TÚRABÁZIS.hu

Mária Zarándokút

Archívum, nem frissül ! Mielőtt útnak indulsz, az aktuális információkért minden esetben keresd fel a mozgalmat kiíró szervezet weboldalát !

Mozgalom adatai

fénykép helye
Túra azonosító (ID):
TBT-220 
Túra(mozgalom) név:
Mária Zarándokút (Mária)
Típus:
zarándokút 
Teljesíthető:
 

Túramozgalom jellemzői

Fokozatok száma:
 
Teljesítés módja (szakág):
 
Teljesítési forma:
 

Túramozgalom kiírása:

Küldetésünk Szűz Mária kegyhelyeit rózsafüzérként összekötő Közép-Európai zarándokút létrehozása

A Mária Út célja: A zarándokutak kiemelkedő és fokozódó jelentőségűek a világban. A keresztény kultúrkörben sok tízmillió embert vonzanak évente. A keresztény világ zarándoklatai Jézus életének színteréhez, Szentek emlékhelyihez vagy Szűz Mária tiszteletére az Ő kegyhelyeihez vezetnek. Magyarország több helyi jelentőségű vallási-zarándok vonzerőt mutat fel, de a nemzetközi zarándoklatokban nincs különös vonzása, pedig a Kárpát medence a Mária tisztelet szempontjából óriási értékekkel és lehetőségekkel rendelkezik. A Mária Zarándokút létrehozásával elsődleges célunk, hogy újra megerősítsük a térség mélyen gyökerező Szűz Mária iránti tiszteletét és szép hagyományait. Célunk, hogy a Mária kegyhelyek rendkívüliségét felfedeztessük a világgal és segítségével Mária üzenetét tolmácsoljuk a világnak. A zarándokút egy olyan evangelizációs eszköz lehet, amely hívő és nem hívő emberek tömegének segítheti a Jézushoz vezető útra való rátalálását. A zarándokút létrehozása emellett lehetőséget teremthet Szűz Mária kegyhelyeinek rendbetételére, ahhoz adományok, támogatások, közösségi források megteremtésére. Létrehozhatunk zarándok szálláshelyeket, ahol a zarándokút szelleméhez méltó lelkiséget képviselő környezetben pihenhetnek a zarándokok.


Túramozgalom útvonala:

A Mária kegyhelyeket bemutató Közép-Európai zarándokút, a Mária Út terveink szerint az ausztriai Máriazelltől, Magyarországon átívelve, az erdélyi Csíksomlyóig tart, s gyalogosan, kerékpárral és autóval is megtehető lesz. A Mária Út mintegy hatvan kegyhelyet érint. Az a két tény, hogy a Rózsafüzér 60 szemből áll, illetve a Mária Út kegyhelyeinek száma 60, lehetővé teszi, hogy a Mária Út alapvető szervező elve egy rózsafüzér, egy "élet rózsafüzér" összeállítása legyen. A zarándoklatot öt nagyobb szakaszra osztjuk, a Rózsafüzér öt titkának megfelelően. Az út elején, végén, illetve közbeeső fontos pontokon kijelölünk öt kitüntetett kegyhelyet, ahol a Mária Út indulhat, illetve itt kell és lehet az útra regisztrálni magát a zarándokoknak. Minden kegyhelyen önálló, saját azonosítású rózsafüzér szem várja a zarándokot. Így tizedenként összerakható a saját rózsafüzér a Mára Út kegyhelyeiről. Közép-Európa Szűz Mária kegyhelyei több útvonalat is mutatnak számunkra. A zarándokút kialakításánál az út hosszúsága azt indokolja, hogy a lehetőségekhez mérten a legrövidebb utat jelöljünk ki, és egy hosszú, sok kitérővel rendelkező útvonal helyett - ütemezetten - több, alternatív útvonalat alakítsunk ki. A Mária Út elsőként megvalósítandó útvonalát mutató kegyhelyek a következők:

  • Máriacell- Szűz Mária kegyhelye
  • Celldömölk - Kis-Máriacell
  • Mátraverebély-Szentkút - Szűz Mária Nemzeti kegyhelye
  • Máriapócs - A Könnyező Szűzanya kegyhelye
  • Csíksomlyó- Szűz Mária kegyhelye

További információk:

  • www.mariaut.hu