hegy) keresztül Nagysimonyiig gyalogolnunk. A Kis-hegy környékéről nagyon szép kilátás nyílik a Kemenesalja déli részére, éppen arra a területre, amit túránk során bejártunk.

A fenti csak javasolt útvonal! A túrát másik irányban vagy akár több részletben is teljesíthetjük.


Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túraútvonal végigjárásához jól használható a Kemeneshát turistatérképe (MTSZ). A túra Jánosháza és a Ság-hegy közötti szakasza gyakorlatilag teljesen megegyezik a térképen is ábrázolt sárga jelzésű úttal. A Ság-hegy és Nagysimonyi közötti útszakasz ma már meglévő jelzéseit a térkép nem jelöli!

Ellenőrző lap átvehető Szombathelyen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ Információs Szolgálatánál - Szombathely Ady tér 5. és a celldömölki Tourinform Irodában – Celldömölk Dr. Géfin Lajos tér 1. Ellenőrzőlapot mindenki maga is készíthet, fénymásolhat.

A kitöltött ellenőrző lapok ugyanitt adhatók le, ahol 100 forint nevezési díj ellenében, a túrát végigjárók megkapják a teljesítést igazoló kitűzőt. Az ellenőrzőlapok levélben is elküldhetők az egyesület címére.


További információ források:

Alpokalja Turista Egyesület Szombathely Ady tér 5. Tel.: 06 94 312-535
E-mail: robert.orban@mail.vmmik.hu
Tourinform Iroda: Celldömölk Dr. Géfin Lajos tér 1. Tel.: 06 95 423-940
E-mail: celldomolk@tourinform.hu