TÚRABÁZIS.hu

Dornyay Béla emlékút

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-209 
Túra(mozgalom) név:
Dornyay Béla emlékút (DBEút)
Típus:
mozgalom 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
Útvonal összesített hossza:
53 km 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 
Kapcsolódó szervező(k):
Ösvénytaposó Baráti Társaság 

Túramozgalom kiírása:

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság új jelvényszerző túramozgalmat indít a Bakony-hegységben, mellyel a neves kutatónak, a Bakony szerelmesének szeretnénk méltó emléket állítani.

Az emlékút végigjárása során megismerkedhetünk a bakonyi táj változatos arculatával, ismert és kevésbé ismert településeivel és geológiai érdekességeivel. Az útvonal hangulatos völgyben, csörgedező patak mellett vezet, gyönyörködhetünk a festői szépségű Csesznek várában, majd egy igen kellemes vizű forrásból ihatunk. Megcsodálhatjuk a szépen felújított Szépalmapusztai arborétumot. Ellátogathatunk a Bakony-hegység egyik legszebb településére Bakonybélbe és ihatunk a bővizű Szent-kút vizéből, mely egykor Szent Gellért szomját is oltotta. Felkapaszkodunk a Hajagok csúcsaira, majd leereszkedünk a világszerte híres Herendre, ahol felkereshetjük a Herendi Porcelángyár múzeumát is.


Túramozgalom útvonala:

Porva-Csesznek vasútállomás - Károlyháza - Aranyos-völgy - Csesznek - Zörög-hegy oldala - Kőpince-forrás - Kőpince-barlang - Vinye vasúti megálló - Hódós-ér - Üveghuta - Porva - Szépalma, arborétum - Száraz-Gerence-völgy - Bakonybél - Szent-kút - Mester-Hajag - Ráktanya - Augusztintanya - Középső-Hajag - Hegyi-puszta - Herend

Az emlékút végig a sárga sáv jelzésen vezet, mely 53 km hosszú. Bármelyik irányból végigjárható.


Teljesítés feltételei, igazolása, díjazások:

A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve, folyamatosan, bármikor teljesíthető, akár több év alatt, több szakaszra bontva is (minden esetben onnan folytatva, ahol megszakították).

Az útvonalleírásban ismertetett helyeken igazolják személyes megjelenésüket, az általunk kihelyezett bélyegzőkkel, valamint a leírt módon. Íróeszköz szükséges. A teljesítés után a személyes adatokkal kitöltött igazoló füzetet egyesületünk címére kell eljuttatni, amelyhez mellékelni kell egy felbélyegzett válaszborítékot is. A teljesítés elfogadása után az igazoló füzetet és a túramozgalom fémjelvényét a teljesítő lakcímére postázzuk.

Az igazoló füzetben útvonalleírás, térképvázlat és néhány érdekesség található. Az igazolófüzet ára (2010-ben) 800-Ft, mely tartalmazza a teljesítésért járó fémjelvény árát is. A fenti összeget rózsaszín postautalványon kérjük befizetni. A megjegyzés rovatba kérjük beírni: 1 db DBE igazolófüzetet kérek.

A túramozgalomban mindenki saját felelősségére vesz részt és az Egyesülettől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető! Javasoljuk a legfrissebb Északi-Bakony turistatérkép (2003) vagy a Bakony turistaatlasz használatát, mivel a turistajelzések az előző években kiadott térképektől jelentősen eltérnek.


További információ források:

  • Ösvénytaposó Baráti Társaság
  • Petró Zoltán Tamás
  • 1476 Budapest, Pf. 140.
  • Tel.: 06 30/319 - 3378, 06-30/316-8942