TÚRABÁZIS.hu

Túrák az Ózd-környéki földvárakhoz

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-206 
Túra(mozgalom) név:
Túrák az Ózd-környéki földvárakhoz (TÓKfö)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Összes érintőpont száma:
Minimálisan felkeresendő érintőpontok száma:
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Vasutas Természetjáró Baráti Kör Bánréve 

Túramozgalom érintő pontjai:

  1. Sajónémeti mellett lévő földvár
  2. Borsodnádasdtól 5 km-re lévő Vajdavár
  3. Vörösvár
  4. hangonyi földvárak

Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A Bánrévei Vasutas TBK 2002-ben indította útra túramozgalmát az Észak-borsodi földvárakhoz. A következő évben átvéve az ötletet, a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület az abaúji földvárakhoz, majd 2004-ben a Diósgyőri Természetbarát Sport Klub a Dél-borsodi várak és földvárakhoz folytatta a sorozatot. A mozgalomnak sokan voltak résztvevői, akik szívesen nézték meg az amúgy nem igazán látványos földvárakat. Ezért gondoljuk úgy, hogy ez évben ismét kézbe vesszük a fonalat és folytatjuk ezt a túramozgalmat. Tudjuk azt, hogy Ózd környékén főleg az Ó-Bükkben tucatnyi földvár található. Ezek nagyrészét a turistatérképek még csak nem is jelzik. Amúgy is ez a vidék a borsodi turisták jelentős része előtt alig ismert, csak nagyritkán indulnak erre túrázni. Ez volt az oka, hogy most ezeket a várakat jelöltük meg célpontnak.

Az első túra a Sajónémeti mellett lévő földvárhoz vezet április 24-én. Az Aszó-hegyen lévő vár megtekintése előtt Sajópüspökiben keresünk fel egy történelmi emlékhelyet, ahol az I. világháború után az ózdi munkások verték vissza a betolakodó csehszlovák területfoglalókat.

A második túra június 12-én a Borsodnádasdtól 5 km-re lévő Vajdavárhoz vezet. Ebben a várban talált menedéket a muhi csatavesztés után IV. Bála. A túra sokat megmutat az Ó-Bükk szépségeiből is.

A harmadik túra a domaházi Vörösvárhoz viszi a résztvevőket november 5-én. Itt bizony jelzetlen utakon keressük majd fel a földvárat, amit csak nehezen lehet felismerni.

Ez a három túra elegendő a túramozgalom teljesítéséhez. Azok részére, akik komolyabban érdeklődnek, vagy valamelyik túrán nem tudnak résztvenni, további két vár felkeresését tesszük lehetővé. E két vár felkeresése helyettesíti egy előzőleg felsorolt vár valamelyikét.

A negyedik "pót"-túra július 30-án a hangonyi földvárakhoz vezet. Hangonyból indulva keresünk fel két olyan földvárat, amelyek közvetlenül az országhatáron vannak. Ezek a Birinyivár és a Pogányvár. Erre sem járnak turisták, jelzett út itt sem található.

Bár a Megyei Szövetség túramozgalmunkat elfogadta és támogatja, a társegyesületek mégsem vették fel programjukba. A két nagy miskolci egyesület programfüzetét átnézve, nem találtam még említést sem ezekről a túrákról. Sajnálom, mert az utazási kényelmetlenséget leszámítva, a résztvevőknek szép élményekben lesz részük.

Ráczi Győző túravezető (Bánrévei VTBK)