TÚRABÁZIS.hu

Portyázások Csongrád megye jellemző földrajzi pontjaira

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-188 
Túra(mozgalom) név:
Portyázások Csongrád megye jellemző földrajzi pontjaira (PorCso)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség 

Túramozgalom kiírása:

A 2005-ben 20 éves hasonló nevû országos túramozgalom megyei változata, melynek célja az alföldi túrázás népszerûsítése.

1985-ben a Magyar Természetbarát Szövetség túramozgalmat írt ki "Portyázások Magyarország jellemzõ földrajzi pontjaira" címmel. E nevezetes pontok közül Magyarország legmélyebben fekvõ pontja - "M" 75.8m tszf. magasság - Csongrád megyében, Tiszasziget határában található. További érintési pontjai közül az ország közepét ("K") - Pusztavacstól 1 km-re északra; az ország legészakibb ("É") pontját - Lászlótanya, Zempléni-hg.; legkeletibb ("K") pontját - Garbolctól 2,5 km-rel északkeletre; a Túr elsõ, magyar területen lévõ hídja közelében; legdélibb ("D") pontját - Beremendtõl délre, a Beremend - Kásád közötti mûút mellett; legnyugatibb ("Ny") pontját - Szakonyfalu-tól délre, vadászházi erdei pihenõ; legmagasabb ("M") pontját - Mátra, Kékes (1015m) kell felkeresni tetszõleges sorrendben, idõben és módon. A túramozgalom 20. születésnapja alkalmából indította el a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség a túramozgalom kistestvérét "Portyázások Csongrád megye jellemzõ földrajzi pontjaira" címmel. A teljesítés a fentiek szerint történik, a pontokat kopjafák jelölik. Az igazolás ezek felkeresésével és a helyszínen található fémbélyegzõkkel a túramozgalom igazoló füzetébe történõ bélyegzéssel történik. Az érintési pontok közül kettõ, a legkeletibb és a legdélibb pont az országhatáron illetve annak közvetlen közelében fekszik. Megközelítésüket ezért a határõrizeti szervek korlátozhatják. Felkeresésük elõtt érdemes e tekintetben tájékozódni.


Túramozgalom érintő pontjai:

 • Legmélyebb pont - Tiszasziget, 75.8m tszf. magasság - Egyben Magyarország legmélyebben fekvõ pontja is. Tiszaszigetrõl kék színjelzésû körtúra útvonal vezet el a mélypontra [CsmTSz 18.sz. jelzett út]. A teljes táv 4.8km (szint: 0m) a túraidõ 1 óra 15 perc.
 • Legmagasabb pont - Öttömös, Papok-bokra (130.5m tszf. magasság) - Öttömösrõl kék háromszög jelzésen juthatunk el a megye legmagasabb pontjára [CsmTSz 2.sz. jelzett út].
  A táv Öttömöstõl 1.4km (szint: 20m), a túraidõ 20 perc.
  Ellenirányban a Petróczi iskolától: 4.4km (szint: 20m), a túraidõ 1 óra 5 perc.
 • Legészakibb pont - Gödény halom - Szentestesrõl Szarvasra tartó mûúton Belsõecsernél elhagyjuk az Ecseri-templomromot, majd Cserebökény után a Veresháza felé fordulunk. A Veresházi tanyaközpontban levõ iskolától 2.5km-re fekszik Gödény-halom mellett Csongrád megye legészakibb pontja.
 • Legdélibb pont - Kübekháza, hármashatár - Kübekházáról a hármashatárra kivezetõ dûlõúton indulunk. A Magyar-Román-Szerb hármashatárt elérve onnan a 1km-re Rabe (Szerb területen levõ falu irányában) van a megye legdélibb pontja. Tekintettel a pont határközeliségére annak megközelítését a határõrizeti szervek korlátozhatják. Ez esetben Kübekházán kell bélyegezni.
 • Legkeletibb pont - Csanádpalota, Élõvíz-fõcsatorna - Csanádpalota központjától indulva a Pitvaros-Mezõhegyesi útelágazásnál az utóbbi irányát választva ÉK-felé haladva kb. 5km-re (gyalogosan 1óra 15perc menetidõ) fekszik a megye legkeletibb pontja a Békés megyével és Romániával alkotott hármashatáron. Az út mellett jobbról halad az Élõvíz-fõcsatorna és azon túl a Makó - Csanádpalota - Mezõhegyes vasútvonal. Az országhatár a vasút túloldalán húzódik. A dûlõúton haladva a hármashatárt ott érjük el, ahol az út jobb oldalán haladó villanyvezeték áttér az út bal oldalára. Tekintettel a pont határközeliségére annak megközelítését a határõrizeti szervek korlátozhatják. Ez esetben a Csanádpalotán kell bélyegezni.
 • Legnyugatibb pont - Öttömös, Gát-sori csatorna - A Petróczi iskolától az Alföldi Kék-túra útvonalán [CsmTSz 1.sz. jelzett út] haladva érhetõ el a megye legnyugatibb pontja. Az út ezen a ponton lép be Bács-Kiskun megyébõl Csongrád megyébe. Táv: 2.8km (szint: 0m), a túraidõ 40 perc.
 • Csongrád megye középpontja - Petres - Az 1879-ben Szegedet elpusztító "Nagy-Árvíz" alkalmával e helyt szakadt át a Tisza gátja. A gátszakadás helyét jelölõ emléktáblához sárga sáv jelzésen [CsmTSz 10.sz. jelzett út] juthatunk el az Algyõi hídtól (E7).
  táv: 11.7km (szint: 0m); illetve a Dóci elágazástól, táv: 9.8km (szint: 0m) (AK).
  A menetidõk: 2 óra 30 perc, illetve 2 óra 50 perc.
 • Tisza-Körös torkolat - Csongrád - Csongrád központjától kelet felé indulva érjük el a Tisza jobb parti árvízvédelmi töltését, amelynek túloldalán fekszik a Körös-Tisza torkolat közkedvelt üdülõtelepe és strandja.
  Táv: 2.5km, menetidõ 35 perc.
 • Tisza-Maros torkolat - Szeged - Szeged városközpontjából a Tisza jobb parti töltésén indulva juthatunk el a tápai révhez. A réven átkelve a túloldalon indul a piros háromszög jelzés [CsmTSz 15.sz. jelzett út] a Maros torkolatához.

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A teljesítés nncs határidõhöz kötve. A teljesítést igazoló füzeteket a CsmTSz címére (6720. Szeged, Victor Hugo u.1) kell eljuttatni. A jelvények átadása a CsmTSz közgyülésén ünnepélyes keretek között történik. A résztvevõknek ki kell fizetni a jelvény önköltségi árát.