TÚRABÁZIS.hu

Néprajzi barangolások Tolna megyében

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-160 
Túra(mozgalom) név:
Néprajzi barangolások Tolna megyében (NébTol)
Típus:
témaprogram 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 


()

(TÉR) KÉPEK ÚTVONAL VÁLTOZÁSHOZ::

Túramozgalom kiírása:

A néprajzi hagyományok szempontjából Tolna megye Magyarország egyik leggazdagabb, legsokszínűbb tája. Területén az elmúlt háromszáz esztendőben hét nemzetiség és népcsoport (magyrok, németek, szerbek, szlovákok, zsidók, cigányok, továbbá bukovinai székelyek és jászok), s 5 vallás (katolikus, református, evangélikus, görögkeleti, izraelita) képviselői éltek és élnek együtt.

A megye etnikai képe a történelem során többször átszíneződött, változott. Jelentős mértékben érintette a megyét a 18. századi német betelepítés, majd a második világháborút követő nagy népességátrendeződés: a németség ki-, a bukovinai székelység és a felvidéki magyarság betelepítése. Természetesen a megye nem maradt ki azokból a jelentős pusztulást eredményező történelmi eseményekből sem, melyek Magyarország más területeit is meggyötörték: török háborúk, Rákóczi szabadságharc, stb. Három tervezett utunkkal Tolna megye legfontosabb néprajzi tájegységét kívánjuk ismertté tenni.


Túramozgalom útvonala:

  1. út: Sárközi séták
  2. út: "Schwabische Türkei" avagy a Tolna megyei németek között
  3. út: Egy nap a bukovinai székelyeknél

KAPHATÓ KITŰZŐK, OKLEVELEK: