TÚRABÁZIS.hu

Csúcsok csúcsa

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-153 
Túra(mozgalom) név:
Csúcsok csúcsa (CsúCsú)
Típus:
minősítés 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Teljesítménytúrázók Társasága 

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete (MVTE) Bauer Péter kezdeményezésére 1999. január 1-tol útjára indította a "Csúcsok csúcsa" minosíto mozgalmat, amellyel fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy egy teljesítménytúra nehézsége nem csak a távtól, hanem a szintemelkedéstol is függ. A minosíto mozgalomban bárki részt vehet, aki az általa listán benyújtott teljesítménytúrák teljesítését igazolni tudja. Értékelni csak a nyílt rendezésu teljesítménytúrákat lehet, amelyeken a részvétel minden részt venni szándékozó sporttárs számára biztosított, és amelyekrol a rendezo bárki számára hozzáférheto tájékoztatást biztosít. Bármilyen rendezvény értékelésében való részvételének az egyes túrázók vonatkozásában való engedélyezése kizárólag az alapító és az MVTE hatáskörébe tartozik. A minosítésben az MVTE közgyulésének 2003. március 2-i határozata értelmében bronz, ezüst, arany és gyémántfokozatok; valamint dupla fokozat érhetok el. A gyémánt fokozat vagy dupla fokozat teljesítése minden túrázó esetében az arany fokozat elérése után folyamatosan elkezdheto. Tehát aki az arany fokozatot 2003. március 2. elott szerezte meg, annak az arany fokozatot eléro túrát követo túrái beszámíthatóak akár a gyémánt fokozat, akár a dupla fokozat teljesítésébe. A túramozgalomban a minosítések megállapítása kétféle módon történhet.

  1. pontozás alapján
  2. az adott teljesítménytúra szintemelkedésének figyelembe vételével

1. A pontozás a következo képlet alapján történik:

Pontszám = szintemelkedés (méterben) / táv (kilométerben)

Ezen számítási mód szerint a bronz fokozathoz 500 pont, az ezüst fokozathoz 1000 pont, az arany fokozathoz 2000 pont, a gyémánt fokozathoz 5000 pont szükséges.

2. A szintemelkedések számítása esetén

Kizárólag az adott teljesítménytúra szintemelkedése számít. Ebben az esetben az egyes túrák szintemelkedéseit össze kell adni.

Ezen számítási mód szerint a bronz fokozathoz 20000 méter, az ezüst fokozathoz 40000 méter, az arany fokozathoz 80000 méter, a gyémánt fokozathoz 200000 méter szükséges.

A dupla fokozat eléréséhez újra meg kell szerezni a bronz, ezüst és arany fokozatokat, mindegyiket az elozo megszerzésével ellentétes számítási mód szerint. (Például, ha valaki a bronz fokozatot a pontozás szerint, az ezüst és az arany fokozatokat a szintemelkedések szerint szerezte meg, akkor utána a bronz fokozatot kell a szintemelkedések szerint, az ezüst és az arany fokozatokat pedig a pontozás szerint teljesítenie.)

Minden fokozat csak az elozo megszerzése után érheto el, de az egyes fokozatok elérése nincs idohöz kötve. Egy fokozat megszerzése után az elért eredmény nullázódik. (Például 500 ponttal vagy 20000 méterrel a túrázó elérte a bronz fokozatot. Ezután az ezüst fokozathoz nem +500 pont vagy +20000 méter, hanem +1000 pont vagy +40000 méter szükséges.) Az elozo fokozatból pont vagy méter átvétel nincs! Az általunk közölt utolsó túra utáni túrával kezdodhet az újabb fokozat pontjainak vagy métereinek számítása. A minosítés megállapítása egy fokozaton belül vagy egy fajta számítással (pontozás alapján vagy a szintemelkedés figyelembe vételével) történhet.

Az arany fokozat megszerzése után a túrázó maga döntheti el, hogy a gyémánt fokozatot vagy a dupla fokozatot kívánja megszerezni; vagy, hogy az egyik megszerzése után megszerzi-e a másikat is.

A pontszámot (a pontszámot vagy a méterértéket) mindig az alapító és az MVTE elnöksége állapítja meg a rendelkezésre álló legpontosabb adatok alapján. Elozetes számításokat a túrázónak is célszeru végeznie, de a hivatalos pontszámot mindig az alapító és az MVTE állapítja meg.

A minosíto mozgalom értékelése a következoképp történik: Ha a túrázó elozetes számításai szerint valamelyik minosítési fokozat pontszámát elérte, akkor el kell juttatnia a lent jelzett kapcsolattartónak azon teljesítménytúrák listáját, amelyek alapján a pontokat számította. A lista valódiságát az MVTE ellenorizhati. A lista alapján az alapító és az MVTE elnöksége megállapítja a minosítési fokozat jogosságát. Minden minosítési fokozat elérését külön kituzovel díjazzuk, amelynek térítési díját mindig alkalmanként közöljük az arra jogosultakkal.


További információ források:

  1. Kapcsolattartó: Nagy Krisztina
  2. E-mail: csucsokcsucsa1999@gmail.com